Consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Ion Oprişor, spune, într-un interviu acordat News.ro, că la nivelul Administraţiei prezidenţiale există susţinere pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de control al interceptărilor, unde să poată face plângeri persoanele care se consideră vătămate şi care să poată propună ”o măsură de reparare a situaţiei, de corecţie şi de sancţionare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şeful Departamentului Securităţii Naţionale de la Palatul Cotroceni a explicat, pentru News.ro, că ideea controlului civil în domeniul interceptărilor datează încă din 2007, din timpul primelor discuţii în Parlament pe tema legilor privind siguranţa naţională. La acea vreme s-a pus problema înfiinţării unei autorităţi naţionale privind interceptările, care s-ar fi aflat sub un asemenea control civil. 

Ion Oprişor susţine că este nevoie de un astfel de sistem, având în vedere atât prevederile constituţionale, cât şi pactele şi tratatele la care a aderat România în privinţa drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Potrivit consilierului prezidenţial, o idee ar fi chiar constituirea unei comisii parlamentare speciale de control, pe modelul celor privind activitatea SRI şi SIE.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

CITEŞTE ŞI: Oprişor: Comisiile SRI şi SIE trebuie să comunice mai bine. Există percepţia aservirii lor structurilor de informaţii

"Normal că este necesar ca orice autoritate în materia interceptărilor, indiferent în coordonarea cărei instituţii s-ar afla, să fie supusă, aşa cum sunt şi celelalte structuri din domeniul securităţii naţionale, controlului civil şi democratic exercitat de Parlament. Fie prin intermediul structurilor stabilite printr-un cadru legislativ, aşa cum va stabili această comisie parlamentară specială, fie prin realizarea unei alte comisii speciale organizate în acest scop, al controlului privind activitatea de interceptări", a declarat Ion Oprişor.

Scopul acestei structuri aflate sub control civil ar asigura un "mecanism de echilibru şi control reciproc" între instituţiile statului, dar ar fi şi o modalitate de verificare a eventualelor plângeri formulate de cetăţeni care s-ar putea considera "vătămaţi nejustificat" de activitatea unei astfel de autorităţi în domeniul interceptărilor.

CITEŞTE ŞI: Oprişor, despre legile securităţii: Nu poţi trimite pe cineva să lupte împotriva unui balaur şi să-i dai pumnal de lemn

"Ar putea acea terţă autoritate să propună o măsură de reparare a situaţiei, de corecţie şi de sancţionare. Din acest punct de vedere, suntem întru totul de acord că trebuie să existe, la nivelul Parlamentului, o astfel de entitate care să asigure controlul parlamentar asupra interceptărilor", a precizat consilierul prezidenţial, pentru News.ro.

În ceea ce priveşte propunerea ALDE, de "demilitarizare" a serviciilor de informaţii, Ion Oprişor arată că, personal, nu este de acord, considerând că aceste structuri funcţionează şi sunt eficiente inclusiv din cauza modului actual de organizare.

CITEŞTE ŞI: INTERVIU: Ion Oprişor: România nu e ţintă explicită a teroriştilor, dar nu suntem deplin pregătiţi contra atacurilor cibernetice

"Este necesar să avem în vedere şi raportul costuri versus beneficiile pe care un astfel de demers l-ar presupune. Din punctul meu vedere, rigoarea şi disciplina specifice organizării militare constituie o garanţie suplimentară privind operativitatea, privind nivelul ridicat de organizare, privind mobilizarea şi constituirea forţei necesare de contracarare şi răspuns pentru ameninţările la adresa securităţii naţionale", a spus Oprişor.

Potrivit consilierului prezidenţial, serviciile de informaţii s-au modernizat în ultima perioadă şi au ajuns să fie apreciate în plan internaţional în actuala formulă.

"Atunci, ce să facem? Să aplicăm principiul că dacă ceva funcţionează foarte bine să-l schimbăm? Aici va trebui tot factorul politic să analizeze", a spus şeful Departamentului Securitate Naţională.

Aceste modificări ar putea fi luate în calcul în cadrul comisiei parlamentare speciale care va funcţiona în 2016 pentru modificarea legilor privind siguranţa naţională.

Interviul integral acordat de către consilierul prezidenţial Ion Oprişor agenţiei News.ro va fi difuzat la ora 12.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.