Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că „la finalul anului trecut, clasa politică din România a dovedit maturitate democratică. Printr-un proces care nu a fost deloc uşor, dar care este firesc în orice democraţie, a fost constituită o coaliţie solidă în Parlamentul României”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„La finalul anului trecut, clasa politică din România a dovedit maturitate democratică. Printr-un proces care nu a fost deloc uşor, dar care este firesc în orice democraţie, a fost constituită o coaliţie solidă în Parlamentul României. Ca rezultat a fost instalat un Guvern care trebuie să asigure stabilitatea ţării şi să conducă societatea românească spre o nouă etapă de modernizare. Acest Guvern trebuie să îndeplinească aşteptările cetăţenilor care doresc soluţii concrete pentru a gestiona efectele produse de pandemie, de criza energetică, pentru implementarea deplină a PNRR, care reprezintă un obiectiv de prioritate zero, precum şi pentru asigurarea bunăstării şi securităţii ţării noastre şi cetăţenilor săi în sens larg”, a afirmat şeful statului, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti care a avut loc miercuri la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Iohannis a mai spus că „Guvernul trebuie să îndeplinească aşteptările cetăţenilor care doresc soluţii concrete pentru efectele produse de pandemia de COVID-19 şi de criza energetică, pentru implementarea deplină a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi pentru asigurarea bunăstării şi securităţii”.

El a mai spus că ceea ce urmăreşte ca preşedinte „este şi asigurarea unei politici externe şi de securitate care să continue să fie predictibilă, coerentă, de consens naţional, axată pe îndeplinirea responsabilă a angajamentelor asumate de ţara noastră la nivel internaţional”.

„România va continua să se dezvolte ca stat membru al Uniunii Europe şi al NATO activ, de încredere, implicat şi respectat. Astfel, abordarea României este axată pe continuitate, în baza celor trei piloni esenţiali ai politicii sale externe: consolidarea rolului şi influenţei ţării noastre în Uniunea Europeană şi, respectiv, în NATO şi dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Aceşti piloni sunt susţinuţi de promovarea valorilor democratice, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale, precum şi de acţiune concretă pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în regiune şi la nivel global, în baza dreptului internaţional şi a multilateralismului eficient. În actualul context internaţional complicat, trebuie să oferim răspunsuri viabile şi sofisticate provocărilor şi transformărilor curente”, a adăugat Klaus Iohannis. 

Acesta a adăugat că „trebuie să avem, totodată, capacitatea de a fructifica oportunităţile apărute şi de a ne adapta la realităţi, astfel încât România să fie mai rezilientă în plan intern şi în plan extern”.

„În acest sens, trebuie să eficientizăm cooperarea cu partenerii cu care împărtăşim valori, viziuni şi obiective similare la nivel internaţional şi să diminuăm sau chiar să eliminăm dependenţa de actorii care au abordări contrare şi vor să ne afecteze capacitatea de a ne atinge obiectivele. Ne aflăm într-o zonă complexă, de instabilitate accentuată, iar obiectivul nostru este să acţionăm pe plan extern, prin pregătirea de răspunsuri şi iniţiative de politică externă adecvate, pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru stabilitatea şi securitatea în regiune şi dincolo de aceasta. Contez, în acest scop, pe sprijinul şi cooperarea dumneavoastră”, le-a mai transmis şeful statului ambasadorilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.