Doar cinci din cei 17 actuali parlamentari de Iaşi se vor mai regăsi în viitorul legislativ - doi de la PSD, doi de la USR-PLUS şi unul de la PNL. Un al şaselea deputat, Silviu Macovei, stă cu emoţii, pentru că intrarea sa în noul Parlament depinde de scorul PMP. Cât îl priveşte pe actualul deputat PMP Petru Movilă, după patru mandate consecutive, el şi-ar putea întrerupe naveta Iaşi-Bucureşti. PMP a depăşit la Iaşi pragul de cinci la sută, dar la nivel naţional soarta partidului atârnă de o mână de voturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liberalii au obţinut la Iaşi 25,9 la sută, ceea ce după primele calcule înseamnă patru mandate de parlamentari, mult mai puţin decât ţinta stabilită în interiorul organizaţiei. Costel Alexe şi Mihai Chirica, cei doi lideri ai PNL Iaşi, afirmau chiar în seara alegerilor că vor trimite la Bucureşti şapte parlamentari, dând de înţeles că forţa echipei liberale de Iaşi nu va putea fi ignorată de şefii naţionali ai partidului la împărţirea posturilor, dar şi a resurselor financiare. Declaraţiile celor doi s-au dovedit a fi greşite, PNL obţinând locul secund pe judeţ, după PSD. Liberalii vor avea doar patru aleşi.

Senatoarea PNL Laura Scântei, de profesie notar, a reintrat în Parlament, noii ei colegi în viitorul legislativ fiind istoricul Alexandru Muraru, inginerul din Paşcani Sorin Năcuţă şi Alexandru Kocsis, fost membru CNA. Cei trei au candidat pe lista deputaţilor. PNL Iaşi îşi conservă zestrea de patru parlamentari de la alegerile din 2016, rezultatul fiind însă mult sub aşteptările liderilor locali liberali.

Alianţa USR-PLUS a obţinut 20 la sută în judeţul Iaşi şi va avea cel puţin patru parlamentari. USR trimite trei oameni în Parlament. Îşi reconfirmă mandatul de deputat Cosette Chichirău, iar deputatul Marius Bodea va merge în Senat. Şeful USR pe municipiul Iaşi Filip Hăvârneanu a intrat şi el în Camera Deputaţilor. PLUS va avea în mod sigur un deputat, Monica Berescu, dar foarte probabil va obţine şi un mandat de senator, prin Cristi Berea, cel căruia liberalii îi cereau în campanie retragerea de pe liste, invocându-se unele legături în adolescenţa sa cu Noua Dreaptă.

PSD a câştigat alegerile în judeţul Iaşi, având un punct peste liberali. Filiala va avea patru sau cinci parlamentari. A intrat în Senat liderul organizaţiei judeţene Maricel Popa, fostul şef al Consiliului Judeţean, iar la deputaţi sunt siguri că au obţinut mandatele Vasile Toma şi Vasile Câtea, ambii şi în prezent deputaţi, dar şi Marius Ostaficiuc, şeful social-democraţilor pe municipiu. Cu emoţii stă şi actualul deputat Silviu Macovei, care a ocupat locul patru pe listele PSD. Dacă PMP ratează intrarea în Parlament, atunci Macovei îşi reînnoieşte mandatul de deputat.

Surpriza alegerilor în judeţul Iaşi este AUR, care cu 12,3 la sută obţine trei parlamentari. În Senat a intrat avocata din Bucureşti Diana Şoşoacă. Ea a fost o prezenţă discretă la Iaşi în campanie, dar s-a remarcat pe 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, când a protestat alături de alte câteva zeci de persoane la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Şoşoacă s-a dus pe finalul campaniei la spitalul mobil de la Leţcani, organizând un protest în timpul vizitei ministrului Sănătăţii Nelu Tătaru la acest obiectiv.

La Iaşi, AUR a obţinut două mandate la Camera Deputaţilor. Este vorba despre doi profesori de istorie care predau în mediul rural, unul la şcoala din Chicerea, iar celălalt la şcoala Larga Jijia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.