Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis joi, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretudineni, că respectul reciproc şi convieţuirea interetnică armonioasă trebuie să rămână un reper pentru dezvoltarea societăţii româneşti. De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a declarat că această zi este "prilej de a sărbători comunitatea maghiară din România şi relaţiile reciproce de bună convieţuire pe care le-am dezvoltat".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la momentul martie 1848, transmit concetăţenilor noştri de etnie maghiară un mesaj de unitate şi solidaritate”, se arată în mesajul postat de Liviu Dragnea pe contul său de Facebook.

Acesta susţine că respectul reciproc şi convieţuirea interetnică armonoasă trebuie să rămână un reper pentru dezvoltarea societăţii româneşti.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Convieţuirea interetnică armonioasă şi respectul reciproc au fost şi trebuie să rămână un reper al dezvoltării societăţii româneşti. În ultima sută de ani, cetăţenii români, indiferent de etnie, au trecut împreună prin încercări comune, aspiraţiile tuturor fiind convergente în sensul libertăţii, democraţiei şi bunăstării. Transmit tuturor maghiarilor din România cele mai bune gânduri şi urări!”, a adăugat liderul social-democraţilor.

La ândul său, premierul Viorica Dăncilă spune că această zi este "prilej de a sărbători comunitatea maghiară din România şi relaţiile reciproce de bună convieţuire pe care le-am dezvoltat".

"Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este un prilej de a sărbători comunitatea maghiară din România şi relaţiile reciproce de bună convieţuire pe care le-am dezvoltat, în ultimele decenii, pe teritoriul ţării noastre. De aceea, adresez concetăţenilor maghiari un salut cordial şi îi felicit la împlinirea a 170 de ani de la momentul istoric în care revoluţionarii maghiari s-au alăturat mişcărilor europene de eliberare naţională. Perspectiva asupra istoriei ne arată că este momentul unei mutări de accent pe lucrurile care îi unesc pe români şi maghiari şi care sprijină legăturile interumane, schimburile culturale, perspectiva europeană comună, promovarea tradiţiilor şi a obiceiurilor care ne definesc”, afirmă Viorica Dăncilă într-un mesaj transmis de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Premierul spune că “România promovează dezideratul european - unitate în diversitate – şi susţine libera exprimare a identităţii entice”

”Astfel, România promovează dezideratul european <unitate în diversitate> şi susţine, cu determinare, atât libera exprimare a identităţii etnice, cât şi promovarea elementelor identitare de limbă, tradiţie, patrimoniu cultural. Ne bazăm, în demersurile noastre, şi pe sprijinul organizaţiilor civice şi culturale ale maghiarilor din România. Anul Centenarului este un an cu semnificaţii profunde pentru societatea românească în ansamblul său, iar în acest context doresc să subliniez aportul minorităţilor naţionale la moştenirea culturală comună care defineşte societatea românească în ansamblul ei, precum şi contribuţia acestora la edificarea statului român modern. Guvernul României aspiră la unitatea eforturilor din partea tuturor cetăţenilor pentru a reuşi, împreună, să construim ţara în care ne dorim să trăim. La mulţi ani tuturor maghiarilor din România”, a mai spus premierul.

Joi, de Ziua Maghiarilor de Pretudineni, UDMR organizează mai multe evenimente în judeţele Transilvaniei, la care au fost invitaţi lideri ai formaţiunii, precum şi politicieni din Ungaria. Evenimentul central al UDMR va fi organizat la Satu Mare, unde  va avea loc dezvelirea statuii contelui Széchenyi István.

"La 15 martie  se împlinesc 170 de ani de la Revoluţia Maghiară din 1848, zi în care îl comemorăm şi pe contele Széchenyi István, una dintre cele mai importante personalităţi ale politicii maghiare. Evenimentul central al Uniunii se va desfăşura în acest an la Satu Mare, unde va avea loc şi ceremonia de dezvelire a statuii lui Széchényi", au transmis reprezentanţii UDMR.

Programul include adunarea participanţilor în Piaţa Eroilor Revoluţiei, la ora 16.45, urmată de depuneri de coroane la bustul lui Petőfi Sándor, la ora 17.00, şi defilare cu fanfară şi husari spre Piaţa Libertăţii. La ora 17.30, va începe ceremonia de dezvelire a statuii lui Széchenyi István. Vor rosti alocuţiuni Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare, Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare. La ceremonia de la Satu Mare va participa şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt. 

Primarii din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc au fost amendaţi cu câte 5.000 de lei de către Prefectura Covasna, pentru că nu au arborat şi drapelul României alături de steagurile roşu-alb-verde arborate în oraş pentru Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. “Ca urmare a refuzului primarului municipiului Sfântu Gheorghe de a da curs solicitării instituţiei noastre, cu privire la respectarea prevederilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, respectiv de arborare a Drapelului României împreună cu Drapelul Ungariei, în data de 14.03.2018 primarul municipiului Sfântu Gheorghe a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 5.000 lei. Sancţiunea a fost aplicată în temeiul art. 24 alin(1) lit.g din H.G. nr.1157/2001”, a transmis Prefectura Covasna. Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a susţinut că, în contextul pregătirilor pentru 15 martie, a decorat centrul oraşului cu “panglici de culori naţionale ungureşti, piaţa Libertăţii cu drapel naţional unguresc, iar câteva străzi cu cocarde roşu-alb-verde”, afirmând că “niciunul dintre aceste simboluri nu este drapelul oficial al Ungariei, drapelul naţional unguresc nefiind acelaşi lucru cu drapelul Ungariei”.

Primăria a mai transmis că “invitatul special şi vorbitorul de onoare” la manifestările de la Sfântu Gheorghe va fi doctorul Lázár János, şeful de cabinet al premierului Ungariei, Viktor Orban, iar “drapelul Ungariei va fi arborat lângă steagul României numai cu ocazia vizitei dânsului, în ziua de 15 martie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.