Senatorul USR Mihai Goţiu explică procesul legislativ prin care s-a ajuns ca, de la un proiect umanitar pe care l-a semnat, să fie votată în Senat detenţia la domiciliu fără brăţară electronică pentru pedepsele cu închisoarea de până la 5 ani. Plenul Senatului a votat luni mai multe modificări la Legea privind măsurile privative de libertate, întoarsă de CCR în Parlament, printre care şi posibilitatea ca pedepsele de până la 18 luni de închisoare, pentru fapte fără violenţă, să fie executate la domiciliu. De asemenea, detenţia la domiciliu va fi aplicată şi pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate şi persoanelor care au minori în întreţinere.
”CÂT DE JOS (NICI) AU AJUNS! Cum au folosit Dragnea, Tăriceanu & Co un proiect de lege cu scopuri umanitare pentru a-şi scoate din închisoare, înainte de termen, favoriţii, prietenii, clientela şi «sponsorii»”, scrie Mihai Goţiu pe contul său de Facebook, menţionând că a apărut în spaţiul public informaţia conform căreia ar fi semnat şi iniţiat, alături şi de colegul Dan Lungu de la USR, proiectul de lege votat luni de Senat, privitor la posibilitatea executării pedepsei cu închisoarea la domiciliu ori reducerea cu câte 20 de zile a pedepselor cu închisoarea pentru condamnaţii care publică lucrări ştiinţifice.
Goţiu explică modul ”cum funcţionează sistemul majoritar, de tip medieval, al PSD şi al aliaţilor lor de cursă lungă ori de conjunctură”.
Astfel, senatorul USR precizează că iniţiativa legislativă pe care a semnat-o în primăvara anului trecut se referea exclusiv la dreptul condamnaţilor de a fi alături de familie la înmormântarea unei rude apropiate ori în alte situaţii grave (probleme medicale, calamităţi).
”Practic, era vorba de o învoire de câteva zile (maxim 5 zile), din motive umanitare. La elaborarea propunerii legislative au contribuit şi reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR – CH). Legea a fost adoptată de Senat, ca primă cameră sesizată, în forma iniţială, pe 4 decembrie 2017. În timpul parcurgerii procesului legislativ la Camera Deputaţilor, alianţa PSD – ALDE a adăugat amendamente care au schimbat fundamental sensul legii (cele legate de executarea pedepsei la domiciliu, eliberarea înainte de termen a «academicienilor» din puşcării şi altele asemenea). Forma radical schimbată a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 16 iunie 2018”, continuă Mihai Goţiu.
El aminteşte că, din cauza modificărilor de la Camera Deputaţilor, în urma sesizării ICCJ, legea a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională (CCR) pe 4 iulie 2018 (Decizia nr. 453/ 04/07/2018) şi a fost trimisă la reexaminare în Parlament.
”Solicitarea de reexaminare a ajuns, ieri, la vot. Majoritatea din Senat a încălcat flagrant decizia CCR, adoptând legea în forma declarată neconstituţională, cu 102 voturi «pentru», 14 voturi «împotrivă» şi 3 abţineri. Alături de colegii senatori de la USR prezenţi am votat, evident, împotriva şmecheriei. Dacă aceeaşi formă va fi adoptată, din nou, şi la Camera Deputaţilor (cameră decizională), vom discuta cu juriştii şi, cel mai probabil, vom ataca iar legea la CCR. Atenţie: CCR a desfiinţat legea şi pe fond, nu doar pe motiv că forma iniţială a fost viciată grosolan pe parcursul procesului legislativ”, explică senatorul.
El spune că, din păcate, asemenea lucruri se întâmplă atâta vreme cât tot ceea ce urmăresc cei de la PSD şi aliaţii lor e să-şi salveze colegii şi colaboratorii cu probleme penale.
”Grozăvenia e cu atât mai mare cu cât, dincolo de şmecheriile revoltătoare, Dragnea, Tăriceanu & Co au folosit ca paravan o lege cu scop umanitar, dovedind, o dată în plus, că nu au absolut niciun scrupul pentru a-şi salva pielea”, mai scrie senatorul USR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.