Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, luni, într-un mesaj transmis în cadrul Summitului European al Patrimoniului Cultural, că patrimoniul cultural a devenit ”o resursă de neînlocuit” a prosperităţii şi a dezvoltării durabile. ”Pentru viitorul Europei noastre, cultura este fundamentală, pentru că din ea se hrănesc libertatea şi democraţia”, consideră el.
”Salut desfăşurarea la Bucureşti a Summitului European al Patrimoniului Cultural. Am acordat acestui eveniment Înaltul Patronaj cu convingerea că patrimoniul şi specialiştii noştri implicaţi în punerea sa în valoare au un loc binemeritat la nivel european în ceea ce priveşte protejarea şi promovarea moştenirii culturale. Europa Nostra se defineşte ca vocea europeană a patrimoniului cultural, care reprezintă fundaţia pe care s-a clădit spiritul umanist şi speranţa de înţelegere, dialog şi pace a continentului nostru. Summitul European al Patrimoniului Cultural se desfăşoară într-un context marcat de o serie de crize cu impact mondial grav asupra păcii, a securităţii şi a dezvoltării colectivităţilor şi a umanităţii în ansamblu. Într-o astfel de perioadă complicată, monumentele, muzeele, casele memoriale, tradiţiile şi păstrătorii acestora devin cu atât mai important de menţinut ca repere culturale ale valorilor noastre fundamentale, pe care să le transmitem generaţiilor viitoare”, a transmis Klaus Iohannis, în mesajul prezentat de Sergiu Nistor, consilier prezidenţial - Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale, la evenimentul organizat la Ateneul Român.
Potrivit şefului statului, ”Europa pe care am moştenit-o este un construct şi un spaţiu al memoriei”.
”Uniunea în care noi ne regăsim astăzi, cu prosperitatea şi securitatea pe care le aşteptăm de la ea, se sprijină din ce în ce mai puternic pe educaţie, pe interculturalitate şi pe fructificarea diversităţii. Patrimoniul cultural a devenit o resursă de neînlocuit a prosperităţii şi a dezvoltării durabile. Pentru viitorul Europei noastre, cultura este fundamentală, pentru că din ea se hrănesc libertatea şi democraţia”, a arătat el.
Iohannis a făcut referire la diversitatea culturală a României.
”În acest context, România este prezentă în prim-planul patrimoniului european şi universal prin bogăţia diversităţii noastre culturale şi prin pasiunea şi profesionalismul a numeroşi specialişti. Premiile pe care Europa Nostra le-a acordat restaurărilor exemplare din ţara noastră, precum şi iniţiativelor civice din care multe dintre acestea s-au născut sunt un îndemn pentru autorităţi să nu ezite în a plasa tezaurul nostru cultural pe un loc central în viziunile de dezvoltare şi să se angajeze şi mai susţinut în promovarea acestuia ca pe un atu de neegalat al competitivităţii. Îi felicit pe laureaţi şi pe organizatori şi le doresc tuturor participanţilor să aibă parte de un moment de mare vizibilitate şi consistenţă în favoarea patrimoniului cultural al Europei”, a conchis Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.