Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, mai multe amendamente la proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin pentru care îşi angajează răspunderea, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. Principalele amendamente vizează perioada pentru care este permis votul persoanelor cu viza de flotant - 60 de zile, reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă, reprezentarea în birourile electorale şi acreditarea observatorilor.
"Cel mai important punct pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de astăzi a fost adoptarea amendamentelor la proiectul de lege prin care Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar obiectivul Guvernului condus de Ludovic Orban, al PNL, acela de a readuce democraţia în alegerile locale, putem să considerăm în acest moment că a fost finlizat şi urmează să fie prezentat în Parlament mâine, în vederea angajării răspunderii", a anunţat Ionel Dancă, marţi seară, într-o conferinţă de presă.
Dancă a spus că PNL vrea alegerea primarilor perfomanţi, cu reprezentativitate largă, iar acest obiectiv asumat poate fi considerat îndeplinit, cel puţin din punctul de vedere al competenţelor Guvernului.
"Principalele amendamente adoptate la proiectul de lege vizează perioada pentru care este permis votul celor cu viza de flotant. Astfel, perioada a fost instituită la 60 de zile, un amendament al PNL. De asemenea, numărul de semnături, iarăşi o cerinţă a mai multor organizaţii civice care au solicitat înlesnirea şi facilitarea modului de înscriere în cursa electorală a candidaţilor independenţi a fost respectată, agreată şi adoptată, respectiv numărul de semnături a fost redus de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă pentru depunerea candidaturilor", a explicat Dancă.
El a spus că un alt amendament vizează reprezentarea minorităţilor naţionale şi a formaţiunilor politice din Parlament în structurile birourilor electorale, astfel încât să fie permisă această reprezentare penru minorităţile naţionale şi formaţiunile care au şapte senatori sau deputaţi.
Un alt amendament se referă la modul de acreditare a observatorilor din secţiile de votare, urmând ca această activitate să fie facilitată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.