Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că programul Deveselu funcţionează şi se dezvoltă conform planului, însă eventuala implementare a unei apărări suplimentare trebuie discutată înainte. la rândul său, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a precizat că sistemul pentru apărarea balistică a NATO se dezvoltă aşa cum a fost planificat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Această chestiune a fost prost înţeleasă de către unii care sunt preocupaţi de securitatea României. Faptul că lumea este preocupată este excelent şi vreau să clarific aici ceva. Programul de la Deveselu merge înainte aşa cum a fost planificat. Deci esenţa programului este planificată, este finanţată şi merge înainte”, a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni, la o conferinţă comună cu Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în contextul în care SUA a decis să nu suplimenteze bugetul pentru capacitatea de apărare aeriană la sistemul antirachetă de la Deveselu.

Preşedintele României consideră că apărarea suplimentară trebuie mai bine studiată, şi nu „în câteva luni de zile”, pentru că sistemele care nu sunt bine pregătite şi comunicate, pot ridica alte temeri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Concluzia este că programul Deveselu funcţionează şi se dezvoltă conform planului. Facilităţi suplimentare destinate apărării suplimentare şi încă neprevăzute a facilităţii de la Deveselul, trebuie mai bine studiate înainte să fie implementate. (...) Nu trebuie să intre nimeni în panică, situaţia la Deveselu este excelentă”, a concluziat Iohannis.

La rândul său, Secretarul General al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a spus că sistemul pentru apărarea balistică a NATO se dezvoltă aşa cum a fost planificat, explicând că în SUA se discută despre capacităţi adiţionale.

„Sistemul pentru apărarea balistică a NATO se dezvoltă aşa cum a fost planificat. (...) În SUA se discută despre capacităţi adiţionale, pe lângă cele care au fost deja decise. Am inaugurat facilitatea de la Deveselu, care este extrem de importană pentru întreaga Alianţă. Pentru a continua să ne consolidăm apărarea balistică vom contrui o faciltiate asemănătoare în Polonia, care va deveni funcţională în 2019. Acum lucrăm la a doua facilitate, adica ne ţinem de plan”, a spus Stoltenberg, întrebat cum vede NATO decizia Statelor Unite de a nu suplimenta bugetul pentru capacitatea de apărare aeriană la sistemul antirachetă de la Deveselu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.