Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni, referitor la afirmaţiile recente ale ministrului de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, că ”nu ne simţim lăsaţi singuri, ci dimpotrivă, ne simţim foarte bine sprijiniţi de aliaţii din Alianţa Nord-Atlantică”, la rândul său, preşedintele Germaniei precizând că ”nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli legate de funcţionabilitatea Alianţei, deşi uneori pot fi enunţuri diferite dintr-o parte sau alta”.
Întrebat cum comentează criticile ministrului de Externe german faţă de exerciţiile militare ale NATO în Europa de Est, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: ”Nu ne simţim lăsaţi singuri, ci dimpotrivă, ne simţim foarte bine sprijiniţi de aliaţii din NATO”.
”Nu voi comenta spusele domnului ministru federal de Externe, domnia sa va clarifica această poziţie şi, cu siguranţă, diplomaţii germani vor duce mesajul clarificator mai departe, însă este evident că la Summit-ul de la Varşovia NATO va trebui să ia nişte decizii care pe de o parte sunt foarte clare, pe de altă parte, e nevoie de decizii care definesc NATO pentru viitor”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul declaraţiilor comune de presă cu preşedintele Germaniei, Joachim Gauck.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Şeful statului a menţionat că este important faptul că cei din flancul estic aşteaptă de la aliaţii lor să fie consideraţi aliaţi egali, să fie considerat întregul flanc estic important pentru NATO şi să existe o abordare şi o consolidare echilibrată a flancului estic.
”Evident că nu dorim acest lucru în detrimentul flancului sudic, dar dorim să se aplice două principii, pe care le foloseşte NATO în ultima vreme tot mai des, în explicaţii: unul este principiul de bază, 28 pentru 28, şi celălalt principiul apărării 360 de grade, adică să se acorde importanţă întregului spectru de ameninţări posibil”, explicat preşedintele Klaus Iohannis.
Şi preşedintele Germaniei a comentat afirmaţiile ministrului german de externe. ”Nimeni nu trebuie să creadă că politica germană este una care neagă evidenţa. Nu vreau să mă eschivez, dar Guvernul german îşi asumă responsabilităţile declarate şi asta fără niciun fel de rezerve”, a spus Joachim Gauck.
El a adăugat că, ”atunci când politicieni de vârf fac declaraţii şi se gândesc cum se poate creea un climat al discuţiilor mai favorabil, şi se referă la relaţia cu Rusia, asta nu înseamnă că, concomitent, s-ar îndepărta de tratatele pe care le-au semnat”.
”În ultimele săptămâni, luni, am demonstrat că securitatea partenerilor din estul Europei este foarte importantă pentru noi. Germania va juca în viitorul apropiat un rol important militar în Lituania”, a mai comentat preşedintele Germaniei, adăugând că nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli legate de capacitatea şi funcţionabilitatea alianţei NATO, deşi s-ar putea ca uneori să existe enunţuri diferite dintr-o parte sau alta.
Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a criticat NATO pentru exerciţiile militare organizate în estul Europei, care nu sunt decât "o demostraţie belicoasă de forţă, contraproductive pentru securitatea regională şi pasibile să inflameze relaţiile cu Rusia", transmitea, sâmbătă, BBC.
De asemenea, Steinmeier a cerut alianţei militare să înlocuiască exerciţiile şi demostraţiile de forţă cu dialogul şi cooperare în ceea ce priveşte Rusia. ”Ceea ce nu ar trebui să facem este să inflamăm situaţia chiar mai mult prin acţiuni belicoase. Oricine crede că o paradă simbolică de tancuri va aduce securitatea la frontiera estică a alianţei se înşeală amarnic. Am fost bine sfătuiţi să nu creăm pretexte pentru a resuscita o veche confruntare”, a explicat demnitarul german.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.