Ministrul Justiţiei, Aina Gorghiu, a declarat miercuri că la nivelul Municipiului Bucureşti, dosarele privind infracţiunile la viaţa sexuală cu victime minore sunt gestionate de procurori instruiţi în investigarea acestui tip de infracţiuni, ajutaţi de o structură de poliţie specializată în astfel de cauze iar rezultatele obţinute sunt foarte bune şi demonstrează că este modul corect de acţiune, fiind înregistrat un progres mare. Consider că acest mod de lucru ar putea fi replicat şi la nivel naţional pentru că un model de succes trebuie urmat, eventual îmbunătăţit, a spus ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sunt unul din parlamentarii care, în cei 20 de ani de viaţă publică, a făcut o cauză constantă din protejarea femeilor şi a copiilor. Mă bucur să remarc că o prioritate a mandatului dvs. este şi investigarea cauzelor cu autori şi victime minori. Este un subiect sensibil, actual, iar dacă ne raportăm la violenţa sexuală asupra minorilor vă informez că este o preocupare constantă nu doar la nivel european ci şi la nivelul Legislativului din România. Încercăm  să găsim soluţii de a spori calitatea şi eficacitatea proceselor de prevenire şi combatere a fenomenului. Dar pentru implementarea acestor măsuri legislative este nevoie ca profesioniştii, cei care le aplică, să fie specializaţi şi să dispună de cele mai noi cunoştinţe şi instrumente de lucru”, a declarat Alina Gorghiu, în cadrul bilanţului Ministerului Public. 

Ea a arătat că vrea să supună atenţiei o propunere de analizat.

”Profit şi de prezenţa reprezentanţilor Poliţiei. La nivelul Municipiului Bucureşti, dosarele privind infracţiunile la viaţa sexuală cu victime minore sunt gestionate de procurori instruiţi în investigarea acestui tip de infracţiuni, ajutaţi de o structură de poliţie specializată în astfel de cauze. Rezultatele obţinute sunt foarte bune şi demonstrează că este modul corect de acţiune, fiind înregistrat un progres mare în activitatea de combatere a abuzurilor sexuale împotriva minorilor”, a precizat Gorghiu.

Ministrul a mai arătat că anul trecut, la Bucureşti, au fost întocmite 80 de rechizitorii şi 3 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, cu 60% mai multe decât în anul precedent.

”Consider că acest mod de lucru ar putea fi replicat şi la nivel naţional pentru că un model de succes trebuie urmat, eventual îmbunătăţit. Adică dosare instrumentate de procurori şi poliţişti specializaţi, instruiţi în abordarea specifică a acestui gen de fapte”, a spus Alina Gorghiu. 

Ea a subliniat că pentru că minorii au nevoie, mai mult decât oricine, de protecţia statului iar lucrul cu ei necesită personal specializat, dedicat.

”Trebuie utilizate toate pârghiile pentru a face ca interacţiunea dintre tineri şi rigorile sistemului judiciar să lase cât mai puţine urme. Vorbim de metodologii şi standarde în domeniul audierii, de camere de audiere dedicate sau de garanţii consolidate în procedurile penale pentru ca riscul de revictimizare  să fie mult diminuat”, a arătat Gorghiu. 

Ministrul Justiţiei a menţionat că rezonează şi cu cele două priorităţi asumate de instituţie, privind recuperarea prejudiciilor produse prin infracţiuni şi transformarea digitală a Ministerului Public.

”Cred că este esenţial să lipsiţi infractorii de capacităţile financiare care operează deopotrivă ca stimul şi suport pentru activităţile ilicite”, a mai spus ea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.