Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni, referindu-se la declaraţiile sale privind Ţinutul Secuiesc, că nu are nicio problemă cu cetăţenii de etnie maghiară, ci cu politicienii. el a susţinut că în Senat a trecut tacit un cod administrativ în varianta UDMR, care prevede obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal, iar PSD nu poate să spună că nu a ştiut, pentur că l-a aprobat în comisiile parlamentare de specialitate.
”În final, nu pot să nu menţionez o temă care a preocupat pe foarte mulţi: autonomia Ţinutului Secuiesc. Am făcut afirmaţii şi sper să fi fost bine înţeles: eu nu am nicio problemă cu persoanele de etnie maghiară. Problema pe care o am este cu politicienii din PSD care, culmea, au încercat să promoveze legislaţie care priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc. Este supărător. Au încercat să se scoată şi în scurt timp au introdus legislaţia în Senat, unde au respins-o. Tot în Senat a trecut tacit un cod administrativ în varianta UDMR. Acest Cod prevede obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. PSD nu poate să spună că nu a şiut, pentru că a trecut de comisiile Senatului, unde PSD a votat ”pentru””, a afirmat Iohannis.
În opinia sa, PSD este frecvent în situaţia de a promova acte şi legi care vin să ducă la autonomia Ţinutului Secuiesc, ori aşa ceva este neconstituţional.
”Nu voi tolera apariţia unor astfel de legi”, a subliniat preşedintele.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că este incredibil ce se întâmplă în Parlament, acuzând PSD că a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Preşedintele a susţinut că, în timp ce autorităţile se luptă cu pandemia, PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor. El l-a salutat în limba maghiară pe liderul PSD Marcel Ciolacu, întrebându-l ce i-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înţelegeri. Preşedintele a mai afirmat că această situaţie este un argument în favoarea dorinţei sale de a se ajunge la alegeri anticipate, pentru că acum în Parlament este o majoritate PSD-istă toxică.
Legea a fost respinsă la Senat, care e Cameră decizională în acest caz.
Declaraţiile preşedintelui au provocat reacţii din partea oficialilor de la Budapesta, inclusiv din partea premierului ungar Viktor Orban, iar opoziţia de la Bucureşti a cerut precizări de la SRI, invocând inclusiv chemarea preşedintelui în Parlament pentru a-şi explica afirmaţiile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.