Preşedinte Klaus Iohannis a declarat în mesajul transmis celei cea de-a cincea Reuniuni Ministeriale a Parteneriatului pentru Energie Transatlantică şi Cooperare Climatică (P-TECC), că în aceste vremuri dificile, construirea de sisteme energetice sigure şi rezistente nu a fost niciodată mai importantă. De asemenea, el a apreciat că sarcina esenţială pentru deciziile de politică publică este găsirea celei mai bune abordări pentru un echilibru optim între obiectivele ecologice şi competitivitatea economică Iohannis a subliniat că România are multe oportunităţi valoroase, iar sectorul energetic are un potenţial imens şi că ţara noastră este pregătită să-şi joace rolul în ceea ce priveşte desfăşurarea de operaţiuni sigure în domeniul energiei nucleare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În aceste vremuri dificile, construirea de sisteme energetice sigure şi rezistente nu a fost niciodată mai importantă, deoarece vedem distrugerea cauzată de atacurile Rusiei împotriva infrastructurii energetice şi civile a Ucrainei, dar şi în ceea ce priveşte urgenţa critică a acţiunilor climatice. În acest peisaj energetic complex, P-TECC a evoluat într-un parteneriat care dovedeşte plusvaloarea legăturilor transatlantice în găsirea de soluţii pentru diversificarea energiei, securitatea cibernetică energetică, decarbonizare şi rezistenţă economică. România rămâne un puternic susţinător al coordonării problemelor energetice strategice, atât la nivel regional, cât şi în zona transatlantică. Anul trecut, am găzduit Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, unde ne-am concentrat pe îmbunătăţirea conexiunilor strategice Nord-Sud, în ceea ce priveşte infrastructura de transport şi conectivitatea energetică”, a afirmat Iohannis în mesajul adresat participanţilor la cea de-a cincea Reuniune Ministerială a Parteneriatului pentru Energie Transatlantică şi Cooperare Climatică (P-TECC).

El precizează că mesajul său este despre schimbare, competitivitate şi necesitatea unei economii performante.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Este evident că progresul nu poate exista fără economie de piaţă, concurenţă loială şi antreprenoriat în afaceri. Asta este ceea ce ne propunem să facem pentru România, şi în domeniul energetic şi în ceea ce priveşte tranziţia verde. Energia a devenit o cale către un viitor mai bun, un leagăn al inovaţiei şi, pe baza moştenirii ultimilor ani, un apel la independenţă şi solidaritate. Este evident că securitatea energetică şi securitatea naţională sunt inseparabile. În ultimii ani, energia a fost folosită de Rusia ca armă pentru a pune presiune asupra statelor UE care sprijină Ucraina. Sunt mândru de răspunsul nostru la aceste ameninţări. Criza energetică a fost un test dur, dar Uniunea Europeană a dat dovadă de rezilienţă în faţa adversităţii. Europa a îmbrăţişat umanitatea şi aceasta este fundaţia pe care putem construi un viitor comun”, declară preşedintele.

El spune că următoarele decenii vor aduce cea mai mare transformare industrială a vremurilor noastre, ceea ce  creează oportunităţi uriaşe pentru partenerii cu viziuni similare din întreaga lume să îşi unească forţele şi mai mult, pentru a investi în infrastructura de ultimă generaţie în ceea ce priveşte energia curată, coridoarele de transport şi conexiunile digitale în care oamenii pot avea încredere.

”Tranziţia energetică este în prezent un factor cheie pentru o economie durabilă. Cu toate acestea, odată stabilită direcţia, viteza devine instrumentul de reglare fină pentru păstrarea şi extinderea competitivităţii economice a ţărilor noastre în contextul global. UE se confruntă acum cu provocări în materie de competitivitate, acţionând ca un actor relevant pe piaţa globală. În acest sens, cel mai verde nu este neapărat cel mai puternic şi cred că aceasta este sarcina esenţială pentru deciziile de politică publică: să găsim cea mai bună abordare pentru un echilibru optim între obiectivele ecologice şi competitivitatea economică”, remarcă Iohannis.

Preşedintele subliniază că România are multe oportunităţi valoroase, iar sectorul energetic are un potenţial imens:

”România este a treia ţară ca independenţă energetică din UE şi de aceea putem deveni un adevărat furnizor de securitate energetică în Europa Centrală şi de Sud-Est. În ultimii ani, România a dat dovadă de solidaritate oferind sprijin de tranzit şi energie Ucrainei şi Republicii Moldova. Reconstrucţia Ucrainei şi aderarea Moldovei la UE necesită transporturi rezistente şi infrastructuri energetice durabile. Având una dintre cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, România susţine măsurile convenite menite să atingă obiectivele internaţionale şi ale UE privind reducerea emisiilor de carbon, pledând în acelaşi timp şi asupra importanţei gazelor naturale şi a instalaţiilor nucleare sigure pentru o tranziţie energetică eficientă”, afirmă Klaus Iohannis.

El reafirmă ambiţia României de a-şi dezvolta propriul program de energie nucleară, prin creşterea capacităţii centralei nucleare de la Cernavodă, dar şi prin explorarea soluţiilor inovatoare, precum tehnologia Reactoarelor Modulare Mici.

”Bazându-se pe o experienţă de zeci de ani în domeniul energiei nucleare, exploatând tehnologii occidentale şi lucrând îndeaproape cu Statele Unite şi cu alţi parteneri cu viziuni similare, România este pregătită să-şi joace rolul în ceea ce priveşte desfăşurarea de operaţiuni sigure în domeniul energiei nucleare. De asemenea, prin proiectele offshore de gaze naturale ale României, regiunea Mării Negre devine o adevărată „masă rotundă” a diplomaţiei energetice, un reper al unităţii şi cooperării, promovând stabilitatea şi prosperitatea pe termen lung”, spune Iohannis.

El reamrcă faptul că reuniunea de la Bucureşti este ”un exemplu inspirat de conectare a politicilor publice din ţările noastre”.

”Consider că cel mai bun mod de a favoriza schimbări de succes şi noi oportunităţi de proiecte este să aducem la aceeaşi masă comunităţile de afaceri şi factorii de decizie politică.Sunt convins că discuţiile şi deciziile luate aici vor deschide calea pentru soluţii inovatoare în domeniul politicii industriale, pentru a spori securitatea energetică, pentru a promova creşterea economică şi pentru a conduce tranziţia verde. Sunt sigur că P-TECC va continua marea muncă depusă până acum, depunând eforturi pentru solidaritate între ţările europene şi cooperare strânsă cu Statele Unite ale Americii. Vă doresc tuturor succes în continuare în eforturile voastre, sper că veţi înfrunta viitorul cu încredere, înţelegând că schimbările mari necesită viziune ambiţioasă şi hotărâre fermă”, a afirmat Klaus Iohannis în finalul mesajului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.