Deputatul PNL Gigel Ştirbu a anunţat, marţi, într-o postare pe Facebook, că va depune o propunere legislativă care va modifica şi completa Legea nr. 372/ 2005 privind performanţa energetică a clădirilor, astfel că instalarea sistemelor alternative de producere a energiei în cazul clădirilor nerezidenţiale noi va deveni obligatorie, acolo unde condiţiile tehnice şi de mediu permit acest lucru. ”Utilizarea surselor regenerabile de energie reprezintă alternativa verde care poate înlocui combustibilii fosili, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, mai spune iniţiatorul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”În această săptămână, voi depune o propunere legislativă a cărei iniţiator principal sunt, care va modifica şi completa Legea nr. 372/ 2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Concret, se va institui ca pentru clădirile/ansamblurile de clădiri noi nerezidenţiale, obţinerea certificatului de urbanism emis de autorităţile administraţiei publice competent, necesar autorizaţiei de construire pentru executarea lucrărilor de construcţii, va cuprinde o documentaţie tehnică pentru instalarea obligatorie a unui sistem alternativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Instalarea sistemelor alternative de producere a energiei în cazul clădirilor nerezidenţiale noi va deveni obligatorie, acolo unde condiţiile tehnice şi de mediu permit acest lucru”, a scris Ştirbu.
 
Deputatul liberal a precizat că ”utilizarea surselor regenerabile de energie reprezintă alternativa verde care poate înlocui combustibilii fosili, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie şi la reducerea dependenţei de pieţele de petrol şi gaze”.
 
”Având în vedere faptul că producerea energiei reprezintă principalul poluator la nivel global, aceasta va însemna încă un pas în direcţia atingerii ţintelor de mediu pentru ţara noastră. Mai mult, România poate deveni exportator de energie electrică, în acest context geopolitic dificil. De exemplu, dacă în România, se vor construi 1000 de clădiri nerezidenţiale, iar fiecare clădire va avea instalate surse regenerabile de energie care ar produce 20-30 KV, acest fapt ar conduce la introducerea în sistemul energetic naţional a aproximativ 2-3 Tera KV, ceea ce ar reprezenta o gură de oxigen pentru acest sistem”, spune deputatul PNL. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit lui Gigel Ştirbu, ”de câteva luni ne confruntăm cu o creştere a preţurilor la energie care afectează cetăţenii şi întreprinderile (care deja au fost afectate serios de pandemie şi de consecinţele ei economice)”. 
 
”Actualele creşteri de preţuri sunt o consecinţă a dependenţei europene de combustibilii fosili importaţi. Energia trebuie să fie un bun comun şi accesibil tuturor, iar prezenta proiecţie legislativă reprezintă o soluţie viabilă prin care să ajutăm cetăţenii şi companiile să depăşească această criză a creşterii preţurilor la energie”, mai spune parlamentarul liberal. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.