Doar doi deputaţi şi doi senatori din judeţul Buzău au obţinut noi mandate de parlamentari, între aceştia fiind şi liderul PSD, Marcel Ciolacu. Între noii reprezentanţi ai judeţului în Parlament se numără un fost europarlamentar, un fost jurnalist care în prezent deţine un grup de presă, un fost prefect, un cadru didactic şi un militar ieşit la pensie.
Zece parlamentari vor reprezenta Buzăul în noul legislativ ce se va forma în urma alegerilor din 6 decembrie. Este vorba despre 7 deputaţi şi 3 senatori din care doar doi deputaţi şi doi senatori au deţinut anterior mandate de parlamentari.
Social-democraţii buzoieni vor trimite în Parlament doi senatori şi patru deputaţi. La Senat, cele două locuri vor fi ocupate de Lucian Romaşcanu şi Liliana Sbîrnea, ambii fiind senatori şi în mandatul 2016-2020.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Lucian Romaşcanu este de profesie economist, a absolvit ASE în anul 1991 şi a făcut un MBA în Statele Unite. A lucrat în cea mai mare parte a timpului în mass-media, conducând diverse divizii din cadrul unor grupuri de presă precum Ringier, MediaPro Holding, TVR, Can-Can Media, Dogan Media Internaţional. Romaşcanu a fost ales senator în anul 2016, iar în anul 2017 a deţinut funcţia de ministru al Culturii în Guvernul Mihai Tudose. Este şef al Comisiei pentru cultură şi media din Senat şi este preşedinte al delegaţiei Parlamentului României la OSCE. Este căsătorit şi tatăl a doi copii.
Liliana Sbîrnea este profesor-inginer şi a lucrat în învăţământ, fiind pe rând profesor, inspector şi director de şcoală în municipiul Râmnicu Sărat, până în anul 2016, când a fost aleasă senator. Este membru în Comisia de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi în cea pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
La Camera Deputaţilor, PSD Buzău trimite patru membri, pe primul loc fiind actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care este şi preşedinte al PSD. Ciolacu a câştigat la alegerile din 6 decembrie cel de-al treilea mandat de deputat, după cele deţinute în 2012-2016 şi 2016-2020. Înainte de a merge în Parlament, Marcel Ciolacu a deţinut funcţii de consilier local şi judeţean la Buzău şi a fost viceprimar al municipiului Buzău între 2008-2012. A fost şef al organizaţiei municipale a PSD şi a preluat organizaţia judeţeană după plecarea din partid, în urma condamnării pentru fapte de corupţie, a fostului primar al municipiului Buzău Constantin Boşcodeală.
Fostul europarlamentar Andi Lucian Cristea este cel de-al doilea deputat ales pe listele PSD Buzău. Andi Cristea a absolvit cursurile SNSPA, după care a absolvit cursuri de pregătire în cadrul Institutului Diplomatic Român şi în cadrul Colegiului Naţional de Apărare. A lucrat în cadrul Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe, a fost consilier parlamentar la Senat şi expert parlamentar la Camera Deputaţilor. Între 2014 şi 2019 a fost membru al Parlamentului European, vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe şi preşedinte al Delegaţiei pentru Republica Moldova.
Romeo Lungu este cel de-al treilea deputat ales pe listele PSD. Este absolvent de ASE, a condus Organizaţia de Tineret a PSD Buzău, a fost director al DJST Buzău, consilier local şi judeţean, iar între 2016-2020 a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Buzău.
Laurenţiu Ţepeluş este cel de-al patrulea deputat al PSD, fiind cadru didactic, director adjunct al Colegiului Naţional "B.P. Hasdeu" din Buzău, iar la alegerile locale din 27 septembrie a câştigat cel de-al doilea mandat de consilier local municipal.
PNL Buzău trimite în Parlament un deputat şi un senator. La Senat, mandatul îi va reveni lui Vlad Pufu, fost jurnalist la Evenimentul Zilei şi Tele 7 ABC, fost director al B1 TV, deţinător al unei edituri şi a unui grup de presă care deţine ziarul Şansa buzoiană, postul de radio regional Focus FM, televiziunea Focus TV care emite în Buzău şi Vrancea, postul naţional Medika TV. Vlad Pufu este absolvent de ASE şi SNSPA, este căsătorit şi are un copil.
La Camera Deputaţilor a fost ales, din partea PNL Buzău, Gabriel Avrămescu, actualul preşedinte interimar al filialei de la Buzău. Avrămescu a absolvit Facultatea de Drept şi după un prim serviciu în cadrul unei companii private a lucrat exclusiv la stat. A fost consilier de integrare europeană la Prefectura Buzău, consilier de afaceri europene pe lângă Instituţia Prefectului Buzău, director executiv în cadrul Direcţiei de Finanţe Publice Regionale Galaţi, director general al Direcţiei Generale de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne din cadrul ANAF, director general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, prefect al judeţului Galaţi până în luna octombrie 2020, iar din octombrie a fost numit consilier de stat la Cancelaria primului ministru Ludovic Orban. Este căsătorit pentru a doua oară şi are un copil din prima căsătorie.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu câştigă un nou mandat pe listele USR Buzău, deşi este de fel din judeţul Cluj. Emanuel Ungureanu este profesor de istorie şi este deputat din anul 2016, fiind vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.
Generalul Nicolae Roman câştigă un mandat de deputat la Buzău din partea AUR. Nicolae Roman are 64 de ani, este din judeţul Olt, militar de carieră şi doctor în ştiinţe militare, şi a activat la Divizia 2 Infanterie "Getica” cu sediul la Buzău între anii 2010-2011, după care a lucrat în cadrul Statului Major General, de unde s-a pensionat cu gradul de general maior în iunie 2011.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.