Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, la RRA, că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, propus de Guvern, a generat "interes uriaş" în mediile financiare internaţionale, din SUA până în Norvegia, urmând să ajute la "reindustrializarea României".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Urmează legea privind Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care a generat interes uriaş în mediile internaţionale, mediile financiare internaţionale, începând din America şi terminând cu Norvegia", a spus Dragnea, enumerând o serie de măsuri care urmează a fi promovate de Guvern.

Întrebat de moderatoarea emisiunii cum va funcţiona acest Fond exact, "de a suscitat atâta interes în atâtea ţări", Dragnea a spus că "nu este inventată apa caldă", ci este un motor de dezvoltare economică folosit şi în alte ţări, precum Polonia şi Norvegia.

La comentariul moderatoarei că în Norvegia fondul se bazează pe petrol, Dragnea a răspuns iritat, după câteva secunde de pauză: "Bun, nu ştiu dacă mai am timp să explic. Era bine să începem cu asta. Sigur, OUG 13 este de fapt pe masa tuturor românilor, da?".

Şeful PSD a explicat că toate companiile de stat din România profitabile vor fi incluse în acest Fond, care va emite obligaţiuni, care pot fi cumpărate de orice cetăţean şi de orice firmă.

"Statul va rămâne 100% acţionar, nu va vinde nicio acţiune de acolo, pentru că sunt companii strategice şi, de asemenea, acest Fond, aşa cum se întâmplă şi în alte părţi din lume, împreună cu fondul de investiţii mari şi cu bănci internaţionale, cu care am şi avut discuţii oficiale, vor face joint venture cu care se vor finanţa investiţii mari, strategice. Vor începe să construiască fabrici, capacităţi de producţie, în zone în care existau, dar, în perioada 1997-1998, 1.300 de fabrici şi uzine din România au fost tăiate, lichidate. (...) Va reîncepe reindustrializarea României", a spus liderul PSD.

Guvernul a făcut joi primul pas în vederea înfiinţării, în maximum două luni, a unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), un mecanism de finanţare care va identifica şi materializa oportunităţi de investiţii cu impact în economie şi care va contribui la eforturile României de obţinere a statutului de piaţă emergentă, a declarat joi ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Fondul va fi finanţat prin participaţii şi dividende ale companiilor de stat, care în prezent ajung în buget, astfel că are ca efect scoaterea unei părţi din cheltuielile statului în afara bugetului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.