USR anunţă că senatorii PSD şi PNL din Comisia pentru Muncă au respins iniţiativa legislativă a formaţiunii care ar fi reparat nedreptatea făcută de noua lege a pensiilor persoanelor care au lucrat în condiţii grele. ”Nu grija pentru cei cu probleme reale este prioritatea PSD şi PNL, ci protejarea propriilor privilegii”, susţine senatorul USR Ştefan Pălărie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă transmis de USR, proiectul propune modificarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii şi recunoaşterea condiţiilor deosebite şi speciale de muncă pentru angajaţii ale căror condiţii de muncă nu au fost normalizate, urmând ca aceştia să beneficieze în continuare de reducerea vârstei de pensionare şi de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată.
 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
Senatorul USR Ştefan Pălărie, membru al Comisiei pentru Muncă din Senat, a declarat că votul de luni este o ruşine pentru PSD şi PNL, care în declaraţii publice spun una, iar la vot fac alta. 
 
”Astăzi, PSD şi PNL au refuzat toate soluţiile USR pentru a face viaţa pensionarilor un pic mai bună. Legea pensiilor i-a scos în stradă pe cei mai vulnerabili, persoane cu dizabilităţi, persoane care au muncit în condiţii grele. Pentru toate persoanele defavorizate, PSD şi PNL nu au găsit bani. Deşi existau soluţii, au decis să le respingă. Nu grija pentru cei cu probleme reale este prioritatea PSD şi PNL, ci protejarea propriilor privilegii”, a afirmat Ştefan Pălărie.
 
USR consideră că este ”inadmisibil” ca o iniţiativă legislativă care respectă principiul contributivităţii şi recunoaşte drepturile unor oameni care şi-au sacrificat sănătatea şi au trăit ani întregi expuşi unor riscuri majore pentru a contribui la dezvoltarea acestei ţări să fie respinsă fără nicio justificare. Mai mult, reprezentantul Ministerului Muncii, prezent la dezbaterile din Comisie, a invocat falsul argument că ne obligă PNRR să păstrăm aberaţiile din noua lege a pensiilor, susţin reprezentanţii USR.
 
”PSD şi PNL refuză cu agresivitate să corecteze această nedreptate. Proiectul de lege USR care corecta nedreptatea celor care au contribuit cu mai mulţi bani pentru o pensie care să ţină, la final, cont de această contributivitate a fost astăzi respins. Grija lor faţă de contributivitatea celor cu grupe de muncă este doar declarativă. PSD şi PNL au votat cu sete să le ia oamenilor banii cu care au contribuit suplimentar”, a declarat deputatul USR Radu Miruţă.
 
La rândul său, deputatul USR Oana Ţoiu, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ, a criticat cinismul cu care PSD şi PNL îi tratează pe cei care au muncit în condiţii grele.
 
”Mulţi pensionari mai au doar zece zile până le expiră termenul absurd pentru a-şi căuta în tribunal dreptatea dacă au pensii mai mici în urma recalculării. Termenul de 45 de zile de la data primirii deciziei. Apoi nu există cadrul legal ca erorile să fie refăcute, ca sumele corectate să le fie plătite retroactiv sau ca cei care se pensionează în septembrie-octombrie să nu piardă direct şi 500-1.000 de lei la pensie. Singura soluţie din Parlament pentru grupele de muncă şi persoanele cu dizabilităţi este legea noastră pe care au blocat-o astăzi. Este clar că nu vor soluţii, ci doar să amăgească cinic oameni care au muncit o viaţă. Noi vom continua să ne luptăm pentru ei. De exemplu, în Bucureşti, 17% dintre decizii au dus la îngheţarea sau scăderea pensiilor”, a spus Oana Ţoiu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
 
Potrivit USR, respingerea iniţiativei legislative USR în Comisia pentru Muncă demonstrează încă o dată că actuala putere nu are nici cea mai mică grijă faţă de cei care au lucrat în condiţii grele de muncă şi singura lor grijă este să protejeze pensiile speciale, o ruşine şi o nedreptate gravă faţă de cei care au dus greul societăţii.
 
”Nu în ultimul rând, PSD şi PNL resping şi amendamentele USR care ar repara nedreptatea făcută persoanelor cu dizabilităţi. Cu un cinism fantastic, acum un an, când noua Lege a Pensiilor era dezbătută în Parlament, reprezentantul Asociaţiei Nevăzătorilor a plecat cu lacrimi în ochi după ce parlamentarii PSD şi PNL au spus clar că nu-i interesează ce probleme creează noua lege. USR a pus pe masa Parlamentului o soluţie şi pentru această mare nedreptate, dar PSD şi PNL au ignorat şi această propunere. USR cere reprezentanţilor Guvernului să-şi revizuiască poziţia şi să pună pe primul loc protejarea drepturilor oamenilor care au muncit din greu, nu să le reducă şansele de a avea o pensie decentă. USR cere PSD şi PNL să respecte persoanele cu dizabilităţi şi să accepte soluţia USR de a le readuce pensiile la o valoare decentă”, se arată în comunicatul formaţiunii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.