Preşedintele interimar Ilie Bolojan a afirmat, vineri, la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, că fără o colaborare între Preşedinţie, Guvern şi o majoritate parlamentară nu poate exista stabilitate. Bolojan a mai spus că este nevoie de o gestionare cât mai bună a bugetului şi de reforme, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor statului. Potrivit preşedintelui, fără reforme, România nu va putea merge mai departe. Bolojan a mai spus că direcţia prioritară a ţării trebuie să fie o economie puternică şi competitivă, adăugând că pentru a ne proiecta un viitor prosper trebuie să gestionăm prezentul, inclusiv alegerile prezidenţiale din luna mai.
„Suntem însă, sigur, într-o situaţie complicată, în ţara noastră. Venim după alegerile care nu s-au finalizat anul trecut. Avem o neîncredere puternică atât în instituţii, cât şi în lumea politică. Nu trebuie să fugim de aceste lucruri. Şi este clar un clivaj important în societate. Asta e o realitate pe care nu o putem ocoli. Avem o situaţie complicată şi în plan internaţional, în care războiul, care este totuşi aproape de graniţele noastre, nu e foarte clar cum se va finaliza. Vedem că şi în plan comercial sunt conjuncturi care nu arată foarte bine şi care ne pot influenţa economia. Şi, în această situaţie, cred că, din punct de vedere central, din nou suntem conştienţi de câteva lucruri”, a afirmat Bolojan la şedinţa UNCJR.
Preşedintele interimar crede că pentru a putea schimba lucrurile, pentru a putea face faţă situaţiilor care vor apărea şi care sunt provocatoare şi problematice pentru România, este nevoie de „o stabilitate politică”.
„Asta este o condiţie obligatorie. Nu este suficientă, dar este absolut necesară. Dacă nu vom avea această stabilitate în perioada următoare, lucrurile nu vor arăta bine, pentru că nu ai cum să poţi să ţii lucrurile într-o direcţie bună, să reacţionezi, să faci reforme, dacă nu ai o stabilitate”, a afirmat Bolojan.
Bolojan a completat că în această „lună şi jumătate de zile”, în care a avut „onoarea” să exercite această funcţie de Preşedinte, a putut vedea că, dacă vrea, într-adevăr, să contribuie la stabilitate, Preşedintele României trebuie să colaboreze cu Guvernul, trebuie să colaboreze cu toţi factorii decidenţi.
„Am văzut că dacă vrea, într-adevăr, să contribuie la stabilitate, preşedintele României trebuie să colaboreze cu Guvernul, trebuie să colaboreze cu toţi cei care sunt factori decidenţi. Când, gândiţi-vă, te duci la un Consiliu European, se discută de competitivitate, de energie şi când vii acasă, dacă nu există o colaborare cu Guvernul, dacă nu există o consultare ca să te aliniezi şi să pui în practică ceea ce se convine acolo, nu faci decât nu doar să nu mai fii serios în raport cu cei cu care te întâlneşti, dar să pui ţara noastră într-o situaţie complicată”, a afirmat Ilie Bolojan.
Preşedintele interimar a adăugat că, din acest punct de vedere, toţi trebuie să fie conştienţi că fără o stabilitate, fără o colaborare între preşedintele României şi o majoritate parlamentară, „în spirit de fair play şi de corectitudine”, nu poate exista stabilitate, iar asta „e o condiţie necesară”.
„O chestiune, cred, de care trebuie să fim conştienţi este că nu putem redistribui ceea ce nu avem. Şi pentru asta, cred că trebuie să fim pragmatici, să fim conştienţi, aşa cum a spus şi domnul prim-ministru, că este nevoie de o gestionare cât mai bună a bugetului, ceea ce înseamnă reforme, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor statului, pentru că fără o astfel de chestiune, care nu se face foarte uşor, nu vom putea merge mai departe şi asta este o condiţie necesară pentru ca banii economisiţi să fie duşi, într-adevăr, în dezvoltare, în cofinanţarea fondurilor europene şi în proiecte de investiţii în sănătate sau în educaţie”, a punctat Ilie Bolojan.
Preşedintele interimar mai afirmă că cea mai bună formulă pentru lucruri de muncă bine plătite, pentru prosperitate, pentru condiţii mai bune pentru familiile cetăţenilor români, este „o economie puternică şi o economie competitivă”.
„Aceasta este o direcţie prioritară şi cred că şi pentru această chestiune e nevoie de politici corecte care să ducă economia românească într-o zonă cât mai competitivă şi să facă faţă provocărilor importante care vin. Dar pentru asta, ca să fim respectaţi în afară, cred că suntem cu toţii de aici conştienţi că trebuie să fim totuşi stabili înăuntru şi să nu fim slabi acasă, pentru că dacă suntem în această situaţie, e greu de presupus că vom putea fi puternici în reprezentarea ţării noastre”, a precizat Ilie Bolojan.
El a mai spus că, pentru a ne proiecta un viitor pe care ni-l dorim prosper pentru ţara noastră, trebuie să gestionăm prezentul.
„Şi acest prezent înseamnă inclusiv alegerile prezidenţiale din luna mai. Şi fiecăruia dintre noi, atât în acest context, cât şi în ceea ce facem acolo unde suntem, ni se cere să ne facem datoria în aşa fel încât să creăm condiţii pentru ca ţara noastră să rămână o ţară stabilă, să rămână o ţară care poate să fie reprezentată puternic în exterior, să rămână o ţară în care într-adevăr sunt create condiţii pentru dezvoltare în care suntem pragmatici şi schimbăm lucrurile care nu sunt în regulă”, a conchis Ilie Bolojan.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.