Fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea a participat la cursuri care erau de fapt teste-grilă, dar nu a obţinut la toate punctaj maxim, care i-ar fi adus credite în perspectiva punerii sale în libertate, recompensele şi creditele fiind obţinute în perioada în care i s-a permis să muncească, sunt argumente invocate în susţinerea cererii sale de liberare condiţionată. Dragnea a avut şi activitate redacţională, el insistând chiar să fie realizată o revistă a secţiei în care a fost închis în penitenciar. Concluzia Tribunalului Giurgiu, care a decis punerea lui în libertate este că Dragnea a participat la activităţi cu caracter religios, la activităţi de grup, activităţi sportive, o serie de concursuri tematice şi la nenumărate programe având ca obiect redactare reviste
„În ceea ce priveşte participarea la cursuri, s-a menţionat ca singurele cursuri la care i s-a permis sa participe (pentru celelalte i se transmitea ca sunt sub pregătirea dlui. Dragnea) erau de fapt teste-grilă, la care se acordau credite doar celui cu cel mai mare punctaj. In concluzie, rezultă foarte clar că în toată perioada in care dlui. Dragnea i s-a permis sa muncească, acesta a fost stăruitor in muncă, dovada fiind recompensele si creditele care i-au fost acordate. La toate aceste cursuri dl. Dragnea a participat, dar nu la toate a luat punctaj maxim, neavând niciodată pretenţia ca se pricepe la toate (de exemplu: psihiatrie- modul cum funcţionează creierul, medicina- funcţionarea pancreasului si modul de declanşare a diabetului, etc.), aceste cursuri - test, nefiind nişte examene pe care le promovezi sau nu, scopul final fiind ca prin participare sa se acumuleze cunoştinţe, ceea ce s-a si întâmplat, fiind prezent la toate”, consemnează Tribunalul Giurgiu în încheierea de şedinţă privind eliberarea condiţionată a fostului lider social-democrat.
Mai mult, Dragnea a insistat ca în secţia în care a fost încarcerat să se realizeze o revistă, la a cărei redactare a şi contribuit, timp de câteva luni.
„De abia în octombrie 2020, în urma insistentelor dlui. Dragnea, s-a admis realizarea unei reviste a secţiei pe care este încarcerat si începând cu luna noiembrie a început sa redacteze această revistă până în luna martie, când revista a fost sistată, dl. Dragnea fiind introdus pentru a treia oară, nelegal, in carantină”, se mai arată în documentul citat.
Ca urmare a redactării revistei, Dragnea a primit chiar recompensa care a constat in ridicarea sancţiunii disciplinare, precum si credite.
Prin urmare, concluzia instanţei este: ”Petentul Liviu NicolaeDragnea a participat la activităţi cu caracter religios, la activităţi de grup, activităţi sportive, o serie de concursuri tematice şi nu în ultimul rând la nenumărate programe având ca obiect redactare reviste. Atâta timp cât, din caracterizarea înaintată de penitenciar, rezultă că petentul a avut o atitudine pozitivă faţă de activităţile şi programele de educaţie şi asistenţă psihosocială, reuşind să-şi ridice şi sanctiunea disciplinară, natura infracţiunii nu poate conduce la concluzia că scopul preventiv educativ al pedepsei nu a fost atins”.
În ceea ce priveşte considerentele avute în vedere de completul de judecată de la Tribunalul Giurgiu, magistraţii au constatat că Dragnea îndeplineşte condiţiile pentru a fi liberat condiţionat atât sub aspectul conduitei pe care a avut-o în detenţie, cât şi din punctul de vedere al cerinţelor prevăzute în normele legale.
Liviu Dragnea a ieşit din Penitenciarul Rahova în 15 iulie, afirmând că a fost o perioadă doi ani şi două luni de suferinţă, abuzuri şi umilinţă şi că se consideră deţinut politic. El a afirmat că PSD a devenit un partid condus de laşi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.