Evaluarea care a vizat activitatea miniştrilor Cabinetului Grindeanu şi implementarea măsurilor din programul de guvernare ar urma să fie gata duminică seară, aşa cum a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea, şi să constituie baza pentru o discuţie cu premierul Sorin Grindeanu şi pentru şedinţa Comitetului Executiv Naţional. Lideri ai PSD încep însă să vorbească despre înlocuirea lui Grindeanu de la şefia Guvernului, dincolo de remanierea previzibilă a unor miniştri faţă de care deja au fost exprimate nemulţumiri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tonul nemulţumirilor faţă de Sorin Grindeanu a fost dat de către primarul Capitalei, care a menţionat şi numele câtorva miniştri cu care nu colaborează suficient de bine. Gabriela Firea a afirmat, în urmă cu o săptămână că liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a acuzat că nu se mai consultă cu premierul Sorin Grindeanu "ca la început", dând la rândul ei exemple de proastă colaborare cu Guvernul la nivelul Primăriei, unde proiectele "se lovesc ca de un zid" şi a calificat relaţia dintre adminsitraţia locală şi Executiv ca fiind "mai proastă" decât pe vremea Cabinetului Cioloş.

"Privesc şi eu cu atenţie şi puţină îngrijorare faptul că domnul preşedinte a explicat că premierul nu se mai consultă la fel de des cu el ca la început, că nu se mai întâlnesc la fel de des ca la început. Motivele pentru care sunt în această situaţie nu le cunosc, dar mă îngrjiorează faptul că premierul nu mai are timp să se întâlnească cu preşedintele partidului", a spus Firea.

Ea a vorbit şi despre relaţia Guvernului cu administraţia locală, în special cu Primăria Capitalei, unde Executivul nu ar ajuta-o. ”Tot ceea ce solicită Primăria Capitalei către Guvern se loveşte ca de un zid. Avem o relaţie mai proastă decât pe vremea tehnocraţilor", s-a plâns Firea.

Afirmaţia a generat replici între Executiv, primarul general şi membri din PSD. Sorin Grindeanu a scris, ziua următoare, pe Facebook, că a fi premier este o "răspundere imensă" şi, pentru a pune în practică programul de guvernare, este nevoie de stabilitate, atrăgând atenţia că adversarii PSD "sunt în afara partidului", respectiv PNL şi USR.

În dispută a intervenit şi liderul PSD, care a afirmat că l-a rugat pe premierul Sorin Grindeanu să ”se abţină de la declaraţii politice”, poziţionându-se de partea primarului general, despre care a afirmat că ”vorbeşte în numele bucureştenilor”.

”Doamna Firea are tot dreptul să îşi exprime punctul de vedere. Doamna Firea vorbeşte în numele bucureştenilor. L-am rugat pe premier să se abţină de la declaraţii politice, pentru că e mai important să se aplece asupra programului de guvernare”, a afirmat Dragnea.

La scurt timp după afirmaţia lui Dragnea, Gabriela Firea a ţinut să mai aducă nişte clarificări pe acest subiect.

"Eu nu am făcut altceva decât să exprim public relaţia pe care Primăria generală, primăriile de sectoare le avem cu reprezentanţii Guvernului, unii dintre ei. (…) Nu îmi permit să tac şi să ascund care este relaţia adevărată dintre Guvern şi aleşii locali ai Municipiului Bucureşti", a spus Firea.

Ea are, de asemenea, plângeri la adresa ministrului de Interne, Carmen Dan, a ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrului Apărării, Gabriel Leş şi a ministrului Energiei, Toma Petcu. În privinţa problemelor legate de Ministerul Energiei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a anunţat, vineri, că în urma unei întâlniri pe care Toma Petcu, a avut-o cu primarul general al Capitalei, s-a agreat ca acţiunile ELCEN să fie scoase la vânzare, Gabriela Firea exprimându-şi interesul ca Primăria să le achiziţioneze.

În acest context, membri ai PSD au profitat de  tensiunile dintre şeful partidului şi şeful Guvernului pentru a-şi exprima public nemulţumirile pe care le au faţă de Executiv şi chiar faţă de premier.

Unul dintre ei a fost preşedintele executiv al PSD şi apropiat al lui Dragnea, Nicolae Bădălău, care a declarat că în rândul social-democraţilor sunt mulţi membri capabili să-i înlocuiască pe actualii miniştri, dar şi pe premier în cazul în care comisia care analizează activitatea Executivului va decide acest lucru, precizând că nemulţumirile social-democraţilor faţă de acesta sunt legate de comunicare şi de ritmul de implementare a unor măsuri din programul de guvernare.

”Decât să avem un Guvern care nu aplică programul de guvernare, preferăm să mergem cu un nou Guvern. Nu acceptăm absolut niciun fel de derogare de la programul de guvernare şi de la ceea ce noi am promis cetăţenilor acestei ţări. (…) PSD are oameni competenţi şi o rezervă de cadre foarte bună care oricând poate înlocui un premier sau un ministru”, a explicat Bădălău.

Despre mult discutatele remanieri, Grindeanu a afirmat că există ministere unde ritmul de lucru ar putea fi mai accelerat, iar fiecare ministru trebuie să implementeze anumite măsuri cuprinse în programul de guvernare al PSD.

Premierul a subliniat că, acolo unde există nemulţumiri, a discutat cu miniştrii respectivi despre existenţa unor probleme. ”Sunt lucruri normale, lucrăm într-o echipă. Ei îşi doresc să-şi îmbunătăţească activitatea şi Guvernul să performeze”, a spus Grindeanu.

Deşi Eurostat a confirmat că România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană pe primul trimestru al acestui an, multe dintre măsurile din programul de guvernare au fost aplicate în termenul promis, iar premierul Sorin Grindeanu are în această săptămână mai multe acţiuni în domeniul politicii externe, în spaţiul public au început să fie vehiculeze nume de înlocuitori ai săi, cele mai recente comentarii pe acest subiect venind tot din direcţia Gabrielei Firea. Ea a declarat, sâmbătă, că şi-ar dori ca o femeie, fie din actualul Executiv, fie din grupul parlamentar al PSD să ajungă în postul de prim-ministru, afirmând şi că există o modificare de comportament a premierului faţă de primele luni ale mandatului său, o posbilă explicaţie fiind faptul că acesta ar putea avea o susţinere din exteriorul PSD.

Dragnea a susţinut că nu intenţionează să-l schimbe din funcţie de Grindeanu, însă a spus că se va afla în curând dacă ”în urechea unor miniştri ciripesc alte păsărele trimise de anumite instituţii”.

Întrebat dacă are o problemă cu premierul Grindeanu, Dragnea a răspuns negativ. Întrebat dacă Sorin Grindeanu are o problemă cu el, Dragnea a spus: ”N-am de unde să ştiu. Teoretic, n-ar trebui să aibă, dar nu am de unde să ştiu. Eu vorbesc în ce mă priveşte pe mine (...) Aflu de la televizor că sunt tensiuni între mine şi premierul Grindeanu. Nu sunt tensiuni, n-are de ce să fie tensiuni. Sper să rămână sau să revină strict pe problemele de guvernare”

Chestionat pe acelaşi subiect, premierul a negat că ar exista vreo tensiune între el şi şeful său pe line de partid şi a afirmat că ”cineva doreşte să întreţină în mod voit această aşa-zisă tensiune” subliniind totodată că se consultă zilnic cu liderul PSD pe care îl respectă.

De departe, cel mai criticat ministru din cabinetul Grindeanu a fost cel al Finanţelor, Viorel Ştefan, încă de la începutul mandatului fiindu-i aduse reproşuri din partea şefului PSD. Proiectul de buget pe 2017, afirmaţii privind reduceri de cheltuieli din cauza existenţei riscului ca ţinta de deficit de 3% să fie depăşită, impozitul pe gospodărie, modificarea Codului fiscal şi proiectul legii salarizării au fost printre motivele pentru care ministul Finanţelor a fost apostrofat public de Dragnea afirmând despre el că este ”dezastru la comunicare”.

Liviu Dragnea consideră ca fiind un gest ofensator faptul că ministrului Finanţelor a lipsit de la dezbaterile din Camera Deputaţilor privind Legea salarizării.

”N-a fost o poziţie foarte confortabilă pentru mine şi pentru colegii mei faptul că ministrul de Finanţe azi nu a fost prezent să spună ceea ce nouă ne-a spus în permanenţă, şi anume faptul că această lege este sustenabilă. Eu, personal, nu am nevoie de această garanţie pentru că noi nu am făcut legea în parcul Cişmigiu şi acum încercăm să căutăm bani. Faptul că ministrul de Finanţe n-a fost prezent azi, cu toate că liderul de grup se angajase, a fost un lucru care pentru noi, repet, nu a fost în regulă”,  a spus Liviu Dragnea despre absenţa lui Viorel Ştefan, el făcând această declaraţie după ce în plen îşi ceruse scuze pentru absenţa lui Viorel Ştefan.

Întrebat dacă ministrul de Finanţe a procedat ofensator, Liviu Dragnea a replicat: ”Cred că este o ofensă. Putem vorbi de o ofensă”. 

Un alt ministru care nu ar fi în graţiile liderului PSD este Tudorel Toader. El a preluat portofoliul Justiţiei după ce Florin Iordache a demisionat din Guvern în urma protestelor împotriva OUG 13. În privinţa lui Toader, social-democraţii se plâng că întârzie pachetul de legi ale justiţiei.

Toader s-a confruntat cu presiuni venite din cauza Legii graţierii pentru rezolvarea problemelor din penitenciare sau legate de modificarea Codurilor penale, Dragnea afirmând la finalul lunii aprilie că nu poate spune că este "foarte mulţumit" că l-a susţinut ca ministru. De asemenea, social-democratul a spus că Toader va trebui să capete şi o experienţă politică şi să înveţe din „neconcordanţele” din comunicare.

La începutul scandalului privind arhiva SIPA, Dragnea declara că dacă ministrul Justiţie este "un om corect şi de bună-credinţă", atunci va desecretiza raportul făcut în cadrul ministerului cu privire la dispariţia unor dosare din arhiva SIPA, în caz contrar, încrederea pe care o are în el va fi „aproape de zero”.

În cele mai recene declaraţii, Dragnea afirma că Tudorel Toader nu-i face o impresie proastă şi că i-a plăcut cum a gestionat subiectul arhivei SIPA.

”Este un personaj interesant şi cu o expertiză serioasă. Nu mă grăbesc să spun lucruri bune sau rele despre cineva, dar nu-mi face impresie proastă. Este în proces de a căpăta experienţă politică, ceea ce-i firesc (...) Crede în anumite lucruri şi crede în respectarea legilor şi a Constituţiei”, a declarat Liviu Dragnea, invitat fiind să comenteze prestaţia lui Tudorel Toader ca ministru al Justiţiei.

De asemenea, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a stârnit câteva controverse, după ce s-a aflat că acesta ar intenţiona să schimbe brandul de ţară. El a venit cu clarificări, afirmând că nu intenţionează să schimbe brandul de ţară, deoarece România ar trebuit să plătească 850.000 euro Comisiei Europene, fiind doar o discuţie „principială”, în condiţiile în care Ministerul Turismului trebuie să realizeze şase broşuri de promovare a ţării, care vor fi prezentate la târgurile interne şi internaţionale.

Profit.ro a scris că Ministrul Turismului i-a anunţat pe oamenii de afaceri din domeniu că şi-a propus să schimbe brandul turistic al României, urmând să înlocuiască celebra frunză a Elenei Udrea cu o oaie, pentru a construi imaginea turistică a ţării în jurul legendei Mioriţa.

Şi vicepremierului şi ministru al Dezvoltării, Servil Shhaideh, i s-a atras atenţia în privinţa comunicării. Ea a anunţat prima dată posibilitatea ca Executivul să plafoneze indemnizaţiile pentru creşterea copilului, măsură neagreată în prealabil în partid. Alături de ea a fost citicată şi Lia Olguţa Vasilescu, ministru al Muncii, căreia, de asemenea, i s-a reproşat că nu a ştiut să comunice în scandalul indemnizaţiilor pentru creşterea copilului.

La finalul lunii aprilie, premierul Grindeanu posta pe Facebook o fotografie alb-negru cu chipul său, însoţită de comentariul ”Ştiu c-aţi vrea să ştiţi, dar nu vă pot spune pentru cine era privirea aceasta”. Fotografia a fost făcută cel mai probabil într-una din şedinţele de Guvern din perioada în care în mod frecvent li se reproşa miniştrilor felul în care comunică pe anumite subiecte.

Dragnea a anunţat că duminică seara va fi gata raportul privind evaluarea miniştrilor şi a implementării programului de guvernare, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc discuţia cu premierul Sorin Grindeanu şi şedinţa Comitetului Executiv Naţional. Însă, el l-a asigurat pe preşedintele Klaus Iohannis că nu va întâmpla nimic în ţară atât timp cât se află în SUA. 

Cu evaluarea miniştrilor pe masă, şeful PSD anunţă că nu este exclus ca în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional să fie luată în discuţie şi invitarea UDMR la guvernare, în condiţiile în care el nu exclude această posibilitate, având în vedere că reprezentanţii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România au propus întotdeauna oameni competenţi în posturile guvernamentale.

”Am spus că nu exclud această posibilitate. Spun încă o dată: UDMR întotdeauna a propus oameni buni, oameni competenţi în posturile guvernamentale, atât în interiorul Guvernului, cât şi în celelalte structuri guvernamentale”, a precizat Dragnea.

”O majoritate gvernamentală mult mai solidă este mult mai eficientă. Cred că o să ne întâlnim în perioada următoare să discutăm aşezat şi pendelete, aşa cum se discută cu UDRM. (...) Dacă ei sunt interesaţi de luru ăsta, eu sunt pozitiv să putem începe nişte discuţii serioase”, afirma Dragnea, în luna mai, la Alexandria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.