Reprezentanţii PNL şi cei ai Pro România au avut, joi, o întâlnire în contextul demersurilor liberalilor pentru susţinerea moţiunii de cenzură pe care o vor depune vineri. La finalul întâlnirii, prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a precizat că şi-au propus o colaborare instituţională de acum înainte pe proiecte foarte importante.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Întâlnirea a fost una foarte bună pe termen lung, pentru că am abordat subiectul moţiunii de cenzură şi soluţii pentru credibilizarea instituţiei Parlamentului şi pentru identificarea de soluţii durabile, pe termen lung, pentru dezvoltarea României”, a declarat Turcan.

Ea a precizat că liberalii vor trimite partidului Pro România textul moţiunii de cenzură, iar această formaţiune urmează să le comunice poziţia oficială până mâine, când PNL intenţionează să o depună.

”Încurajator a fost inclusiv faptul că, în privinţa moţiunii de cenzură, subiectul nu a fost abordat în sensul înlocuirii lui Mihai Tudose cu altcineva şi dărâmării Guvernului doar de dragul de a dărâma un guvern. Am discutat despre ce urmează să se întâmple în România în momentul în care acest guvern pleacă acasă, pentru că, dacă vrem să scăpăm de lipsa de predictibilitate, scăderea puterii de cumpărare, destabilizarea instituţiilor din România, acest Guvern trebuie să plece acasă şi provocarea noastră este ce punem în loc, cum punem în loc şi cum vor crede oamenii că aceasta este soluţia pentru România”, a subliniat Raluca Turcan.

Prim-vicepreşedintele PNL a declarat că un alt subiect a vizat demersul de revocarea a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. ”Proiectul pe care l-am înaintat să fie susţinut şi cerut a fi dezbătut cu celeritate, astfel încât schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor să poată fi iniţiată de o treime din numărul de deputaţi sau de cel puţin liderii a două grupuri parlamentare. Ar fi un demers corect, sănătos, astfel încât Parlamentul României să scape de o conducere care este suspectată de grave fapte de corupţie şi de o persoană care subordonează rolul Parlamentului unor interese personale şi de grup”, a spus ea.

Turcan a precizat că PNL şi Pro România vor avea o colaborare instituţională: ”Ne-am propus o colaborare instituţională de acum înainte pe proiecte foarte importante, astfel încât să putem contura în Parlament majorităţi parlamentare pe proiecte pe care noi ni le vom asuma în comun”.

”Această discuţie a fost una la un nivel superior de dezbatere, pentru că nu s-a axat pe o persoană, pe o formaţiune. Am vorbit pur şi simplu despre România şi constat cu mare, mare bucurie şi satisfacţie că nu doar cu partidul Pro România am avut astfel de discuţii, inclusiv cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, inclusiv cu UDMR, USR, PMP. Practic, e din ce în ce mai evident că la nivel parlamentar se prefigurează un grup de oameni care eu cred că la un anumit moment va prinde un contur instituţional, care să sancţioneze ceea ce nu merge, dar mai ales să dea soluţii credibile şi aplicabile pentru ce se întâmplă în ţara noastră”, a completat prim-vicepreşedintele PNL.

Raluca Turcan a mai declarat că PNL asumă gestul politic al depunerii moţiunii de cenzură, pentru care sunt necesare 116 semnături, după care va discuta cu toţi parlamentarii care vor să se alăture demersului liberalilor.

Ea şi-a exprimat speranţa că PSD nu va arunca în derizoriu singurul demers constituţional de a sancţiona Guvernul.

”Avem informaţii că la nivel de conducere a Camerei Deputaţilor şi a Senatului se gândesc să găsească tot felul de soluţii pentru ca moţiunea să nu fie dezbătută sau să fie împinsă până în momente care din punct de vedere social sunt neprielnice - sărbători, zile libere”, a susţinut Turcan.

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Victor Ponta a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că parlamentarii din formaţiunea sa, Pro România, susţin schimbarea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, dar nu susţin şi moţiunea de cenzură a PNL, pentru că nu poate aduce nimic bun României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.