Sorin Grindeanu, nominalizarea făcută de PSD pentru postul de premier, a declarat, miercuri, la Antena 3, că legăturile sale cu Academia Naţională de Informaţii s-au rezumat la un curs de o lună şi jumătate pe siguranţă şi securitate naţională, alături de alţi deputaţi, precizând că nu are vreo vulnerabilitate care să aducă prejudicii partidului care l-a susţinut şi promovat timp de 20 de ani.
Sorin Grindeanu a explicat cirucmstanţele în care, ca deputat nou ales în anul 2012, a devenit membru al comisiei parlamentare de control al Serviciului Român de Informaţii.
”În 2012 am plecat de pe funcţia de viceprimar al oraşului Timişoara după ce am câştigat un colegiu. Am venit în Parlament şi mi-am exprimat primele trei preferinţe: administraţie locală, comisia de IT şi cea de buget-finanţe. Am ajuns în comisia de IT (...) Am avut o revoltă personală pentru că nu-mi plăcea componenţa şi am mers la conducerea Camerei şi am zis că eu mai am nişte zile în care mă pot decide dacă mă întorc viceprimar. Cu totul întâmplător, un coleg care era membru în comisia de control a SRI a renunţat. Am fost chemat de domnul Zgonea care mi-a spus «Mergi aici, e în regulă. Cred că e o comisie importantă în care m-aş bucura să actviezi.» Am mers, eu sunt un om disciplinat şi înţeleg anumite raţiuni”, a spus Grindeanu.
El a precizat că a făcut la Academia Naţională de Informaţii un curs de o lună şi jumătate întrucât trebuia să se familiarizeze cu un domeniu în care nu a mai activat. ”Nu sunt absolvent al Academiei, nu am făcut master acolo. Era un curs de o lună şi jumătate, în care au fost foarte mulţi deputaţi, pe siguranţă şi securitate naţională. A fost o părere a conducerii Camerei şi comisiei pentru că, neavând nici o legătură cu domeniul, ar fi bine să fac acest curs de o lună şi jumătate, pe care l-am făcut”, a spus Grindeanu care a negat, totodată, că ar fi ofiţer acoperit sau că ar avea legături privilegiate cu vreun serviciu de informaţii.
Candidatul PSD la funcţia de prim-ministru a invocat şi motive personale legate de distanţa pe care a păstrat-o faţă de serviciile de informaţii. ”Bunicul meu, cel care m-a crescut, a fost deţinut politic. Nu aş fi putut vreodată să trec peste ceea ce înseamnă memoria bunicului meu”, a afirmat Grindeanu.
Acesta a mai spus că, dacă ar fi avut vreo vulnerabilitate legată de relaţia cu serviciile de informaţii, ar fi refuzat nominalizarea pentru postul de prim-ministru. ”Eu nu-mi pot permite să vulnerabilizez partidul care m-a ajutat să ajung în diverse funcţii”, a spus social-democratul.
Întrebat fiind de contactele pe care le-a avut până acum cu şeful statului, Grindeanu a afirmat că a avut doar două întâlniri, ultima în urmă cu o lună şi jumătate, când Klaus Iohannis a vizitat judeţul Timiş, al cărui preşedinte de Consiliu Judeţean este actualul candidat la şefia Guvernului. ”M-am mai întâlnit o dată, în prima şedinţă de CSAT a dânsului (în data de 3 martie 2015 - n.red.), când am fost invitat ca ministru al Comunicaţiilor şi aveam câteva puncte de prezentat în această şedinţă. Atunci a fost prima întâlnire în cadru oficial”, a spus social-democratul.
Sorin Grindeanu a omis însă întâlnirea pe care a avut-o cu Iohannis pe 12 aprilie 2016, când a făcut parte din delegaţia PSD care a participat la consultările convocate de preşedinte pe tema legilor siguranţei naţionale. Pe lângă Grindeanu, din delegaţia PSD au mai făcut parte Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Valeriu Zgonea şi Georgian Pop.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri, în conferinţa în care a anunţat nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru postul de premier, că trebuie separate apele dintre servicii şi partide, liderul social-democrat precizând totodată că nu a primit niciun răspuns din partea serviciilor în privinţa atacurilor lansate la adresa lui Sevil Shhaideh şi a soţului său. Întrebat în legătură cu faptul că Grindeanu a fost membru al Comisiei SRI, Dragnea a spus că acesta a făcut parte din comisie "din greşeală", "din întâmplare", timp de un an şi jumătate, după care a plecat şi că nu are legătură cu SRI.
Preşedintele PMP, Traian Băsescu a afirmat, miercuri, la România TV, că propunerea lui Sorin Grindeanu de către PSD şi ALDE pentru postul de premier, reprezintă ”o eroare politică” întrucât Grindeanu este ”o soluţie pe care serviciile secrete o vor”, iar preşedintele Iohannis ar trebui să se hotărască dacă vrea ”desereizarea” politicului sau nu.
Traian Băsescu a afirmat că nominalizarea lui Sorin Grindeanu ridică suspiciuni serioase din cauza legăturilor sale cu serviciile secrete. ”Şi eu am făcut o instituţie de învăţămân superior, am fost ministru în cinci guverne, erau tot soiul de cursuri pe lângă instituţii militare, dar nu m-a tentat niciodată să fac un astfel de curs. Nu am simţit niciodată nevoia să fiu apropiat unor astfel de structuri militarizate. Nu înţeleg de ce oameni tineri precum Grindeanu, care a fost în comisia de supraveghere a SRI, a simţit nevoia să facă cursuri la Academia Naţională de Informaţii care nu-i şcoală de maiştri şi cam ştiu ce fel de elevi vor să le vină acolo şi ce vor să studieze”, a spus Băsescu adăugând că ”de la Academie nu prea ieşi cum ai intrat”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.