Preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus, întrebat dacă observaţiile Comisiei de la Veneţia din următorul raport MCV vor fi implementate complet în modificările legilor Justiţiei, că nimic nu poate fi implementat complet, dar că se va ţine cont de acele prevederi. Dragnea a subliniat că Parlamentul unui stat suveran, aşa cum este România, are dreptul să legifereze.
Întrebat miercuri de jurnalişti dacă se se va ţine cont de prevederile de observaţiile Comisiei de la Veneţia din următorul raport MCV şi dacă ele vor fi implementate complet, Dragnea a spus că nimic nu poate fi implementat în totalitate, dar că se va ţine cont de acele prevederi. Liderul PSD a subliniat că Parlamentul dintr-o ţară suverană are dreptul de a legifera.
"Nimic nu poate fi implementat complet. Se va ţine cont de acele prevederi. Până la urmă, un Parlament al unei ţări suverane are dreptul de a legifera. Sigur că se discută despre standardele democraţiei. Dar şi deciziile CCR ţin cont de toate recomandările Comisiei de la Veneţia”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă chiar există riscul ca România să iasă din Uniunea Europeană, aşa cum au afirmat mai mulţi parlamentari, inclusiv social-democraţi, Dragnea a spus că PSD este un partid "profund pro-european” şi nu va accepta ca ţara noastră seă se abată de la drumul european.
Liderul PSD a dat de înţeles că nu este corect să se discute despre o posibilă activare a articolului 7 în cazul României, aşa cum s-a întâmplat cu Polonia şi Ungaria, având în vedere că amendamentele făcute la legile justiţiei au fost solicitate de asociaţiile de magistraţi şi de către CSM.
"Eu am văzut că s-a discutat că pentru România să se declanşeze procedurile de activare a articolului 7. De ce? Pentru că într-o lege au fost trecute mai multe amendamente care au fost solicitate de către asociaţiile de magistraţi sau de către CSM. Trebuie discutat despre fiecare lucru. (...) Modul ăsta în care începe să se vadă o dublă măsură nu este foarte corect. Nu este corect pentru că şi românii sunt cetăţeni europeni”, a spus Dragnea.
Preşedintele PSD a criticat şi comentariile europarlamentarilor referitoare la mitingul din 10 august, spunând că ar fi trebuit discutate toate lucrurile legate de acel protest, nu doar despre protestatari paşnici, întrucât cei care aruncau cu pietre în jandarmi sau dădeau foc mobilierului stradal nu erau tocmai paşnici.
"S-a vorbit şi despre proteste. E în regulă, dar trebuie să se vorbească despre protestul din 10 august despre toate întâmplările de acolo, nu doar despre protestari paşnici. Sunt foarte multe imagini şi filmuleţe în care arată cât de paşnici erau unii care dădeau cu pietre în jandarmi sau care îi băteau pe jandarmi. Sau dădeau foc la jandarmi.. dădeau foc la mobilierul urban. Aşa cum anunţaseră înainte – că va fi foc şi sânge. Sunt situaţii în care forţele de ordine pot interveni împotriva unor protestatari violenţi, dar în România nu. Adică aceleaşi metode folosite în toată Europa în România nu sunt permise. Şi sigur că începi să îţi pui întrebări: de ce suntem noi trataţi aşa? De ce anumite prevederi din legile justiţiei care sunt valabile în alte ţări la noi nu sunt valabile şi creează atâtea discuţii?”, a mai spus ragneaDragnea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.