Fostul ministru al Mediului Attila Korodi a comentat declaraţiile reprezentanţilor Executivului privind riscul ca România să piardă în cazul Roşia Montană, el afirmând că riscul era real, dacr că, în opinia sa, s-a vorbit prea mult din cauza unei lipse de experienţă ”cu toată povestea asta cu Gabriel Resources”. ”Alte chestii nu suspectez”, a precizat Korodi, opozant al proiectului minier.
“Eu cred că, fiind un an electorat cu foarte multe alegeri, premierul şi-a dat seama, văzându-se pe problematica aceasta, că da, există un risc de pierdere. Care era real. Pentru că un arbitraj nu ia numai rigoarea legii, ia şi abordarea politică a decidenţilor. Din fericire, ceea ce mi s-a părut mie s-a şi confirmat, prea brutale erau gafele companiei ca să demonstreze compania că politicul a acţionat împotriva lor”, a afirmat Korodi la
podcastul ”Judecata de Acum”, întrebat de ce crede că Guvernul a anunţat că acest proces va fi pierdut.
Pe de altă parte, el consideră că, totuşi, echipa actuală din guvern nu a ştiut să abordeze această problemă.
”Deci în loc să spună foarte sec diferite scenarii, să spună oamenilor ”Asta este, trebuie să conştientizăm, de aici încolo, noi ţinem calea şi cauza României, astea sunt scenariile punct” şi după acee, dacă cineva vine cu un microfon a doua săptămână, a treia săptămână, a patra săptămână, efectiv nu mai răspunzi, spui ”Nu comentez”. Şi atunci rămâne într-o marjă corectă. Eu cred că s-a vorbit prea mult din cauza unei lipse de experienţă cu toată povestea asta cu Gabriel Resources. Alte chestii nu suspectez”, a mai declarat Attila Korodi.
România a câştigat, în urmă cu o săptămână, procesul cu Gabriel Resources pentru Roşia Montană.
Decizia a fost dată în procedura de arbitraj cu Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat din Munţii Apuseni. Procedura de arbitraj s-a desfăşurat la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington.
Înainte de pronunţarea deciziei, premieurl Marcel Ciolacu şi alţi miniştri ai Cabinetului au dat de înţeles că România va pierde procesul, vorbinxde deja despre daunele pe care ar urma să le achite statul român. acesta este motivul pentru care preşedintele USR Cătălin Drulă a depus, luni, plângere penală împotriva premierul PSD Marcel Ciolacu pentru manipularea pieţei, abuz în serviciu, deturnarea de fonduri şi înşelăciune în cazul Roşia Montană. Tot luni, Drulă a trimis sesizări şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI), prin care cere celor două instituţii să verifice, potrivit atribuţiilor ce le revin, dacă premierul Marcel Ciolacu a încălcat legile.
Şi fostul premier Dacian Cioloş, europarlamentar al Partidului REPER, a depus luni dimineaţă un denunţ la Parchetul General împotriva lui Marcel Ciolacu, în cazul Roşia Montană.
Şi AUR a depus plângere penală la DNA împotriva lui Marcel Ciolacu, Marcel Boloş şi Nicolae Ciucă în cazul Roşia Montană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.