Alina Gorghiu a afirmat, luni, la sesiunea solemnă a Senatului consacrată aniversării a 160 de ani de la constituirea Senatului României, că „pe fondul unor voci extremiste şi toxice care şi-au făcut loc în Parlament în ultimii ani, imaginea Senatului a fost afectată” şi ar dori, ca după alegerile legislative din luna decembrie, „stridenţa pentru capital electoral să nu-şi mai găsească locul în Parlament”.
„Mărturisesc că mă gândesc cu încântare la perioada în care am condus această instituţie care, astăzi, împlineşte 160 de ani! De la înfiinţare şi până acum, Senatul a funcţionat în general ca un adevărat factor de echilibru între puterile statului, ca un for autentic de dezbateri, ca un creuzet de idei pentru reformele legislative. Lucrurile pozitive s-au realizat de instituţia Senatului în ultimii 34 de ani. Când Senatul a fost dedicat unui ideal mai mare - reconstrucţiei României după regimul totalitar. Adevărul este însă, pe fondul unor voci extremiste şi toxice care şi-au făcut loc în Parlament în ultimii ani, imaginea Senatului a fost afectată. Îmi doresc ca stridenţa pentru capital electoral să nu-şi mai găsească locul în Parlament după alegeri din decembrie!”, a declarat Alina Gorghiu
„Nu a fost uşor să ajungem aici, să sărbătorim 160 de ani de existenţă!”, a continuat ea.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Ştiu însă că bicameralismul parlamentar, contestat de unii, este însăşi esenţa democraţiei. Este cel care consolidează statul de drept, este dovada că avem un mecanism care permite o analiză consolidată, o exprimare deplină şi un vot reprezentativ privind actele legislative. În actuala legislatură, Senatul a devenit prin diverse iniţiative mai transparent, mai cunoscut tinerilor. Senatul trebuie să fie o institutie mereu adaptată vremurilor. În 2021, împreună reuşeam sa demarăm digitalizarea Senatului: acum proiectele de lege, iniţiativele, întrebările, interpelările sunt depuse şi online, ceea ce permite ca activitatea Senatului să funcţioneze continuu, fără sincope”, a completat Gorghiu.
Ea a mai spus că „Senatul nu înseamnă doar legi, înseamnă şi susţinerea unor proiecte mari de ţară”.
„Subliniez rolul diplomaţiei parlamentare, esenţial în îndeplinirea obiectivelor de politica externă şi protejarea şi promovarea intereselor României şi ale cetăţenilor românilor. Un exemplu puternic în acest sens îl reprezintă închiderea MCV, un proiect strategic de ţară pentru România şi care nu ar fi fost posibil fără contribuţia Parlamentului, care s-a ocupat mereu să avem o legislaţie bună, la standarde europene! OECD este alt proiect strategic la care Senatul a pus umărul şi vom reuşi! Societatea evoluează în permanenţă, iar Senatul României trebuie să dea dovadă de viziune şi să fie promotorul acestei evoluţii. După alegerile din acest an, putem deschide teme mari, restante!”, a completat Gorghiu.
Ministra Justiţiei, senatoarea PNL Alina Gorghiu a mai precizat că „declinul demografic din România, şanse egale şi accesul egal al femeilor şi bărbaţilor la mandatele electorale şi funcţiile elective, reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru a ţine tinerii implicaţi în societate şi deciziile ţării”.
„Vrem votul de la 16 ani pentru alegerile europene de peste 5 ani sau nu? Cum reuşim să menţinem legătura prin cultură şi alte dimensiuni cu diaspora românească? E nevoie de consens pe aceste teme! Mă bucur enorm că l-am construit pentru a face din combaterea violenţei o prioritate a ultimilor ani. Legea brăţărilor electronice pentru agresori, adoptată în 2021, va ajunge la finalul acestui an la maturitate, prin extinderea sistemului de monitorizare la scara întregii ţări. De asemenea, el va fi utilizat în curând şi pentru monitorizarea inculpaţilor în procesul penal, adică, pe româneşte, pentru combaterea fenomenului fugarilor. La sfârşitul verii va intra în vigoare legea care prevede extinderea ordinului de protecţie adoptată recent de Parlament. Adoptarea de către Parlament a legii privind Registrul traficanţilor de droguri şi a legii «2 Mai» arată modul în care facem trecerea către căutarea de soluţii pentru provocările nou apărute, între care traficul de droguri reprezintă ameninţarea nr. 1 pentru integritatea tinerilor noştri”, a mai declarat senatoarea PNL.
Ea le-a mulţumit colegilor „pentru colaborarea din ultimii 8 ani, pentru munca depusă împreună”.
„Îmi doresc, însă, ca fiecare senator să cunoască şi să înţeleagă misiunea cu care păşeşte în această instituţie: să întărească rolul statului nostru în interiorul UE şi al NATO, să apere democraţia, să dezbată şi să aprobe legi bune, adaptate vremurilor actuale după care societatea să se ghideze. Că are obligaţia să dea o faţă nouă politicianului, instituţiilor esenţiale ale statului român. Luciditate şi pragmatism! Şi mai ales trebuie ca fiecare membru al Parlamentului să nu piardă niciun moment din vedere o prevedere esenţială statuată în Constituţie: «În exercitarea mandatului, suntem în serviciul poporului»”, a conchis Gorghiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.