Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a redus cu un an pedeapsa primită de fostul deputat Cristian Rizea deoarece magistraţii au constatat că a intervenit prescripţia pentru infracţiunea de spălare a banilor. El are acum de executat o pedeapsă de trei ani şi opt luni de închisoare pentru trafic de influenţă.
ÎCCJ a decis luni, că admită contestaţia în anulare formulată de Cristian Rizea împotriva condamnării din data de 18 martie 2019.
“Cu majoritate, Admite contestaţia în anulare formulată de contestatorul Rizea Cristian împotriva deciziei penale nr. 62 din data de 18 martie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2648/1/2018. În baza art. 432 alin. (1) din Codul de procedură penală, desfiinţează, în parte, decizia penală nr. 62 din data de 18 martie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2648/1/2018, numai în ceea ce îl priveşte pe condamnatul Rizea Cristian şi doar sub aspectul omisiunii constatării prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunea de spălare a banilor, prevăzută de art. 29 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal, şi rejudecând, în aceste limite, apelul declarat de apelantul inculpat Rizea Cristian împotriva sentinţei penale nr. 680 din data de 7 decembrie 2017 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1291/1/2016”, se arată în minuta instanţei.
Magistraţii au decis să descontopească pedeapsa rezultantă de patru ani şi opt luni de închisoare şi de doi ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi. Instanţa a repus pedepsele în individualitatea lor, astfel: trei ani închisoare şi de doi ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, trei ani închisoare şi de doi ani pedeapsă complementară a interziceri unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani şi doi ani de închisoare şi un an pedeapsă complementară a interzicerii unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunii de influenţarea declaraţiilor.
Deoarece a încetat procesul penal faţă de Cristian Rizea pentru infracţiunea de spălare a banilor ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale, magistraţii au menţinut pedepsele aplicate pentru celelalte infracţiuni. Instanţa a contopit pedepsele, a aplicat-o pe cea mai grea, de trei ani de închisoare, la care a adăugat un spor de opt luni de închisoare, urmând ca în final Cristian Rizea să execute o pedeapsă de trei ani şi opt luni închisoare.
“Deduce din pedeapsa rezultantă aplicată inculpatului Rizea Cristian, perioada executată în baza mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 87/2019 din 27 aprilie 2023 emis de Tribunalul Bucureşti, de la 27 aprilie 2023 până la zi. Anulează formele de executare dispuse în baza sentinţei penale nr. 680 din data de 7 decembrie 2017 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1291/1/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 62 din data de 18 martie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2648/1/2018, în ceea ce îl priveşte pe condamnatul Rizea Cristian. Dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii corespunzător pedepsei de trei ani şi opt luni închisoare aplicate prin prezenta decizie”, mai precizează minuta instanţei.
Decizia instanţei este definitivă.
În cadrul completului a existat şi o opinie separată în sensul respingerii contestaţiei în anulare.
Fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat în 2019 la patru ani şi opt luni de închisoare. El a fugit în Republica Moldova pentru a scăpa de închisoare, dar a fost extrădat în acest an.
În martie 2016, deputatul PSD Cristian Rizea a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, alături de omul de afaceri Lucian Colţea, care i-ar fi dat 300.000 de euro ca să intervină la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.
Potrivit DNA, în 2 decembrie 2009, în baza unei înţelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la Lucian Colţea, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 de euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit alţi 100.000 de euro, pentru ca în schimb să intervină la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna.
În schimbul banilor, Lucian Colţea voia urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti, pentru o persoană din familia sa, şi obţinerea dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna. “Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false”, conform procurorilor DNA.
Anchetatorii îl mai acuză pe Rizea că, în decembrie 2015, în timpul desfăşurării anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală. Rizea le-ar fi promis celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei clinici.
Cristian Rizea a fost pus sub control judiciar pe 10 martie 2016, la o zi după ce Camera Deputaţilor a aprobat reţinerea sa, dar a respins cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive. Rizea trebuia să depună o cauţiune de 1,5 milioane de lei, în cadrul măsurii preventive.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.