Guvernul Orban, învestit prin votul Parlamentului, depune, sâmbătă, jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o procedură specială. Administraţia Prezidenţială a transmis Procedura specială după care se derulează jurământul, care a început la ora 18.00. Guvernul Orban a primit, sâmbătă, votul de învestitură al Parlamentului, fiind înregistrate 286 de voturi ”pentru”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Orban: România traversează o perioadă dificilă care reclamă învestirea urgentă a unui Guvern cu puteri depline

UPDATE - Guvernul Orban depune jurământul la Cotroceni, într-o ceremonie specială

Fiecare ministru intră individual în sala în care se depune jurământul, purtând mască de protecie şi după ce se dezinfectează.

Intrarea se face printr-un culoar special, astfel încât să nu interacţioneze unii cu alţii, dar nici cu alte persoane.

Fiecare ministru intră la un interval prestabilit, astfel încât să fie posibilă dezinfectarea după fiecare procedură.

De asemenea, cei care depun jurământul nu se pot apropia la mai puţin de 5 metri de preşedintele Klaus Iohannis.

În premieră, depunerea jurământului nu este transmisă live de către Adminisraţia Prezidenţială, iar presa nu are acees în sală.

La ora 18.30, Klaus Iohannis va face o declaraţie de presă.

UPDATE - Preşedintele Klaus IOhannis a semnat, sâmbătă, decretul pentru numirea Guvernului Orban. Depunerea jurământului are loc la ora 18.00.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 14 martie a.c., decretul pentru numirea Guvernului României”, a transmis, sânbătă, administraţia Prezidenţială.

Compenenţa Guvernului este următoarea:

Ludovic Orban  - prim-ministru  
Raluca Turcan  - viceprim-ministru       
Vasile-Florin Cîţu - ministrul finanţelor publice
Marcel Ion Vela - ministrul afacerilor interne  
Bogdan Lucian Aurescu  - ministrul afacerilor externe
Marian Cătălin Predoiu - ministrul justiţiei       
Nicolae-Ionel Ciucă - ministrul apărării naţionale       
Virgil-Daniel Popescu - ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri
Lucian Nicolae Bode - ministrul transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor
Nechita-Adrian Oros - ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale      
Costel Alexe  - ministrul mediului, apelor şi pădurilor
Ion Ştefan - ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei
Ioan Marcel Boloş - ministrul fondurilor europene
Victor Sebastian Costache - ministrul sănătăţii
Cristina Monica Anisie - ministrul educaţiei şi cercetării
Bogdan Gheorghiu - ministrul culturii   
Marian Ionuţ Stroe - ministrul tineretului şi sportului 
Victoria Violeta Alexandru - ministrul muncii şi protecţiei sociale

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului va avea loc, sâmbătă, începând cu ora 18:00, la Palatul Cotroceni

UPDATE - Guvernul Orban a fost votat, sâmbătă, fiind înregistrate 286 de voturi ”pentru”. Jurământul se va depune la Cotroceni, Cabinetul Orban având voie să iasă de la izolare, potrivit deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU).

Guvernul Orban a fost votat, sâmbătă, într-o procedură specială în Parlament.

În urma centralizării voturilor, s-au înregistrat 286 de voturi ”pentru”, 23 ”împotrivă” şi o abţinere. Pentru învestirea Guvernului erau necesare 233 de voturi ”pentru”. 

UPDATE - Ciolacu: PNL şi Iohannis nu merită acest vot! Dar românii merită un stat funcţional care să poată reacţiona rapid la pandemie

Ciolacu a postat pe Facebook discursul pe care l-ar fi spus în plenul Parlamentului, "dacă am fi avut condiţii normale".

"Trei luni pierdute cu un guvern iresponsabil au lăsat urme adânci. Jocul preşedintelui şi al Partidului National Liberal a avut un singur scop: alegeri anticipate. Ştiu, au aruncat ţara în haos, au pus în pericol sănătatea parinţilor şi copiilor noştri. Au făcut-o cu cinism, premeditare, din calcule politice! În condiţii normale, dacă nu ar fi existat această epidemie, cu toţii am fi votat împotriva acestui guvern al PNL. Dar nu trăim vremuri normale!", a susţinut el.

Ciolacu a reiterat că PSD a propus un prim-ministru, refuzat de preşedinte, menţionând că un al doilea premier al PSD ar fi avut aceeaşi soartă şi "am fi aruncat ţara într-o criză politică şi mai mare".

"Astăzi România are nevoie de un guvern cu puteri depline. Va fi acesta în măsură să gestioneze problemele cu care ne confruntăm acum? Greu de răspuns… Dar instituţiile statului şi specialiştii care se luptă cu epidemia au nevoie de stabilitate şi măsuri rapide. Ştiu! PNL şi Iohannis nu merită acest vot! Dar românii merită un stat funcţional care să poată reacţiona rapid la pandemie. Sănătatea şi siguranţa românilor merită votul nostru! Doar românii!", a afirmat Ciolacu.

UPDATE - Votul pentru învestirea Guvernului Orban a început / Procedura ar urma să dureze şase ore

Votul a început cu grupul parlamentar al PSD de la Senat, care va avea loc între orele 11.00-12.00. Apoi urmează senatorii PNL (12.00-12.20), USR (12.20-12.35), UDMR (12.35-12.45) şi cei neafiliaţi (12.45-13.00).

La Camera Deputaţilor, PSD va vota între orele 13:00-14:30, PNL între 14:30-15:15, USR între 15:15-15:45, PRO Europa între 15:45-16:00, UDMR între 16:00-16:15, minorităţile între 16:15-16:30, PMP între 16:30-16:45 şi cei neafiliaţi între 16:45-17:00.

UPDATE - Violeta Alexandru, despre audiere: Preşedintele Comisiei mi-a spus că nu mai este nevoie să mă audieze

"FAKE NEWS Audierea din această dimineaţă ... La ora stabilită, am sunat pe telefonul pus la dispoziţie de Comisie, am intrat, cu un cod de acces, pe linia securizată, am aşteptat pe hold până am fost deconectată", afirmă Violeta Alexandru, pe Facebook.

Ea spune că l-a sunat imediat pe preşedintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, să îl întrebe ce se întâmplă şi să îi spună că este la dispoziţia Comisiei.

"Mi-a spus că nu mai este nevoie să mă audieze, au votat deja! Circul PSD nu se dezminte!", susţine Violeta Alexandru.

Ea a primit aviz negativ în lipsă pentru Ministerul Muncii.

UPDATE - Miniştrii Guvernului Orban, audiaţi rapid de comisii / Anisie, aviz negativ

Audierile au loc în condiţii speciale, membrii comisiilor purtând măşti, iar unii candidaţi sunt audiaţi "la distanţă", din cauza măsurilor de protecţie privind coronavirusul.

Primul audiat a fost ministrul propus la Cultură, Bogdan Gheorghiu, urmând Virgil Popescu, pentru Economie, Ionuţ Stroe la Sport, Marcel Boloş la Fonduri Europene, ei fiind avizaţi.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a fost prezent în sală, el nefiind în autoizolare întrucât nu a fost prezent la şedinţa PNL la care a participat Vergil Chiţac. Aurescu a primit aviz pozitiv.

În sală a fost prezentă şi Monica Anisie, ministrul propus la Educaţie, ea fiind avizată negativ. 

UPDATE - Bogdan Gheorghiu, propus a patra oară pentru portofoliul Cultură, avizat de comisiile de specialitate din Parlament

Bogdan Gheorghiu, propus a patra oară pentru portofoliul Cultură, a fost avizat de comisiile de specialitate din Parlament.

Anunţul a fost făcut de deputatul Florin Roman (PNL), la televiziunea publică, după ce problemele reţelei online nu au permis urmărirea discuţiilor.

„Am făcut o scurtă prezentare a măsurilor pe care le-am luat odată cu declanşarea acestei situaţii provocate de coronavirus, după care domnul Lucian Romaşcanu (preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, n.r.) - care a condus şedinţa pe perioada audierii mele - a cerut colegilor să adreseze întrebări. Nu au existat întrebări şi s-a trecut direct la vot”.

Audierea a avut loc în format audio, nu video. A fost o comisie mixtă, parlamentari din toate domeniile, a spus ministrul.

Legat de depunerea jurământului, în cazul în care Guvernul va fi votat de Parlament, Gheorghiu a spus: „Sunt şi eu curios cum va decurge această procedură. Suntem unii miniştri care am avut contact de gradul 1 prin participarea la BPN (Biroul Politic Naţional, n.r.). La mine nu se aplică. Sunt în gradul 2. Nu se impune autoizolarea la contact de gradul 2. Ar trebui luată o măsură unitară. Majoritatea membrilor PNL au fost în respectiva şedinţă”.

Dacă se impune autoizolarea pentru un ministru, el poate sta acasă sau poate beneficia de o locuinţă RAAPPS, a mai explicat el.

Audierea candidaţilor, programată între orele 9.00 şi 11.0

Audierea candidaţilor propuşi pentru funcţia de ministru este programată între orele 9.00 şi 11.00, urmând ca apoi să aibă loc şedinţa plenului reunit, în care se va vota învestirea Guvernului Orban.

Înainte de a putea intra în plen, parlamentarii trebuie să meargă într-o sală unde sunt testaţi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică pentru a se stabili dacă sunt sau nu infectaţi cu coronavirus. De asemenea, ei vor primi mănuşi şi măşti.

Votul cu bile se va desfăşura după o procedură specială, pe grupuri parlamentare, în ordinea descrescătoare a acestora. Astfel, se vor organiza grupuri de aproximativ 20 de persoane care vor vota în decurs de 15 minute. Pentru prevenirea şi limitarea răspândirii coronavirusului, accesul în sala de vot se va face individual. În sala de vot vor fi prezenţi permanent chestorii care înmânează bilele şi secretarul care consemnează prezenţa parlamentarilor la vot.

La Senat, primii vor vota parlamentarii PSD (între orele 11.00-12.00), urmaţi de PNL (12.00-12.20), USR (12.20-12.35), UDMR (12.35-12.45) şi de cei neafiliaţi (12.45-13.00).

La Camera Deputaţilor, PSD va vota între orele 13:00-14:30, PNL între 14:30-15:15, USR între 15:15-15:45, PRO Europa între 15:45-16:00, UDMR între 16:00-16:15, minorităţile între 16:15-16:30, PMP între 16:30-16:45 şi cei neafiliaţi între 16:45-17:00.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Parlamentarii care au avut contact direct cu o persoană depistată pozitiv cu Coronavirus sunt rugaţi să nu se prezinte la această procedură, întrucât trebuie să se afle în autoizolare", au transmis reprezentanţii Camerei Deputaţilor.

Ulterior, parlamentarii urmează să voteze un proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, afirma că au fost acceptate propunerile sale de modificare a regulamentului în aşa fel încât şedinţele birourilor permanente, comitetelor liderilor de grup, comisiilor permantele şi plenurilor fiecăreia dintre camere, precum şi a plenului camerelor reunite să poată fi ţinute prin mijloace electronice. El spunea că aceste modificări urmează să fie votate sâmbătă.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirma, vineri, că orice joc politic trebuie să înceteze în situaţia de criză în care se află România şi că PSD înţelege miza acestui moment. "Suntem un partid responsabil şi i-am invitat pe toţi colegii mei să înţeleagă criza prin care trecem", spunea el.

Ciolacu susţine că a avut de luat o decizie grea: de a vota un guvern care nu merită să fie votat sau de a prelungi criza politică. "Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, alături de colegii mei, voi face toate eforturile ca mâine să avem un guvern funcţional", spunea Ciolacu.

"(...) îi rog pe colegii mei din PSD să înţeleagă această situaţie excepţională şi să ne facem datoria. Am luat măsuri pentru ca totul să se desfăşoare în condiţii de maximă suiguranţă. PSD va fi în continuare singura forţă politică responsabilă şi partidul care poate asigura stabilitate şi siguranţă pemtru români", mai spunea Ciolacu.

USR a anunţat că va vota învestirea guvernului, dată fiind situaţia actuală. Liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă, a afirmat că ”în acest moment este nevoie urgentă de stabilitate şi de un guvern care poate legifera la necesitate”.

Şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, vineri, că parlamentarii formaţiunii susţin demersul preşedintelui care doreşte învestirea rapidă a unui guvern. ”Avem nevoie de un guvern care să acţioneze cu deplină autoritate pentru a încetini extinderea epidemiei”, a declarat Kelemen Hunor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.