Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat sâmbătă Transgaz pentru finalizarea primei faze a ceea ce a numit ”cel mai ambiţios proiect din domeniul energiei, gazoductul BRUA”. apreciind că România îşi dovedeşte capacitatea de a valorifica în mod corect poziţia geo-strategică, mixul energetic diversificat şi resursa umană calificată.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Felicit compania Transgaz şi conducerea acesteia pentru finalizarea primei faze a celui mai ambiţios proiect din domeniul energiei, gazoductul BRUA, proiect realizat în bună măsură şi cu fonduri europene. Este o realizare deosebită cu o încărcătură simbolică şi prin faptul că marchează, în pragul Zilei Naţionale, îndeplinirea unui obiectiv extrem de important pentru România”, a declarat preşedintele Iohannis.
Iohannis a amintit că anul trecut a decorat Transgaz pentru rezultatele sale.
El a menţionat gazoductul Ungheni – Chişinău, obiectiv strategic pentru România şi Republica Moldova.
„Iată că România îşi dovedeşte capacitatea de a valorifica în mod corect poziţia geo-strategică, mixul energetic diversificat şi resursa umană calificată”, a afirmat preşedintele .
Acesta a precizat că prin interconectarea BRUA şi prin realizarea exploatărilor din Marea Neagră, România îşi consolidează poziţia pe piaţa energiei.
„Dezvoltarea sistemului naţional de transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapă esenţială a întăriri securităţii energetice, atât a ţării noastre cât şi a Uniunii Europene, dar şi a securităţii energetice în regiunea Mării Negre. Astfel, prin interconectarea BRUA pe coridorul vertical, prin materializările exploatărilor offshore din Marea Neagră, care sperăm să debuteze cât mai curând, România are atuuri veritabile pentru a deveni un important jucător în regiune pe piaţa gazelor. Am convingerea fermă că fondurile investite în infrastructura de transport de gaze vor genera mai mult decât o poziţionare competitivă a României pe pieţele de profil sau o reafirmare a credibilităţii ţării noastre ca partener etalon pentru creşterea securităţii energetice în întreaga regiune” a declarat preşedintele.
Acesta a precizat că aprovizionarea cu gaze din surse noi va satisface, pe de o parte, cererea pieţei interne dar va duce şi la „un nivel sporit de predictibilitate şi securitate în aprovizionare” pentru consumatorii români.
Preşedintele a amintit, în acest context, că jumătate dintre gospodăriile din România folosesc în continuare lemne de foc, utilizând instalaţii vechi, poluante. Programul Guvernului îşi propune rezolvarea acestor probleme, a subliniat şeful Statului.
„Conectarea comunităţilor din România în ritm accelerat la resursele de gaze reprezintă o prioritate guvernamentală asumată, care se materializează pe zi ce trece. Românii trebuie să beneficieze de resursele pe care ţara noastră le are, care exploatate inteligent, corect şi eficient” a afirmat preşedintele.
Acesta a spus că încurajează investiţiile în capacităţi de transport pentru hidrogen, pe care l-a denumit „combustibilul viitorului”, în contextul Green Deal.
Preşedintele Klaus Iohannis, însoţit de premierul Ludovic Orban au vizitat sâmbătă staţia de comprimare gaze naturale Jupa, din judeţul Caraş-Severin, în contextul finalizării lucrărilor din faza I la gazoductul BRUA.
Proiectul BRUA Faza 1 constă în realizarea mai multor obiective, precum o conductă între Podişor – Recaş în lungime de 479 km şi 3 staţii de comprimare gaze naturale (STC Podişor, STC Bibeşti şi STC Jupa), fiecare staţie fiind echipată cu două agregate de comprimare.
Proiectul asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcţia Bulgaria, şi 4,4 miliarde de metri cubi pe an în/din direcţia Ungaria.
Scopul staţiei de la Jupa este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectată, în vederea compensării pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Staţia este bidirecţională; ea poate comprima gaze atât din direcţia Bibeşti către direcţia Ungaria, cât şi din direcţia Ungaria către direcţia Bibeşti.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.