Guvernul se reuneşte vineri, într-o nouă şedinţă, pe ordinea de zi făcută publică aflându-se mai multe proiecte de hotărâre, însă, conform liderului PSD Liviu Dragnea, ar putea fi adoptată şi OUG privind măsurile fiscale, inclusiv taxa pe lăcomie, deşi actul normativ nu figurează deocamdată pe agenda şedinţei.
Şedinţa de Guvern este programată să înceapă la ora 18.30.
Pe ordinea de zi publicată joi seară sunt trecute opt proiecte de hotărâre, nu şi proiectul de OUG privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal - bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat, joi, că OUG privind măsurile fiscale va fi adoptată vineri, discuţii pe marginea documentului fiind programate inclusiv în cursul zilei de vineri.
Consiliul Economic şi Social a dat joi aviz negativ proiectului de OUG, însă acesta este consultativ.
OUG prevede numeroase modificări, printre care plafonarea preţului la gazele naturale la 68 lei/MWh, de la 1 ianuarie 2019 până la 28 februarie 2022, dar şi faptul că participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare.
În plus, potrivit anunţului făcut, marţi, de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, se introduce, tot de la 1 ianuarie 2019, o ”taxă pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni.
Măsurile propuse au fost criticate vehement atât de către preşedintele Klaus Iohannis, de mediul de afacceri şi de sindicate
- Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ordonanţa de urgenţă pe Codul fiscal nu are analiză de fundamentare, vine cu idei nemaiauzite, aruncă economia în haos şi a făcut apel la Guvern să se răzgândească, să pună în dezbatere, să facă o analiză şi să vină cu măsuri sustenabile.
Preşedintele a precizat că ”această ordonanţă nu a fost discutată cu partenerii din mediul economic şi nici instituţional, nu are o analiză la fundamentare, vine cu idei nemaiauzite, aruncă în haos economia”.
”Ne aşteptăm ca totul să se scumpească - ăsta e rezultatul acestei OUG”, a mai spus şeful statului, arătând că este vorba de o ”taxă din lăcomia pesediştilor de a lua bani mai mulţi pe care îi vor gestiona cum consideră dumnealor, vor da peste cap toată economia şi bugetele tuturor românilor”.
Preşedintele Iohannis a spus că face apel la Guvern să se răzgândească, să pună în dezbatere, să facă o analiză şi să vină cu măsuri sustenabile.
”Fac apel la Guvern să se răzgândească în privinţa acestei ordonanţe, să o pună în discuţie, să o negocieze cu patronatele, cu sindicatele şi după o analiză profundă şi discuţii să revină cu o formă care este sustenabilă”, a spus preşedintele.
”Considerăm că măsurile propuse, precum şi maniera de adoptare a acestora sunt lipsite de responsabilitate şi chibzuinţă, şi induc un haos generalizat în economia românească, fapt confirmat de primele reacţii pe piaţa de capital, care indică o erodare rapidă a încrederii investitorilor în numai câteva ore de la anunţarea acestui OUG”, se arată în comunicat.
- Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a cerut Guvernului să stopeze adoptarea ordonanţei anunţate de Teodorovici şi să organizeze o amplă dezbatere asupra măsurilor preconizate
”CDR îşi exprimă îngrijorarea extremă asupra faptului că în ultimele zile piaţa a fost inundată de aceste zvonuri privind taxe care vor fi impuse companiilor pe ultima sută de metri, urmând a fi aprobate în ultima şedinţă de guvern a acestui an. Aceste zvonuri, care au inflamat mediul de afaceri, reprezintă punctul culminant al unei politici constante de a lua decizii doar prin ordonanţe de urgenţă şi fără consultarea celor care urmează să fie afectaţi. Mai mult, declaraţiile politice din ultimele zile nu au făcut decât să dea mai multă substanţă acestor zvonuri. Nu este normal ca oamenii de afaceri, în loc să-şi poată închide anul şi să se pregătească pentru perioada următoare, să fie forţaţi într-un joc al zvonurilor din care să nu înţeleagă cum va arăta viitorul, mai ales că majoritatea companiilor şi-au aprobat deja bugetele pentru 2019 cu luni de zile înainte”, se arată într-un comunicat al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.
”Aceste măsuri nu au niciun fel de studiu de impact şi multe dintre ele se vor transforma foarte rapid în creşteri de preţuri pentru consumatori. Unele dintre ele par a fi lipsite de logică, cum este propunerea de impozitare a băncilor în funcţie de nivelul ROBOR care este un indicator al pieţei şi nicidecum unul stabilit în mod anticoncurenţial de către instituţiile de credit. Altele par a fi lipsite de viziune, cum sunt modificările la Pilonul 2 care riscă să distrugă acest sistem esenţial de economisire la scurt timp după ce Guvernul a anunţat creşteri ale pensiilor publice care vor pune o presiune masivă pe bugetul public al României în anii următori”, se arată în comunicat.
- Firma de consultanţă PwC România a anunţat, joi, că modificările fiscale propuse recent de Guvern sunt neclare, generatoare de incertitudine şi la limita infringementului.
Country Managing Partner PwC România, Ionuţ Simion, a atras atenţia că, într-un context global deloc favorabil, în care investitorii sunt foarte precauţi şi ostili la orice fel de riscuri, recentele măsuri anunţate de autorităţi riscă să afecteze competitivitatea României.
”În astfel de circumstanţe, stabilitatea şi predictibilitatea legislativă sunt regulile de bază. De aceea, ar fi fost de dorit ca adoptarea unor măsuri fiscale de o asemenea importanţă să fie discutată din timp cu mediul de afaceri şi cu restul partenerilor sociali şi să fie precedată de un studiu temeinic de impact, în aşa fel încât să existe o imagine clară a efectelor pe termen mediu şi lung în plan economic şi social. Încă nu este prea târziu pentru o astfel de analiză şi pentru o consultare reală a mediului de afaceri”, a precizat Ionuţ Simion.
- Consiliulul Investitorilor Străini (FIC) s-a arătat dezamăgit, joi, că există un discurs politic care încearcă să sugereze că ”străinii” doresc să facă rău României, în contextul în care, dacă firmele străine au profituri mici, li se reproşează că nu performează, iar dacă au profituri mari, sunt acuzate că le fac în detrimentul angajaţilor.
”Membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) sunt dezamăgiţi de acest discurs care încearcă să sugereze că ”străinii” doresc să facă rău României, şi care antagonizează companiile mari cu cele mici, cele româneşti cu cele străine sau mediul privat cu cel public. O ţară cu o societate dezbinată nu este o ţară mai uşor de condus, ci pur şi simplu este o ţară mai săracă”, a anunţat Consiliul.
- Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) a anunţat, joi, că intenţia Ministerului de Finanţe de a plafona preţul de vânzare al gazelor din producţia internă la 68 lei/MWh, până în anul 2022, ar reprezenta o măsură explicit anticoncurenţială şi ar crea o discriminare a producţiei interne în raport cu importurile de gaze naturale.
”Vor fi afectaţi în primul rând producătorii mici, care depind de finanţarea externă şi de împrumuturi pentru a îşi susţine proiecte cu costuri de producţie aferente mai mari. Ei sunt cei mai vulnerabili din punct de vedere economic la astfel de şocuri şi tot ei reprezintă baza competitivităţii şi diversificării viitoare a pieţei româneşti de gaze”, consideră asociaţia.
- OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a avertizat că proiectul ordonanţei de urgenţă, anunţat marţi de Guvern, pune în pericol securitatea energetică a României şi poate afecta puternic sectorul energetic.
”Proiectul ordonanţei de urgenţă cu privire la noile măsuri fiscale anunţat de ministrul Finanţelor pe 18 decembrie va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din România: asupra securităţii energetice, asupra locurilor de muncă şi investiţiilor”, se arată în comunicatul publicat de OMV Petrom.
”Importurile de gaze ar creşte, cu impact puternic asupra securităţii energetice a României şi cu creşterea preţului la gaze în viitorÎn lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze naturaleeste de aşteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe”, se arată în comunicat.
”Modificările recente anunţate de Guvern în ceea ce priveşte fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II, elimină ceea ce este, pentru majoritatea românilor, singurul instrument de economisire şi şansa la un trai decent la vârsta pensiei”, se arată în comunicatul CFA Romania.
- Măsurile anunţate marţi de Guvern măresc taxele la un nivel care blochează dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice şi contravin cadrului european, au anunţat, miercuri, Asociaţia Operatorilor Mobili din România(AOMR) şi Asociaţia pentru Comunicaţii Electronice din România (ACER).
”Modificările propuse introduc şi majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv şi blocant pentru dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice. Măsurile contravin cadrului legislativ european şi naţional. Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în aceastăformă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicaţii din România şi pentru toţi utilizatorii de internet fix şi mobil, telefonie fixă şi mobilă şi servicii de televiziune”, se arată în comunicatul celor două asociaţii.
- Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” a adresat, joi, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care ”condamnă ferm modul dictatorial în care Guvernul României acţionează” şi afirmă că OUG privind măsurile fiscale arată ”lipsa totală de responsabilitate faţă de cetăţeni, dispreţ faţă de principiile democratice şi incapacitatea de a avea o minimă planificare”.
”Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» condamnă ferm modul dictatorial în care Guvernul României acţionează, nerespectand prevederile legale, deşi trebuie să fie primul garant al respectării legii. Misiunea Guvernului este aceea de a administra interesele ţării şi ale cetăţenilor ei, nu afacerile personale ale membrilor săi şi ale celor care îi controlează. Măsurile fiscal-bugetare cuprinse în proiectul de OUG şi modul în care au fost prezentate public arată lipsa totală de responsabilitate faţă de cetăţeni, dispreţ faţă de principiile democratice şi incapacitatea de a avea o minimă planificare şi coerenţă în actul de guvernare”, au transmis, miercuri, sindicaliştii Cartel Alfa, într-o scrisoare deschisă adresată premierului.
”Având în vedere proiectul de OUG publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, prin care Guvernul intenţionează să precarizeze situaţia sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar interzicând creşterea cuantumului acestora pe termen nelimitat începând cu 01 ianuarie 2019 şi generând condiţiile scăderii lor, Federaţia «Solidaritatea Sanitară» constată intenţia Guvernului de a juca rolul lui Grinch, furând Crăciunul pentru cca. 90% din salariaţii sectorului public de sănătate”, au transmis reprezentanţii Federaţiei, miercuri, într-un comunicat de presă.
- Federaţia Sanitas a suspendat negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă până la clarificarea situaţiei create de proiectul de OUG.
”Documentul în discuţie nu permite raportarea sporurilor pentru condiţii de muncă la salariul din 1 ianuarie 2019 (salariul majorat conform Legii 153/2017), fapt care este inacceptabil din punctul nostru de vedere şi creează premisele unui nou conflict de muncă în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. Federaţia SANITAS din România atrage atenţia, în aceste condiţii, că adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă fără consultarea partenerilor sociali şi cu o celeritate care ridică mari semne de întrebare, ne obligă să demarăm toate procedurile legale prin care să protejăm şi să obţinem drepturile legitime ale membrilor noştri de sindicat”, mai spun sinficaliştii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.