Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că a vorbit la telefon cu premierul Dacian Cioloş, căruia i-a cerut să amâne mai multe măsuri fiscale care, potrivit actualului Cod Fiscal, ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2017.
PSD intenţionează să reducă TVA de la 20% la 18%, dar din 2018, în timp ce eliminarea taxei pe stâlp şi a accizei suplimentare pe carburanţi ar trebui realizată doar după ce Guvernul se asigură că măsura se va reflecta în preţuri şi nu în majorarea profiturilor companiilor, susţine Dragnea.
Discuţia dintre şeful PSD şi premier ar fi fost una constructivă, potrivit lui Dragnea. El a precizat că premierul este cel care l-a sunat, discuţia fiind convenită încă de luni.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Liderul PSD a mai spus că premierul i-a transmis câteva intenţii de a adopta acte normative care să proroge aplicarea unor legi care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie.
"Ne-am auzit de ieri (n.r. luni) şi am convenit ca astăzi să avem o discuţie. Mie mi s-a părut o abordare responsabilă din partea premierului, chiar am apreciat asta. Dincolo de supărarea firească generată de rezultatul alegerilor, a arătat că este interesat ca România să nu intre într-un derapaj economic anul viitor, ţinând cont şi de programul nostru de guvernare prezentat în campanie. Mi-a solicitat, mi-a prezentat, mi-a transmis câteva intenţii de a adopta acte normative în guvern, ordonanţe care să proroge aplicarea unor legi care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie, cu care am fost de acord”, a afirmat Liviu Dragnea.
Concret, scăderea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2017 ar urma să fie anulată, însă şeful PSD promite o scădere şi mai mare, la 18%, de la 1 ianuarie 2018, argumentul său fiind că o reducere de doar un procent nu produce efecte pentru consumator.
Taxa pe construcţii speciale, numită şi taxa pe stâlp, urma să fie eliminată de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia agriculturii. Taxa a fost introdusă de Guvernul PSD condus de Victor Ponta, de la 1 ianuarie 2014.
Iniţial, taxa a fost de 1,5% din valoarea contabilă a construcţiilor, fiind redusă apoi la 1% de la începutul lui 2015, nivel la care se află şi în prezent. Companiile din energie şi din agricultură sunt cele mai afectate de această taxă.
Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, plătită în prezent de orice şofer din România, a fost introdusă tot de Guvernul PSD condus de Victor Ponta, de la 1 aprilie 2014.
Codul Fiscal actual, aprobat în 2015, în perioada când Guvernul era condus de Victor Ponta, prevedea eliminarea accizei suplimentare tot de la 1 ianuarie 2017.
Acciza măreşte, în prezent, preţul la pompă al fiecărui litru de benzină şi motorină cu circa 38 de bani.
"De asemenea, am făcut solicitări în ceea ce priveşte patru prevederi din Codul Fiscal care a rămas să intre în vigoare de la 1 ianuarie, şi asta tot în sensul programului nostru de guvernare prezentat în campania electorală, pe care îl vom urma cu stricteţe, şi anume legat de cota TVA general - noi am spus că vrem şi intenţionăm să reducem cota TVA de la 20 % la 18%, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru că reducerea cu 1% în acest an nu produce efecte. În ceea ce priveşte acciza la carburanţi, suntem în situaţia în care la nivel mondial preţul petrolului e la un minim istoric, în schimb la pompă preţul în România este cel mai mare, dacă nu printre cele mai mari din UE, şi mă refer la preţul de bază - cel la care se adaugă accizele. În acelaşi timp, taxa pe construcţiile speciale şi în ceea ce priveşte acciza - numai după ce vom avea o discutie cu Consiliul Concurenţei şi cu companiile care furnizează carburanţi, să ne asigurăm că o reducere accizei, aşa cum am prevăzut-o noi, cu 6%, are ca efect direct reducerea preţului la pompă pentru cetăţeni. (...) În ce priveşte taxa pe stâlp, vrem să ne asigurăm că o reducere a acestei taxe, eliminarea ei de fapt, se reflectă în preţurile respective, nu contribuie la majorarea profitului care părăseşte România”, a explicat liderul PSD.
Dragnea a argumentat amânarea eliminării celor două taxe prin nevoia de a negocia cu companiile.
"Trebuie să ne asigurăm că o reducere a accizei are ca efect o reducere a preţului la pompă pentru cetăţeni. (...) Vrem să ne asigurăm că o reducere a taxei se reflectă în preţurile respective, nu într-o creştere a profiturilor", a spus Dragnea.
În privinţa salariului minim pe economie, şeful PSD a precizat că partidul pe care îl conduce îşi menţine promisiunea de a majora nivelul de la 1.250 de lei brut, în prezent, la 1.450 lei de la începutul anului viitor, adică cu 16%.
Măsura, susţinută de sindicate, dar criticată de reprezentanţii patronatelor, urmează să fie aprobată, printr-o Hotărâre de Guvern, de către noul Executiv, a precizat şeful PSD.
"Am discutat, de asemenea, despre salariul minim pe economie pe anul 2017, i-am spus că angajamentul nostru rămâne ferm 1.450 de lei, am acceptat propunerea dumnealui ca noul guvern, aşa cum e firesc, să adopte această HG, îngrijindu-se să pregătească cadrul legal. De asemenea, i-am solicitat şi a rămas că analizează dacă unele cheltuieli prevăzute pentru anul viitor pot fi aduse în acest an, pentru că asta ajută pe toată lumea, şi mă refer aici la subvenţiile agricole, la arieratele care sunt în continuare într-o sumă cred de 200 de milioane, precum şi contribuţia noastră la UE, pentru că există în spaţiul fiscal, există încă posibilitatea, fiind bani care încă nu sunt necheltuiţi şi ar putea să se facă aceste cheltuieli. A rămas că se consultă cu colegii din guvern, cu Ministerul de Finanţe şi o să ne transmită”, a explicat liderul social-democrat.
Liviu Dragnea a mai susţinut că Dacian Cioloş i-a transmis că are "toată disponibilitatea pentru ca tranziţia la viitoarea guvernare să se facă într-un mod corect şi eficient”. "Am apreciat asta. Spre deosebire de alţii, se pare totuşi că domnul Dacian Cioloş a ales calea dialogului, şi nu a unui conflict inutil”, a completat social-democratul.
Întrebat de ce discuţiile pentru amânarea reducerii taxelor au avut loc după alegerile parlamentare, preşedintele PSD a spus: "Înainte de alegeri noi nu aveam niciun fel de legitimitate să avem o discuţie cu premierul, sau premierul să discute cu noi, nu ştiam ce vot o să avem”.
"Îmi pare rău că nu s-a încercat să se organizeze alegerile în 27 noiembrie, cum am propus noi, că la ora asta discutam de un guvern instalat. Eu sunt un om civilizat, am răspuns la telefonul premierului Cioloş, cerându-mi-se să spun o părere despre aceste solicitări, am şi făcut-o. Al doilea motiv care este şi pragmatic - ultima zi în care Guvernul mai poate adopta OUG de acest gen este joi. Deci este o abordare corectă a premierului şi a fost un demers justificat de această rigoare”, a completat liderul PSD.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.