Preşedintele Klaus Iohannis consideră prin adoptarea unei OUG privind alegerea şefilor de Consilii Judeţene prin vot uninominal, PSD arată că nu a înţeles nimic din aceste alegeri pierdute catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, ceea ce e inacceptabil, a declarat luni purtătorul de cuvânt al şefului statului, care a apreciat că premierul Viorica Dăncilă face o concesie baronilor, enumerându-i pe Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În urma adoptării de către Guvern a unei Ordonanţe de Urgenţă referitoare la modificarea legislaţiei în privinţa alegerii preşedinţilor de consilii judeţene, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, constată că PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut în mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului în chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil. Votul romanilor nu este bătaia de joc a PSD, atenţionează preşedintele României. Cetăţenii au transmis pesediştilor în mod foarte clar că practica ordonanţelor de urgenţă trebuie să înceteze. 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acest instrument este prevăzut în Constituţie exclusiv pentru situaţii excepţionale. În niciun caz acest instrument nu poate fi folosit în continuare abuziv şi netransparent", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.
 
Conform şefului statului, schimbarea legii electorale făcută astăzi prin ordonanţă de urgenţă, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, este, de fapt, "o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă în faţa baronilor PS, în încercarea de a le câştiga sprijinul".
 
"În mod evident, dacă se va schimba legislaţia în sensul enunţat de premier, vor fi favorizaţi acei preşedinţi de consilii judeţene aflaţi în prezent în funcţii, adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene. Aceşti baronii PSD, panicaţi de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să îşi securizeze funcţiile, în ciuda voinţei românilor. Aşa ceva nu poate fi acceptat. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că un judeţ nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar. În toată lumea, primarul reprezintă comunitatea, iar toate celelalte forme de organizare sunt diferite entităţi administrative. De altfel, chiar Constituţia -  şi ar trebui să citim cu atenţie  - prevede în mod expres că autorităţi ale administraţiei publice locale sunt primarii, consiliile locale şi consiliile judeţene. Preşedintele Consiliului Judeţean nu este aşadar consacrat prin Constituţie ca autoritate a administraţiei publice locale şi, prin urmare, nu este deloc obligatorie sau necesară alegerea sa în funcţie prin vot direct", a spus purtătorul de cuvânt.
 
În opinia preşedintelui, "argumentul invocat de guvern că preşedintele de Consiliul Judeţean ar trebui să fie ales de popor nu se susţine pentru că nu există practic un popor al judeţului şi acest argument machiază, de fapt, disperarea PSD care a înţeles că este pe punctul de a pierde conducerile şi majorităţile în foarte multe consilii judeţene".
 
"Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcţionare a administraţiei publice şi de a îndrepta situaţia în privinţa alegerilor locale, soluţia este una foarte clară -  adoptarea alegerii în două tururi a primarilor", a conchis purtătorul de cuvânt.

Guvernul a aprobat luni OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Conform premierului Dăncilă,  preşedintele Consiliului Judeţean va fi ales din nou prin vot direct de către cetăţeni. Premierul susţine că acest lcuru va da mai multă legitimitate şi responsabilitate preşedinţilor care vor pune n practică strategiile pentru care cetăţenii i-au ales. ”Preşedintele Consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, spune premierul.

”Vom modifica legislaţie, astfel încât preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală. Revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor consiliilor judeţene, cei care împreună cu primarii şi consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale”, a mai spus Viorica Dăncilă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.