Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Belgiei Alexander De Croo au semnat, miercuri la Bruxelles, un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea reactorilor mici si modulari rapizi, răciţi cu plumb (SMR-LFR), informează Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„În domeniul energiei, mă bucur că a fost încheiat astăzi şi un Memorandum de înţelegere privind tehnologia reactoarelor nucleare cu neutroni rapizi răciţi cu plumb topit între instituţiile de profil din România şi Belgia, respectiv alte trei instituţii din Italia şi Statele Unite”, a explicat Klaus Iohannis, în conferinţa de presă susţinută împreună cu premierul belgian.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Astfel, Memorandumul de Înţelegere pentru dezvoltarea  reactorilor mici si modulari rapizi, răciţi cu plumb (SMR-LFR), între următoarele entităţi active în domeniul energiei nucleare: „- RATEN (Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară – din Mioveni, Argeş), ANSALDO NUCLEARE S.P.A. (din Genova, Italia) şi ENEA (Agenţia Naţională Italiană pentru Tehnologii Noi, Energie şi Dezvoltare Economică Durabilă) - parteneri în cadrul consorţiului FALCON, precum şi SCK CEN (Centrul de Studii privind Energia Nucleară – din Mol, Belgia) şi WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY LLC (din statul Delaware, SUA) – alţi doi jucători cu experienţă în tehnologia reactorilor rapizi răciţi cu plumb (tehnologia LFR / (Lead-cooled Fast Reactor)”, arată Administraţia Prezidenţială.
 
Semnarea acestui document completeazã dimensiunea de cooperarea economică şi tehnico-ştiinţifică a discuţiilor Preşedintelui cu premierul şi cu Majestatea Sa Philippe, Regele Belgienilor.
 
În baza Memorandumului de Înţelegere semnat miercuri, părţile vor putea desfăşura o serie de activităţi comune de cooperare.
 
Totodată, acest document constituie baza pentru negocierea unui viitor acord de colaborare având ca scop accelerarea dezvoltării acestei tehnologii, la un nivel de maturitate care să permită comercializarea unor reactoare cu caracteristici sporite de securitate, competitive din punct de vedere economic, si care sa contribuie la tranziţia către un sistem energetic curat, mai indică sursa citată.
 
Demonstrarea etapizată a tehnologiei LFR va necesita construcţia şi operarea unor instalaţii experimentale de suport si reactoare de demonstrare. Demonstratorul ALFRED (Advanced LFR European Demonstrator) si infrastructura experimentală de pe  platforma Institutului de Cercetări Nucleare de la Piteşti - Mioveni (cu instalaţiile ATHENA şi CHEMLAB – aflate în construcţie şi alte patru în curs de contractare prin Programul POCIDIF) reprezintă repere-cheie luate în considerare în cadrul acestui MOU şi al viitorului parteneriat, plasând astfel România în prima linie a dezvoltatorilor de tehnologii nucleare de noua generaţie.
 
SCK CEN, prin intermediul proiectului MYRRHA, a dobândit o poziţie de lider în domeniul cercetării şi dezvoltării nucleare în domeniul metalelor lichide grele (HLM), al componentelor, al proiectării de sisteme, al sprijinului pentru acordarea de licenţe, al testării, al analizei de securitate. SCK CEN exploatează o infrastructură experimentală relevantă dedicată în mod special cercetării şi dezvoltării tehnologice a MYRRHA şi, ulterior, a altor sisteme HLM.
 
RATEN este compania naţională din România responsabilă cu cercetarea şi dezvoltarea în domeniul energiei nucleare şi principalul suport tehnic şi ştiinţific pentru programul nuclear naţional, cu activităţi în domeniul fizicii şi securităţii reactoarelor, al combustibilului nuclear, gestionării deşeurilor radioactive, dezvoltării de sisteme inovatoare, proiectării şi ingineriei pentru centralele nucleare CANDU, testării materialelor şi combustibilului nuclear.
 
WESTINGHOUSE este un lider mondial recunoscut în inovaţia tehnologică în domeniul centralelor nucleare, în proiectarea şi fabricarea combustibilului nuclear, în inginerie, în acordarea de licenţe, în servicii de asistenţă pentru centrale şi în multe alte activităţi pentru sprijinirea funcţionării a diferite tipuri de reactoare cu apă uşoară (LWR) şi dezvoltă tehnologia LFR ca următoare generaţie de centrale nucleare de mare capacitate.
 
ANSALDO NUCLEARE este un lider european în domeniul cercetării nucleare, al proiectării şi tehnologiei LFR, dezvoltând centrale nucleare inovatoare, cu caracteristici de siguranţă sporite şi îmbunătăţiri economice pentru producţia de energie electrică, în vederea reducerii deşeurilor radioactive generate de centrale.
 
ENEA este un lider în cercetarea nucleară, cu o poziţie recunoscută la nivel mondial în domeniul metalelor lichide grele (HLM), al cercetării şi dezvoltării, al explorării şi testării de noi tehnologii, al proiectării şi testării de componente şi sisteme, al proiectării nucleului LFR şi al analizei de siguranţă. ENEA deţine şi operează infrastructuri experimentale relevante, dedicate în mod special cercetării şi dezvoltării tehnologice a sistemelor HLM.
 
RATEN, ANSALDO NUCLEARE şi ENEA sunt membri ai consorţiului FALCON care promovează construcţia demonstratorului european LFR avansat / ALFRED.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.