(adaugă declaraţii ale premierului Ludovic Orban şi ale ministrului de Externe Bogdan/Aurescu)
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la ceremonia de învestire a lui Bogdan Aurescu în funcţia de ministru de Externe, că politica externă a României a avut de suferit în ultimii trei ani şi jumătate, întrucât "lideri PSD-işti diletanţi" au decredibilizat ţara în relaţia cu partenerii. "Convingerea mea fermă este că România trebuie să aibă o politică externă solidă, de succes, de încredere, indiferent de cine guvernează la un moment dat ţara noastră. Acest lucru acum începe să redevină posibil, după mulţi ani în care politica externă a fost afectată de guvernări eşuate, am ajuns într-o zonă în care putem să fim optimişti că preşedintele şi Guvernul României vor colabora loial", a spus Iohannis.
La ceremonia de învestire a noului ministru de Externe Bogdan Aurescu au fost prezenţi Ramona Mănescu, care a deţinut funcţia până acum, premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis.
"Un lucru trebuie să vă spun foarte clar acum şi aici. Politica externă a României, pe care cred că am condus-o rezonabil, a avut în ultimii trei ani şi jumătate de suferit. Lideri PSD-işti diletanţi au crezut că se pot profila folosind politica externă a României. Eroare. Singurul lucru pe care l-au obţinut este decredibilizarea României în relaţia cu mulţi parteneri cu care am avut legături strânse şi încredere reciprocă. Ştiţi foarte bine care sunt dosarele ratate de guvernarea PSD-istă şi aş menţiona poate numai dosarul ONU, unde am avut o poziţie de start foarte bună şi în final nu ne-am atins obiectivul şi altele pe care nu vreau să le menţionez acuma fiindcă le cunoaşteţi foarte bine", a declarat Iohannis.
El a adăugat că este cazul să reparăm ce au stricat PSD-iştii, să refacem încrederea partenerilor noştri în România, în politica externă a României.
"Convingerea mea fermă este că România trebuie să aibă o politică externă solidă, de succes, de încredere, indiferent de cine guvernează la un moment dat ţara noastră. Acest lucru acum începe să redevină posibil, după mulţi ani în care politica externă a fost afectată de guvernări eşuate, am ajuns într-o zonă în care putem să fim optimişti că preşedintele şi Guvernul României vor colabora loial, aşa cum este scris în Constituţia României", a spus şeful statului.
La rândul său, Ludovic Orban a spus că noul ministru are o sarcină complexă, fiind necesară reorganizarea Ministerului Afacerilor Externe, pe principii de profesionalism, integritate, seriozitate, consecvenţă şi mai ales de eficienţă.
"Aşa cum arată programul de guvernare, obiectivul principal al politicii externe a României este creşterea influenţei pe plan extern şi a profilului internaţional al României prin consolidarea capacităţii noastre de a proiecta în vecinătate şi dincolo de aceasta valorile democratice ale statului de drept, a stabilităţii precum şi de a furniza securitate în scopul creşterii siguranţei şi prosperităţii cetăţenilor români", a spus Orban.
El a afirmat că este necesară depolitizarea urgentă a acestei instituţii.
"În acelaşi timp, în limitele competenţelor stabilite de noua legislaţie electorală, Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat în pregătirea alegerilor din afara graniţelor. Noul guvern vine în funcţie cu doar trei zile înainte de începerea votului în străinătate şi în mod evident sunt convins că domnul ministru şi echipa de la MAE va asigura un cadru de exercitare a dreptului de vot în conformitate cu legea care să îi permită fiecărui român care votează în afara graniţelor să voteze în cele mai bune condiţii şi să nu mai fie nici un fel de limitare a dreptului de vot pentru românii din străinătate", a afirmat Orban.
Bogdan Aurescu a vorbit şi el despre votul din străinătate.
"Voi solicita în ora care urmează prezentarea urgentă de către responsabilii din centrala ministerului care au lucrat pe acest dosar a unui raport cuprinzător asupra stadiului pregătirii alegerilor prezidenţiale în străinătate, potrivit competenţelor Ministerului Afacerilor Externe. Voi solicita şefilor de misiuni diplomatice şi consulare să trimită rapid o evaluare din perspectiva lor a stadiului pregătirii şi a eventualelor riscuri şi vulnerabilităţi. În funcţie de aceste evaluări vom vedea dacă şi ce se mai poate face în limitele competenţelor ministerului şi la nivel de guvern în acest stadiu foarte apropiat de momentul alegerilor, ţinând seama de constrângerile prevederilor legale care reglementează această problematică", a spus noul ministru de Externe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.