Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, la ceremoniile de Ziua Armatei din Parcul Carol, că este esenţial ca angajamentul cu privire la creşterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, "pentru că această iniţiativă a adus recunoaşterea aliaţilor şi beneficii certe pentru securitatea României". "Sunt mândru că Armata României de astăzi, demnă de trecutul şi de eroii ei, rămâne, pentru poporul român, un reper moral, o ancoră de stabilitate şi este privită cu multă încredere şi acelaşi respect atât în ţară, cât şi peste hotare", a spus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut vineri, 25 octombrie a.c., la „Mormântul Ostaşului Necunoscut” din Parcul Carol, o alocuţiune în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Armatei României.

Klaus Iohannis a afirmat, în alocuţiunea susţinută la ceremonia de Ziua Armatei României desfăşurată la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, că astăzi sărbătorim 75 de ani de la eliberarea integrală a teritoriului României de către armata noastră, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, semnificaţia fiind cu atât mai profundă, cu cât tot anul acesta se împlinesc şi 15 ani de la intrarea României în NATO, "un bun prilej aşadar de a onora sacrificiile şi implicarea tuturor celor care au apărat unitatea statului român şi identitatea noastră naţională".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Parcursul euroatlantic şi european al României s-a bazat şi pe profesionalismul şi seriozitatea cu care armata a participat la operaţii militare în afara teritoriului naţional, acolo unde interesele ţării noastre o cereau, alături de aliaţii noştri", a spus Iohannis.

El a menţionat că schimbările de paradigmă privind securitatea internaţională şi regională determină necesitatea adaptării conceptului de apărare a ţării şi de securitate naţională la dinamica din ce în ce mai imprevizibilă a mediului de securitate internaţional, în care riscurile şi ameninţările se amplifică şi se diversifică permanent.

Iohannis a amintit că, în primul an de mandat, după consultări cu toate instituţiile, cu partidele, cu mediul academic şi societatea civilă a elaborat Strategia Naţională de Apărare, aprobată de Parlamentul României.

"Este ceea ce am promis românilor, pentru că avem nevoie de maturitate în decizii şi de consens pe obiective naţionale majore. Am susţinut atunci că Strategia este o declaraţie pe care România o face public, ca naţiune şi ca stat, iar toate demersurile noastre ulterioare au reprezentat expresia concretă a acestei declaraţii. În prezent, Armata României este o instituţie profesionalizată şi performantă, având o contribuţie decisivă la îndeplinirea angajamentelor României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi la implementarea Politicii de Apărare şi Securitate Comună în Europa, prin participarea la misiunile comune, desfăşurate pentru combaterea terorismului internaţional, precum şi la promovarea securităţii şi stabilităţii regionale", a spus el.

Potrivit şefului statului, apartenenţa la NATO, la Uniunea Europeană şi amplificarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii conferă României cel mai înalt grad de securitate şi un profil de partener serios şi responsabil, consolidat la nivel internaţional.

"Mai mult, România nu este doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate şi de viziune despre cum trebuie organizată securitatea internaţională, pentru că fără acţiune constantă şi coerentă, fără management riguros şi fără coordonare între instituţii vom rămâne mereu doar la bune intenţii şi jumătăţi de măsură", a afirmat el.

Klaus Iohannis a adăugat că prioritatea strategică a României este şi va rămâne o relaţie transatlantică puternică.

"Consolidarea profilului şi a vizibilităţii României în NATO constituie un obiectiv strategic pe care voi continua să îl urmăresc cu consecvenţă. De altfel, la summiturile NATO am obţinut rezultate notabile, precum atingerea obiectivelor ţării noastre în cadrul procesului de implementare a prezenţei înaintate a NATO, asigurarea coerenţei acestui proces între nordul şi sudul flancului estic sau atenţia sporită acordată regiunii Mării Negre. România a reiterat constant necesitatea consolidării prezenţei aliate avansate pe întreg flancul estic al NATO, solicitând implicarea suplimentară a aliaţilor pentru asigurarea misiunilor de poliţie aeriană şi de patrulare maritimă, respectiv pentru operaţionalizarea structurilor de luptă, de comandă şi control NATO, dispuse pe teritoriul naţional, ca parte a Structurii de Forţe a NATO", a susţinut el.

Iohannis a mai spus că asigurarea securităţii extinse a României include şi dezvoltarea şi consolidarea parteneriatelor strategice existente, în special a celui cu Statele Unite ale Americii, a cărui componentă de apărare este semnificativă. El a amintit că, în vizita sa recentă în SUA, a discutat cu preşedintele Statelor Unite despre asigurarea unei prezenţe militare consistente a Statelor Unite în România şi în Marea Neagră.

"Este esenţial ca angajamentul cu privire la creşterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, pentru că această iniţiativă a adus recunoaşterea aliaţilor şi beneficii certe pentru securitatea României", a subliniat Iohannis.

Potrivit acestuia, participarea militarilor Armatei României, sub egida ONU, NATO şi UE, la misiuni de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare este dovada că ţara noastră înţelege să îşi respecte cu responsabilitate obligaţiile pe care şi le-a asumat ca parte a comunităţii internaţionale.

Şeful statului şi-a exprimati aprecierea şi recunoştinţa pentru cei peste 1.000 de militari care îşi îndeplinesc cu profesionalism misiunile în teatrele de operaţii, riscându-şi viaţa în numele angajamentelor luate de România ca membru al Alianţei Nord Atlantice. El a salutat participarea a peste 100 de militari români la Grupul de Luptă al NATO din Polonia, condus de SUA, precum şi a celor din cadrul misiunilor conduse de Uniunea Europeană în Bosnia şi Herţegovina sau în Georgia, şi le-a urat succes aviatorilor detaşaţi pe continentul african, în premieră, în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali.

"Sunt mândru că Armata României de astăzi, demnă de trecutul şi de eroii ei, rămâne, pentru poporul român, un reper moral, o ancoră de stabilitate şi este privită cu multă încredere şi acelaşi respect atât în ţară, cât şi peste hotare", le-a spus Iohannis militarilor.

El a decorat, de Ziua Armatei, Drapelul de Luptă al Comandamentului Forţelor Întrunite cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler cu însemne de pace pentru militari, pentru rezultatele deosebite obţinute.

Iohannis a menţionat că 421 de militari din Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Institutul Medico-Militar Bucureşti şi din Centrul de instruire pentru muzici militare au depus jurământul militar, expresie a devotamentului faţă de neam şi patrie.

"Pentru toţi aceşti tineri, evenimentul la care asistăm acum este un prag al maturităţii şi responsabilităţii. Dragi studenţi şi elevi, aţi jurat în faţa drapelului de luptă pe care este scrisă deviza „Onoare şi Patrie”, cuvinte care exprimă un crez si o supremă datorie morală. Prin rostirea jurământului, fapt unic în viaţa fiecărui militar, vă aflaţi în slujba ţării. Am convingerea că veţi răspunde cu cinste încrederii pe care cetăţenii o au în Armată, ca instituţie fundamentală a statului român. Vă urez succes în formarea dumneavoastră ca apărători ai suveranităţii naţionale, ai independenţei şi ai unităţii statului, ai integrităţii teritoriale a ţării şi ai democraţiei constituţionale", a mai spus Iohannis.

Totodată, el a conferit primele medalii comemorative „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”, afirmând că vrea să răsplătească eforturile instituţiilor care păstrează, cinstesc şi cultivă memoria eroilor şi a faptelor de acum 100 de ani, arătând generaţiilor de acum sacrificiul şi dăruirea pe care s-a construit statul român modern.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a adus un omagiu memoriei martirilor căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă pentru apărarea ţării şi le-a transmis aprecierea şi respectul său veteranilor de război, exprimându-şi totodată recunoştinţa faţă de familiile militarilor, care îi susţin necondiţionat în profesia armelor şi înţeleg toate sacrificiile pe care această grea meserie le presupune.

"Vă felicit cu prilejul Zilei Armatei României şi vă urez succes în continuare în nobila misiune de a sluji patria sub tricolor! La Mulţi Ani, Armata României!", şi-a încheiat Iohannis discursul.

La finalul cermoniei, preşedintele Klaus Iohannis a trecut pe lângă oamenii care au asistat la eveniment, discutând şi dând mâna cu mulţi dintre aceştia şi făcând fotografii cu cei care i-au solicitat acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.