Guvernul discută în şedinţa de vineri proiectul bugetului de stat pe 2019, precum şi modificări ale Ordonanţei 114, care instituie "taxa pe lăcomie".
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, într-un interviu la Antena 3, că proiectul de buget se va afla pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de vineri a Guvernului, programată să înceaapă la ora 12:00.
Guvernul a anunţat ordinea de zi pentru şedinţa de vineri, însă pe aceasta nu figurează proiectul bugetului de stat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Dăncilă a explicat că şedinţa pregătitoare a avut loc înainte ca ea să plece la Bruxelles, dar proiectul de buget se va afla pe ordinea de zi suplimentară.
Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a spus că ar putea fi rediscutate unele prevederi ale OUG 114.
„Un guvern trebuie să dea dovadă de flexibilitate şi să vadă ce funcţionează şi ce nu funcţionează şi nu trebuie să mergem pe ideea că totdeauna avem dreptate. Poate au fost elemente în care ar trebui să luăm o altă decizie. Nu pot să vă spun ce vom proroga şi ce nu, dar pot să vă spun că vom avea o discuţie foarte detaliată pe fiecare aspect şi ceea ce credem că nu funcţionează şi sunt argumente temeinice vom încerca să avem o soluţie pentru ele“, a afirmat Viorica Dăncilă, fiind întrebată despre solicitarea UDMR de amânare a intrării în vigoare a aşa-numitei taxe pe lăcomie.
Deşi proiectul de buget urmează ssă fie discutat de Executiv, în continuare există nemulţimiri din partea primarilor de municipii, dar şi din alte domenii.
Chiar joi, DIICOT a precizat, într-un comunicat, că fondurile alocate prin proiectul de buget nu permit desfăşurarea în condiţii optime a activităţii şi pun în pericol finalizarea cauzelor penale aflate în curs. Instituţia susţine că după plata datoriilor, suma rămasă îi permite funcţionarea pentru cel mult şase luni.
Şi medicii de familie şi-au exprimat public nemulţumirea faţă de finanţarea medicinei primare în 2019, fapt care „aruncă medicina de familie în criză“. Societatea Naţională de Medicina Familei (SNMF) a solicitat autorităţilor să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricarui sistem public de sănătate funcţional şi eficient.
Proiecţia bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8% şi un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB. Deficitul ESA este prognozat la 2,57% din PIB, conform proiectului de buget pe 2019.
Bugetele tuturor celor patru servicii de informaţii ale României cresc anul acesta. Creditele bugetare cumulate ale SRI, SIE, STS şi SPP se majorează astfel cu aproape 14%, potrivit proiectului bugetului de stat, de la 3,17 miliarde lei anul trecut la 3,61 miliarde lei în 2019, cea mai mare creştere fiind consemnată de STS, de aproape 70%.
Liderul PSD Liviu Draagnea a susţinut reducerea bugetelor serviciilor de informaţii,a firmând că "banii vor merge la copiii României", el invocand posibilitatea instituireii unui program prin care copiii să beneficieze gratuit de vitamina D, ceea ce i-a atras critici şi ironii.
De asemenea, proiectul prevede reducerea cu 33,86%, faţă de execuţia preliminată pe 2018, a creditelor bugetare destinate susţinerii cultelor religioase, care constau în principal în bani alocaţi pentru construirea şi întreţinerea lăcaşelor de cult, de la 213,2 la 141 milioane lei. În 2017, în acest scop s-au cheltuit de la buget doar 70,26 milioane lei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.