Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat miercuri, pe Facebook, că impactul total al măsurilor pe care Guvernul Grindeanu intenţionează să le ia în perioada imediat următoare este de 2,65 miliardei lei, liderul social-democraţilor întrebându-se retoric ce s-ar fi putut face cu 10 miliarde lei, “pierduţi pe drum de tehnocraţi”
“Acesta este răspunsul la toate atacurile din ultima vreme: măsurile adoptate de guvernul nostru, al tuturor românilor! Fiecare măsură, beneficiarii ei, impactul bugetar, precum şi termenul de la care intră în vigoare. Iar toate au fost promisiuni făcute în campanie, pe care, iată, deja le-am onorat. Impactul total este de 2,65 miliarde lei”, a scris Liviu Dragnea.
Liderul PSD îşi încheie postarea, afirmând: “Faceţi singuri calculele... ce s-ar fi putut face cu 10 miliarde lei, pierduţi pe drum de tehnocraţi”.
Măsurile care vor intra în vigoare la 1 februarie sunt: “creşterea salariului minim la 1.450 lei, creşterea cu 20% a salariilor din administraţia publică locală, creşterea cu 50% a salariilor actorilor şi artiştilor, deducerea din impozitul pe venit a abonamentelor medicale (400 euro/an), eliminarea plafonului plăţii CASS şi CAS, eliminarea plăţii CASS pentru pensionari, eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 lei”.
Potrivit liderului PSD, la 1 iulie va intra în vigoare creşterea punctului de pensie la 1.000 lei, iar la 1 martie se va majora pensia minimă la 520 lei.
Şi studenţii vor beneficia, începând cu 1 februarie, de gratuitate la călătoriile pe căile ferate şi creşterea alocării pe student pentru fondul de burse de la 83/lună la 201/lună.
Totodată, impozitul de 1% din cifra de afaceri pentru micro întreprinderile cu venituri mai mici de 500.000 euro va intra în vigoare în intervalul 1 martie – 1 iulie, în timp ce impozitul zero pentru transferul proprietăţii cu valoare mai mică de 450.000 şi 3% pentru pentru diferenţa care depăşeşte această sumă se va aplica de la 1 martie.
Liviu Dragnea a mai anunţat că, de la 1 februarie, vor intra în vigoare şi următoarele măsuri: „eliminarea impozitului pe profit pentru primii 10 ani pentru firmele cu activităţi de inovare şi cercetare-dezvoltare; eliminarea plăţii CASS pentru veniturile suplimentare din dobânzi, dividente; creşterea veniturilor lunare pentru asistenţii persoanelor cu handicap la 1.450 lei, creşterea indemnizaţiei lunare minime pentru concediul de creştere a copilului de la 1.062 lei la 1.232 lei; creşterea stimulentului de inserţie de la 531 lei la 616 lei”.
Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul Grindeanu a crescut o serie de venituri ale bugetarilor, printre care şi majorarea cu 20% a salariilor din administraţie, va avea un impact bugetar de 5,1 miliarde de lei în 2017, potrivit proiectului de OUG publicat de Ministerul de Finanţe.
Astfel, printre măsurile care urmează să fie adoptate de Guvern se mai numără introducerea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenţi, creşterea punctului de pensie la 1.000 lei, creşterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei şi creşterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei”. OUG prevede şi majorarea cu 20% a salariului din administraţia locală şi majorarea cu 50% a veniturilor actorilor şi a altor categorii de artişti.
Potrivit textului, impactul bugetar al Ordonanţei este de 5,1 miliarde de lei pentru anul 2017. Se aşteaptă venituri suplimentare de 377 de milioane de lei prin intrarea în vigoare a măsurilor, însă cheltuielile bugetare vor creşte cu 5,5 miliarde de lei. În textul OUG nu este cuprins şi impactul bugetar calculat pentru anii viitori.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...