Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naţionale şi a împlinirii a 170 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mesajul a fost prezentat de Sergiu Nistor, consilier prezidenţial - Departamentul Cultură, Culte şi Centenar, în cadrul sesiunii solemne a Academiei Române de la Ateneul Român.

Data de 15 ianuarie celebrează creaţia eminesciană, „cheia de boltă a identităţii noastre naţionale”, a transmis preşedintele.

„Am evocat deseori, cu preţuire şi recunoştinţă, contribuţia culturii la modernizarea şi europenizarea României. Suntem datori moştenirii «omului deplin al culturii româneşti» să fim responsabili şi demni de această moştenire. Cultura, prin dăruirea elitelor sale, a trasat ţării noastre un parcurs european, care se continuă şi se fructifică în zilele noastre”.

Iohannis a precizat că „educaţia şi şcoala au constituit factorul coeziv între generaţii şi au produs valorile de care societatea românească a avut nevoie”. 

„Astăzi, poeţii şi prozatorii noştri, pictorii şi cineaştii «noului val», compozitorii şi interpreţii, artiştii scenei dramatice şi lirice româneşti îşi găsesc afirmarea, admiraţia şi publicul fidel peste tot în lume”, a mai transmis preşedintele. „Din această perspectivă, integrarea europeană şi apartenenţa României la spaţiul democratic occidental, departe de a cauza un atac la identitatea naţională, reprezintă în fapt o mare oportunitate pentru creatorii care dau astăzi strălucire culturii noastre”.

Expresiile diversităţilor artistice, provenind din tradiţiile majorităţii româneşti sau din cele ale minorităţilor naţionale, edifică o societate creativă, a identităţilor care contribuie laolaltă la dezvoltarea durabilă a comunităţilor, se mai arată în mesaj.

„Stimularea creaţiei şi garantarea reală a libertăţii creatorului, precum şi sprijinirea circulaţiei valorilor culturale româneşti trebuie să fie pilonii angajamentului consecvent al statului în domeniul culturii. Accesul liber şi nediscriminatoriu la produsul cultural, inclusiv prin edificarea unei infrastructuri culturale funcţionale, este obiectivul pe care trebuie să îl urmărească o Românie normală, ţara care îşi valorifică resursele strategice, între care la loc de cinste se găsesc spiritualitatea şi creativitatea. La acest angajament, programul România Educată, pe care l-am iniţiat, îşi va aduce şi el o contribuţie deosebită”.

Iohannis i-a felicitat pe „toţi cei care îmbogăţesc, prin creaţia lor, cultura naţională” şi a spus că „preşedintele României se va afla, şi în acest al doilea mandat, în slujba culturii române şi a protejării patrimoniului naţional”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.