USR a depus, la iniţiativa deputatului Radu Miruţă, un proiect de lege care prevede întoarcerea anuală a 15% din banii pe care statul român îi încasează din vânzarea certificatelor de carbon în judeţele de pe raza cărora au fost cumpărate. Prin lege, banii vor putea fi utilizaţi doar pentru construirea unui spital nou în judeţ. În eventualitatea în care suma revenită judeţului respectiv este insuficientă pentru un spital nou, proiectul de lege propune investiţii în infrastructura medicală de stat existentă.
„Dreptate pentru judeţe: bani din certificate pentru Sănătate. Este incorect şi imoral ca unele judeţe să aibă enorm de suferit economic în urma obligaţiei de a plăti certificate de carbon, iar aceşti bani să fie utilizaţi la nivel naţional, fără a întoarce ceva special judeţului din care au fost generaţi, timp în care decalajele privind calitatea vieţii faţă de alte judeţe continuă să se adâncească. Prin proiectul depus, se face o reparaţie absolut necesară, în acord cu realitatea din multe judeţe afectate de decarbonare, acolo unde sunt foarte mulţi oameni în floarea vârstei cu sănătatea şubrezită de anii grei de muncă şi care au dreptul, alături de ceilalţi concetăţeni, la un sistem de sănătate modern, eficient şi uşor accesibil. Soluţii există, trebuie în permanenţă căutate, analizate, depuse iniţiative concrete şi luptat pentru ele”, a declarat deputatul USR Radu Miruţă, potrivit unui comunicat de presă al partidului.
Proiectul de lege depus modifică şi completează OUG 115/2011 prin care a fost stabilit cadrul instituţional pentru scoaterea la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Concret, propunerea legislativă prevede ca 85% din banii încasaţi de statul român de la entităţile poluatoare să rămână la dispoziţia întregii ţări, pentru finanţarea programelor naţionale, iar 15% să se întoarcă în judeţele din care au fost plătite certificatele, pentru investiţii în infrastructura medicală de stat.
Dacă suma obţinută de un judeţ va fi mai mare de 3 milioane de euro anual, atunci banii vor putea fi folosiţi doar pentru investiţii în construirea şi dotarea unui spital nou sau a unui corp nou de spital.
Dacă suma obţinută este între 1 milion de euro/an şi 3 milioane de euro/an, va fi la latitudinea autorităţilor (consiliul judeţean sau Ministerul Sănătăţii) dacă investesc banii în construirea unui corp nou de spital sau în infrastructura medicală de stat existentă pe raza municipiului reşedinţă de judeţ.
În cazul sumelor mai mici de 1 milion de euro pe an, banii vor fi utilizaţi pentru investiţii în infrastructura medicală existentă, mai indică sursa citată.
Ca exemplu concret, dacă proiectul de lege depus de deputatul Radu Miruţă ar fi acum în vigoare, judeţului Gorj i-ar reveni în 2022 circa 22 milioane de euro, astfel că, după mai bine de 50 de ani, Târgu-Jiu ar putea avea un spital nou şi modern, construit de la zero.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.