Vicepreşedinţa PNL Alina Gorghiu a declarat, la Congresul OFL de vineri, că ţara noastră ar putea adăuga, anual, circa 8,7% la PIB, însemnând aproximativ 24 miliarde euro prin implicarea mai multor femei pe piaţa muncii, însă pentru acest lucru ar fi necesar ca, până în 2030, să crească ponderea femeilor în forţa de muncă la 52%, cât este ponderea lor în rândul populaţiei generale. Senatoarea liberală a adăugat că în cazul în care demersul de reprezentantivitate a femeilor pe locuri eligibile la alegeri nu va avea succes în Parlament, atunci va depune un amendament la Statutul partidului prin care să fie introduse cote voluntare de gen de minim 30% pe locuri eligibile pentru alegerile parlamentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Astăzi, aleg să nu am un discurs politic, ci voi face politica femeilor! Şi intru direct în subiect! Dumneavoastră aţi putea face mult mai mult pentru România! Doar să fiţi lăsate la masa deciziei!  Studiile arată că femeile reprezintă cel mai mare potenţial nefolosit al poporului nostru. Şi nu mă refer acum doar la politică, ci la femeile antreprenor, la cele care sunt preocupate de ştiinţă sau de activismul social. La noi, în Argeş, există o femeie cu suflet, Bibiana Stanciulov, pe care o iubesc! Un antreprenor care a creat brandul internaţional «Magiunul de Topoloveni»! E un model de urmat pentru că ne arată nivelul de performanţă la care ajung femeile-antreprenor. Dar sunt prea puţine femei în mediul de afaceri! Iar şi mai puţine cele despre care se vorbeşte! Şi atunci ... care va fi partidul care va aborda curajos problema sub-reprezentării femeilor”, a afirmat Alina Gorghiu, la Congresul OFL care se desfăşoară vineri în Bucureşti.

Ea a adăugat că PNL a fost mereu partidul care a promovat modernizarea României şi crede în această formaţiune.

„Eu cred că PNL! Pentru că am fost mereu partidul care a promovat modernizarea României! De asta sunt importante alegerile din OFL şi discuţiile despre cum reinventăm OFL. De asta trebuie să vorbim acum despre programul politic al PNL pentru următorii 10 ani, în ceea ce priveşte rolul femeilor în societate. Ştiaţi că România ar putea adăuga în fiecare an aproximativ 8,7% la PIB, adică aproximativ 24 de miliarde de euro prin implicarea mai multor femei pe piaţa muncii? Pentru aceasta, ar fi necesar ca, până în anul 2030, să crească ponderea femeilor în forţa de muncă la nivelul de 52%, cât este ponderea lor în rândul populaţiei generale. Adică o mărire cu 550.000 a numărului de femei pe piaţa muncii. Un PIB majorat în ritmul acesta ar însemna mai multe investiţii publice, înseamnă o rezolvare pentru problema pensiilor! Sunt cifre documentate, calcule reale! Avem în faţa noastră soluţia sănătoasă, dar sunt necesare politici publice de gen ... şi pentru asta trebuie ca femeile să fie mai bine reprezentate în structurile de conducere ale firmelor, dar şi în politică”, a completat Gorghiu.

Aceasta a adăugat că trebuie curaj pentru a implementa soluţiile necesare astfel încât să crească reprezentarea femeilor în politică.

„Ştim soluţiile, trebuie curaj! Anul trecut, după 10 ani de negocieri, Parlamentul European a adoptat directiva privind introducerea cotelor de gen la nivelul managementului companiilor listate la bursă: cel puţin 40% din posturile de administrator neexecutiv sau 33% din toate posturile de administrator vor trebui ocupate de membri ai sexului subreprezentat până la sfârşitul lunii iunie 2026. Cum va avea însă Parlamentul României dreptul moral de a adopta o astfel de directivă, prin care se introduc cotele de gen în corporaţii, dacă nu există consensul politic pentru introducerea cotelor electorale de gen? Şi totuşi, dacă nu vom reuşi să votam în Parlament legislaţia pentru cotele electorale de gen, voi propune la Consiliul Naţional să le avem noi, în PNL ... voi depune împreună cu dumneavoastră un amendament la Statut prin care să introducem cote voluntare de gen de minim 30% pe locuri eligibile pentru alegerile parlamentare”, a explicat vicepreşedinta PNL.

„Suntem prea puţine femei parlamentar ... Dar am oferit perspective foarte bune pentru politicile publice la care ţinem: cele dedicate incluziunii sociale, programelor de sănătate, familiei, susţinerii creşterii demografice, închiderii uşii în faţa violenţei domestice şi multe altele”, a continuat Gorghiu.

Senatoarea PNL a mai spus că „în ultimii 30 de ani, OFL nu a avut niciodată un rol atât de important ca acum!”

„Ce ziceţi dacă noi toate vom propune ca, indiferent de formula politică de guvernare, PNL să susţină în structura guvernului existenţa unui ministru sau unui ministru delegat, aşa cum este în Franţa, pentru egalitatea între femei şi bărbaţi şi pentru egalitatea de şanse. Trebuie să existe un efort coerent la toate nivelurile: instituţional, politic, mediu de afaceri, sector neguvernamental pentru ca lucrurile să se schimbe în direcţia sănătoasă! Putem face asta!  Avem nevoie de mai mult curaj, noi şi toate femeile din România, din politică sau nu, să sancţionăm violenţa de limbaj din spaţiul public, să respingem agresivitatea, hărţuirile din politica românească, telefoniştii de la 2 noaptea, derapajele de orice fel. Şi hai să ieşim toate ... să le susţinem pe femeile care au nevoie de sprijin! Dragile mele colege, Urez succes OFL şi conducerii care va fi aleasă acum! Eu aleg astăzi echipa profesionistă, cu suflet şi competentă! Dacă voi credeţi în voi ... toată lumea va crede!”, a conchis Alina Gorghiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.