Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, luni, în şedinţa penului CR, că preşedintele Klaus Iohannis a ignorat propunerea făcută de majoritatea parlamentară constituită din PSD şi Pro România şi a desemnat o persoană care nu are sprijinul niciunui partid, nici măcar al PNL, care l-a propus. Iordache afirmă că preşedintele nu poate exercita atribuţiile referitoare la desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru cu scopul deliberat de a declanşa o criză parlamentară pentru a dizolva Parlamentul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În susţinerea motivelor pentru care este neconstituţională desemnarea lui Ludovic Orban de către preşedintele Kaus Iohannis pentru funcţia de prim-mnistru, deputatul PSD Florn Iordache a afirmat, luni î penul şedinţei CCR, că şeful statului a a ignorat propunerea făcută de majoritatea parlamentară constituită din PSD şi Pro România şi a desemnat o persoană care nu are sprjinul niciunui partid, nici măcar al PNL, care l-a propus.

”Preşedintele României, deşi ar fi putut relua consultările în vederea negocierii suportului partidelor, a acţionat în sensul împiedicării formării unui nou guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul şi a ajunge la alegeri anticipate, declanşând în acest mod un conflict juridic de natură constituţională”, a spus Iordache.

Potrivit acestuia, Constituţia cere ca preşedinte să se consulte cu partidele parlamentare într-o manieră constructivă. 

”Preşedintele României nu poate exercita atribuţiile constituţionale referitoare la desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru cu scopul deliberat de a declanşa o criză parlamentară pentru a dizolva Parlamentul. Această situaţie ar echivala cu un atac la adresa unei alte autorităţi publice. Dizolvarea Parlamentului este reglementată de Consttuţia ca soluţie la o criză constituţională generată de Parlament, nu prin demersuri ale preşedintelui României, care are rolul de mediator între puterile statului şi care trebuie să vegheze la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor”, a mai spus Iordache.

Acesta consideră că ”alegerile anticipate trebuie să fie exclusiv consecinţa lipsei de funcţionare a Parlamentului şi nu un scop politic al preşedintelui”.

”În niciun caz, legislativul nu poate fi pus în situaţia de a acorda votul de încredere unui guvern sub presiunea pierderii mandatului”, a mai afirmat Iordache.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.