Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, susţine că a avut întâlniri cu mediul de afaceri, în special companii străine, primind semnale de îngrijorare cu privire la noile măsuri fiscale adoptate de Guvern sau anunţate, între care impunerea unui cont separat pentru TVA, fapt ce ar bloca banii de investiţii. Falcă spune că forţa de muncă atrasă acum în vestul ţării din judeţe mai sărace, dar şi din Ungaria, ar putea fi oprită, pentru că marile companii nu vor mai face investiţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primarul Gheorghe Falcă spune că oraşul se confruntă cu ”un deficit foarte mare de forţă de muncă”, fiind aduşi muncitori din alte zone, însă acest proces ar putea fi stopat din cauza unor măsuri fiscale anunţate de Guvern.

”În Arad lucrează oameni din Ungaria, care fac naveta în fiecare zi. Am adus oameni din judeţe din România, cum ar fi 1.500 de muncitori din Vaslui, Teleorman şi Gorj, ceea ce arată că am înţeles ce însemană dezvoltarea, dar unele măsuri ale PSD ne pot opri din parcurs. Aşa cum ştiţi, Aradul este pe locul cinci la nivel naţional privind exporturile, la competitivitate este pe locul patru, în permanenţă am avut creştere economică, dar în ultima perioadă la întâlniri cu mediul de afaceri am primit sesizări referitoare la conservarea TVA-ului într-un cont. Asta înseamnă că acele firme care lucrează pe export, banii pe care-i au în pentru dezvoltare trebuie să-i blocheze în contul respectiv. Mai mult de atât, în momentul în care vor veni acele măsuri propuse de PSD cu referire la supraimpozitare, forţa de muncă care este atrasă de Arad poate fi oprită”, a spus Falcă, sâmbătă, într-o conferinţă de presă.

Primarul spune că s-a întâlnit, în ultima perioadă, cu reprezentanţi ai unor companii străine, mai ales germane şi italiene, având dezbateri pe tema măsurilor fiscale ale Guvernului.

Oamenii de afaceri i-ar fi transmis îngrijorările pe care le au şi i-ar fi spus că investiţiile ar putea fi stopate în următoarea perioadă.

Joi, mai mulţi primari din judeţul Arad declarau, pentru News.ro, că în ultimul an criza forţei de muncă s-a accentuat, iar investitorii întâmpină dificultăţi mari pentru a completa schemele de personal din fabricile pe care le deţin în zonă, fiind vizată forţa de muncă disponibilă în estul Ungariei.

Primarii spuneau că şi în momentul de faţă sute de salariaţi ai fabricilor din jurul municipiului Arad sunt cazaţi în moteluri, pensiuni şi locuinţe private pentru că au fost aduşi din alte judeţe ale ţării, precum Hunedoara, Mehedinţi sau Dolj.

Conform primarilor, investitorii spun că alocă fonduri importante pentru cazarea muncitorilor şi au cerut să se găsească soluţii pentru transferul forţei de muncă din localităţi ungare aflate lângă graniţa cu România, unde şomajul este ridicat şi de unde se poate face naveta.

O primă întâlnire pe acest subiect va avea loc între primari din Arad şi omologi din Bekes (Ungaria) săptămâna viitoare, în oraşul Pecica, părţile urmând să găsească soluţii pentru a aduce forţă de muncă neocupată în ţara vecină.

Potrivit autorităţilor, şomajul în judeţul Arad este mai mic de 2%, iar în municipiul Arad este sub 1%, astfel că în permanenţă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad există aproape 2.000 de locuri de muncă disponibile, majoritatea în fabrici de componente auto sau de textile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.