Executivul a aprobat, joi, printr-o hotărâre de Guvern, Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Registrului National de Publicitate Mobiliară, fiind întregit, astfel, cadrul legal în materia publicităţii mobiliare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Registrul asigură înregistrarea ipotecilor mobiliare şi a altor acte şi fapte juridice, contribuind la siguranţa circuitului civil prin efectuarea publicităţii acestora şi asigurarea priorităţii în caz de executare silită, arată comunicatul de presă al Ministerului Justiţiei.

Registrul pune la dispoziţia publicului informaţii actualizate privind ipotecile mobiliare şi stabileşte în mod eficient prioritatea între mai multe ipoteci care grevează acelaşi bun, reducând astfel riscul de credit pentru creditori, ceea ce se reflectă în costuri mai mici ale finanţărilor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Sub acest aspect, este de menţionat că, spre deosebire de alte registre care nu permit accesul publicului la informaţii decât pe baza unei cereri a solicitantului adresată entităţii respective şi, eventual, plata unui tarif pentru eliberarea informaţiilor, Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară permite publicului, cu respectarea normelor privind protecţia datelor cu caracter personal, consultarea, vizualizarea şi tipărirea informaţiilor direct şi gratuit, timp de 7 zile pe săptămână, 24 de ore pe zi, de pe site-urile oficiale: www.mj.rnpm.ro sau www.co.rnpm.ro.

Actul normativ este rezultatul unor ample consultări realizate de Ministerul Justiţiei cu toţi operatorii autorizaţi şi de drept ai Registrului Naţional de Publicitate Mobiliară, în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru organizarea şi funcţionarea Registrului, precum şi pentru îmbunătăţirea activităţii de operare în Registru, ca premise pentru facilitarea accesului cetăţenilor şi agenţilor economici la finanţare, mai indică sursa citată.

Noul act normativ actualizează reglementarea în vigoare în raport cu modificările operate la nivelul legislaţiei primare şi clarifică aspecte care ridicau probleme de interpretare şi aplicare.

Ca noutate, este evidenţiată reglementarea mai riguroasă a procedurii de aprobare, modificare şi avizare a aplicaţiilor de către Ministerul Justiţiei, în calitate de Autoritate de Supraveghere, după testarea şi avizarea funcţionalităţii software şi auditarea din punct de vedere tehnic şi al securităţii tehnologiei informaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.