Co-preşedintele REPER, Dragoş Pîslaru, este de părere că eurodeputatul Dacian Cioloş poate fi un candidat excelent la alegerile prezidenţiale şi-l compară pe fostul preşedinte USR cu Donald Tusk, politician cu şanse mari să redevină prim-ministru al Poloniei după alegerile de duminică. Dragoş Pîslaru susţine că ieşirea USR de la guvernare în urmă cu doi ani a fost o greşeală.
”Cred că Dacian Cioloş este un candidat excelent pentru preşedinţia României, atât ca experienţă, dar mai ales pentru modul în care vede el instituţia prezidenţială. Spre deosebire de preşedinţii din trecut, care au văzut-o ca pe o pârghie personală de a-şi impune o idee, Dacian chiar crede în nevoie de mediere în societate. Şi noi, REPER,, susţinem ideea aceasta. Cu cât societatea românească va fi mai divizată, cu atât va fi mai greu de guvernat şi vom avea rezultate economice mai slabe. Suntem la o polarizare istorică după 1989. Prin Dacian, şi cu sprijinul nostru, să putem pune pe masă o viziune despre preşedinţie care să fie despre mediere, despre a pune lumea la un loc. Nu despre a te izola şi a spune: ”eu sunt cu ai mei, tu eşti cu ai tăi şi nu discutăm””, a explicat Dragoş Pîslaru într-un interviu pentru Prima News.
Co-preşedintele REPER l-a comparat pe Dacian Cioloş cu Donald Tusk, liderul opoziţiei din Polonia, care are şanse mari să redevină premier după alegerile de duminică. Doland Tusk a fost timp de cinci ani premier al Poloniei (2007-2012), apoi încă cinci ani a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliul European. În 2019 a părăsit Bruxelles-ul pentru a se întoarce în politica naţională.
”Cred că Dacia Cioloş este un profil foarte asemănător cu Donald Tusk. Este un om care are experienţa necesară la nivel naţional şi la nivel european şi care învaţă foarte mult din greşeli. Şi asta este foarte important. Există nişte lucruri care puteau fi făcute, poate, altfel. Nu mai este momentul regretelor. Trebuie să punem cap la cap toate lucrurile pe care am văzut că le putem face diferit şi să le punem pe masa românilor. De exemplu, atunci când ai ocazia de guvernare, trebuie să contribui la guvernarea respectivă, nu să fugi de ea”, a mai spus europarlamentarul Dragoş Pîslaru.
Întrebat dacă ieşirea USR de la guvernare a fost o greşeală, Dragoş Pîslaru a răspuns: ”Nu trebuia să ieşim de la guvernare. A fost o greşeală”.
În urmă cu doi ani, când USR a decis să iasă din coaliţia de guvernare din care mai făceau parte PNL şi UDMR, partidul era condus de Dacian Cioloş, iar Dragoş Pîslaru era membru USR. Ulterior, Dacian Cioloş şi Dragoş Pîslaru au fondat REPER, partid desprins din USR.
Dacian Cioloş a afirma în septembrie, la Prima TV, că se simte pregătit pentru o candidatură la alegerile prezidenţiale, dar de aici până la a candida este drum lung. El a explicat că i se pare inadecvat să vorbească despre o candidatură deoarece, pentru a avea şanse, acest lucru presupune o construcţie politică.
“Eu mă simt pregătit pentru o astfel de candidatură, dar de aici până la o candidatură e un drum lung, pentru că nu-i vorba doar de ce îmi doresc eu, ci de ce au nevoie cetăţenii, ce vor vota cetăţenii, ce fel de om, ce fel de profil şi ce fel de mesaje vor reuşi să redea încrederea oamenilor că funcţia prezidenţială în România poate fi reactivată, că preşedintele nu trebuie să stea doar ca un bibelou, să numească prim- miniştri, să semneze demisii şi numiri la prim-miniştri, să mai facă câte un discurs în Parlament, că preşedintele poate să facă mai mult, că poate să joace un rol activ de moderator în societate şi că poate să provoace reforme chiar dacă nu are totdeauna pârghiile directe, dar are alt genul de pârghii pe care le poate mobiliza ca să provoace aceste reforme şi mai ales, ca să mobilizeze partea aceea de societate care ştie şi poate să facă lucruri ca să o simtă cât mai mulţi cetăţeni. Pentru că, aşa cum vă spuneam, din punctul meu de vedere, ar trebui să pornim de la constatarea deja că, într-o democraţie, statul este reprezentat sau în interiorul statului cetăţenii sunt reprezentaţi de partide în urma unui vot. Dar în România de astăzi să aşteptăm doar de la partide, în urma unui vot, să reformeze statul, nu mai e suficient când vedem că sunt competenţele în altă parte şi, din punctul meu de vedere, preşedintele e cel care poate să joace cel mai bine rolul acesta”, a declarat Dacian Cioloş, întrebat dacă se gândeşte să candideze la alegerile prezidenţiale de anul viitor.
El a explicat că i se pare inadecvat să vorbească despre o candidatură în momentul de faţă.
“Dar în momentul de faţă mi se pare inadecvat să vorbesc de o candidatură, pentru că îmi dau seama că pentru ca o astfel de candidatură să aibă şi şanse, să nu fie doar aşa, un anunţ făcut ca să mai tragi în sus un partid sau altul sau ca să mai ai un câştig personal de imagine, asta presupune o construcţie politică”, a subliniat Cioloş.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.