Primul-ministru Mihai Tudose a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că Executivul va cere Parlamentului să declanşeze o anchetă privind activitatea din ultimele luni a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, motivul nemulţumirii fiind suspedarea licitaţiei trimestriale pentru electricitatea necesară clienţilor beneficiari de serviciul universal, categorie care include clienţii casnici şi firmele mici, aferentă trimestrului al treilea al acestui an.
”Considerăm că trebuie făcută o analiză riguroasă şi transparentă de către ANRE a comportamentului în piaţă, în special pe piaţa de a doua zi. Am avut o întâlnire şi cu Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie, cei care cumpără această energie din piaţă. Ei şi-au exprimat indignarea că nu au reuşit în luna iunie să tranzacţioneze acele cantităţi pentru trimestrul III. Licitaţiile trebuiau ţinute de către ANRE. Din păcate, conform comunicatului ANRE de astăzi, au spus foarte clar că pentru trimestrul III, adică luna septembrie care mai putea fi licitată, nu o vor mai organiza”, l-a informat ministrul Energiei, Toma Petcu, pe premierul Mihai Tudose.
Acesta a cerut să i se precizeze care sunt motivele invocate de către ANRE, Petcu răspunând astfel: ”Sunt probleme legate de cantităţi, adică nu lucruri concrete care să fie detaliate. Direct nu au comunicat cu Ministerul Energiei. Nici nu au sarcina să o facă, dar nu au justificat niciodată semnele de întrebare pe care le-am ridicat.”
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În consecinţă, Mihai Tudose a decis ca Guvernul să solicite Parlamentului să înceapă o anchetă la ANRE, în condiţiile în care această instituţie este subordonată Legislatului.
”Este un moment în care să putem cere Parlamentului, în numele Guvernului, o anchetă la ANRE? Cred că Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul Havrileţ (Niculae Havrileţ - n.red.) de ce e lui cald de vreo două-trei luni şi nu a făcut ce trebuie. Poate facem şi o adresă oficială către Parlament”, a spus Tudose.
”Neavând obligaţia să informeze Guvernul, nu puteam să-l deranjăm. E vară, e cald”, a adăugat premierul.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a menţionat luni seara că suspendarea în luna iunie a licitaţiei trimestriale pentru electricitatea necesară clienţilor beneficiari de serviciul universal, categorie care include clienţii casnici şi firmele mici, aferentă trimestrului al treilea al acestui an, a fost motivată prin faptul că nu ar fi fost îndeplinite condiţiile necesare desfăşurării acesteia, iar varianta alternativă, de anulare a licitaţiei, ar fi putut genera o creştere semnificativă a facturilor.
Potrivit legislaţiei, serviciul universal este serviciul de furnizare a energiei electrice garantat clienţilor casnici şi firmelor cu mai puţin de 50 de salariaţi şi o cifră de afaceri anuală de sub 10 milioane de euro, la un nivel de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii.
ANRE a precizat că necesarul de energie al clienţilor beneficiari ai serviciului universal reprezintă aproximativ 12% din consumul mediu total de energie la nivelul ţării în acest sezon.
ANRE susţine că au luat această decizie în urma parcurgerii etapelor de pregătire a achiziţiei de către furnizorii de ultimă instanţă (FUI) a energiei electrice necesare clienţilor beneficiari ai serviciului universal.
Energia electrică pe bursă a crescut săptămâna trecută de aproape trei ori faţă de august 2016, preţul cu livrare vineri, 4 august, ajungând la 570 lei/MWh.
ANRE susţine că singurele variante posibile prevăzute de cadrul de reglementare ce puteau fi luate în calcul erau fie anularea licitaţiei, în condiţiile prevăzute de regulamentul PCSU, anularea licitaţiei de către bursa OPCOM sau suspendarea organizării sesiunilor de licitaţie pe PCSU.
ANRE arată că a ales varianta a treia ”pentru ca, în următoarele două luni, să fie identificate motivele deficitului de energie înregistrat pe această piaţă şi alternativele de îmbunătăţire a cadrului de reglementare aferent PCSU".
În cazul anulării, energia electrică necesară clienţilor beneficiari ai serviciului universal s-ar fi cumpărat exclusiv din piaţa pentru ziua următoare (PZU) şi piaţa de echilibrare, cu cele mai volatile preţuri şi unde majorarea costului s-a resimţit imediat.
"Considerăm că toate acţiunile au fost întreprinse cu respectarea cadrului legislativ şi ale reglementărilor în vigoare, ca preocupare constantă şi consecventă privind protecţia consumatorului final, inclusiv prin evitarea unor creşteri semnificative ale facturii de energie electrică generate de evoluţia pieţei", a menţionat ANRE.
În ciuda actualei situaţii, autoritatea susţine că piaţa electricităţii din România funcţionează bine.
"ANRE consideră că creşterea preţurilor de pe PZU în special, dar si pe celelalte pieţe, reflectă o funcţionare corectă a mecanismelor de piaţă concurenţială care asigură o corelare corectă a cererii cu oferta, în condiţiile meteorologice actuale, caracterizate de secetă severă şi lipsa vântului", arată comunicatul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.