Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat despre măsura europeană de reducere a voluntară a consumului de gaze cu 15% în această iarnă, că ar fi o abordare corectă, iar analiza ministerului de resort arată că în România este o variantă fezabilă şi sustenabilă. „Nu trebuie să ne imaginăm că dorim să stea cineva pe frig şi să dorim să nu existe gaz pentru industrie. Noi trebuie să căutăm să investim în resurse regenerabile, dar e înţelept să economisim acolo unde se poate. Economia trebuie făcută cu cap”, a adăugat şeful statului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Este evident că ne vom confrunta cu o iarnă complicată, în condiţiile în care gazul livrat de Rusia devine tot mai puţin, gazul pe piaţa internaţională devine tot mai scump. Totuşi, abordarea europeană de a face economii voluntare de 15% este una corectă, după părerea mea. Noi trebuie, sigur, să căutăm surse alternative de gaz, trebuie să căutăm să investim în resurse regenerabile, dar în acelaşi timp este înţelept să economisim acolo unde se poate, repet, acolo unde se poate. Economia trebuie făcută cu cap. Nu trebuie să ne imaginăm că dorim ca cineva să stea pe frig. Nu putem să ne imaginăm că cineva doreşte să nu existe gaz pentru industrie. Toate lucrurile trebuie să funcţioneze. La noi s-a făcut o analiză şi ministerul de resort a ajuns la concluzia că pentru România o economie aşa cum a fost convenită este posibilă, este fezabilă, este sustenabilă. Aici nu vorbim de o reduce a consumului cu 15%  faţă de ce avem acum, ci o reducere cu 15% faţă de media ultimilor ani şi calculele noastre ne arată că aşa ceva este posibil fără să obligăm pe cineva să stea pe frig sau fără să închidem sectoare întregi ale industriei româneşti”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declaraţie comună de presă împreună cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susţinută vineri la Palatul Cotroceni.

Preşedintele României a adăugat că România nu va abandona Republica Moldova şi o va sprijini cu soluţii, pentru orice variantă va apărea.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„În acelaşi timp suntem, foarte conştienţi de situaţia extrem, repet, extrem de dificilă în care se găseşte Republica Moldova şi astăzi, la Guvern, se vor purta discuţii pe această teamă, şi mâine, şi poimâine, şi în continuare până găsim soluţia cea mai bună. Astăzi, în discuţia cu doamna Preşedinte am convenit că trebuie să lucrăm diferite variante, trebuie să luăm în considerare diferite scenarii şi să avem planuri concrete, pregătite pentru toate scenariile pe care putem să ni le imaginăm. Un lucru este cert, nu vom abandona Republica Moldova şi vom găsi soluţii, aşa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care pot apărea. Pentru variantele bune este simplu, pentru variantele foarte grele este complicat, dar repet, nu vom abandona Moldova”, a completat Iohannis.

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere drastică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1.

Guvernul a anunţat că întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale, industria critică şi consumatorii români nu vor fi afectaţi de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale.

România a susţinut importanţa surselor de energie indigene, fiind deja demarată extracţia de gaze naturale din Marea Neagră care acoperă aproximativ 10% din consumul anual al ţării noastre. Prin realizarea investiţiei în perimetrul Neptune Deep, România va deveni independentă de importurile de gaze naturale, fiind deopotrivă un factor de stabilitate în regiune. Energia nucleară şi, într-o oarecare măsură, cărbunele, prin producţia lor în bandă reprezintă un element suplimentar de echilibrare a reţelei. În viitorul apropiat, România este interesată de finalizarea interconectărilor aferente Coridorului Vertical şi Coridorului Transbalcanic de gaze pentru a fluidiza aprovizionarea din surse noi de furnizare în regiune. De asemenea, operaţionalizarea Platformei energetice UE pentru achiziţia în comun a gazelor naturale este o cerinţă necesară pentru a asigura distribuirea unor fluxuri suplimentare de gaze din state terţe, la preţuri stabile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.