Deputatul liberal Gabriel Avrămescu, prezent la deschiderea Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cere ferm ca vinovaţii pentru ororile comunismului să fie pedepsiţi cât mai repede şi dosarele acestora să nu mai treneze prin instanţe aşa cum se întâmplă de peste 30 de ani.
„După 33 de ani vorbim despre preluarea puterii despre agenţi KGB si GRU în anii 90. Tocmai asta este problema pe care o traversăm. Tocmai aceşti agenţi care au preluat puterea au avut grijă nu se ne ducem în neuitare sau să nu vorbim despre memorie, ci au avut grijă să nu acţionăm absolut deloc împotriva tuturor celor care au comis toate nedreptăţile în 45 de ani de comunism. Tocmai de aceasta am stat 45 de ani cu capul în pământ şi cei care au preluat puterea din 1989 ne-au ţinut tot cu capul în pământ pentru că instituţiile statului au fost tot pe mâna lor", a spus liberalul Gabriel Avrămescu în cuvântul rostit la deschiderea oficială a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat.
Totodată, deputatul buzoian a susîinut că la Buzău municipalitatea proslăveşte perioada comunistă şi realizările Epocii de Aur.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Spunea Alex Muraru că 63% din români consideră că se trăia mai bine în comunism. De ce ne mai mirăm.? Acum câteva luni la Buzău au fost afişate poze cu Ceauşescu şi municipalitatea considera că ceea ce s-a făcut atunci, realizările regimului comunist, nu trebuie uitate. Dacă plecăm de la premisă că s-a făcut bine şi şi s-a industrializat România în cei 45 de ani vedem astăzi rezultatele. Un faliment al statului şi al unor generaţii. Generaţii care sunt plecate acum în vestul Europei la muncă şi nu trebuie să ne fie frică să o recunoaştem. Nu aş face un exerciţiu să vă arăt dumneavoastră participanţilor cum a fost în comunism dar aş face un exerciţiu să le arăt celor care astăzi proslăvesc comunismul şi spun că era mai bine cum e să trăieşti în democraţie, care sunt valorile democraţiei şi cum acţionează instituţiile statului corect şi aplicat nu să ţinem 33 de ani un dosar şi să ne facem că nu există. Ăsta este adevărul şi am speranţa că voi veţi face ce generaţiile care au preluat puterea după comunism nu au făcut-o", a mai spus Avrămescu.
De asemenea, Gabriel Avrămescu a transmis reprezentanţilor IICCMER că ar fi bine ca, la final, concluziile a ce se discută la Râmnicu Sărat să ajungă pe mesele procurorilor pentru ca cei consideraţi vinovaţi de ororile comunismului să fie pedepsiţi.
„Generaţia asta trebuie să se lepede pentru totdeauna de comunism şi să arate cu adevărat ce s-a întâmplat atunci. Trebuie să arătăm care au fost criminalii istoriei, să-i scoatem în faţă şi să îi pedepsească legea din ţara asta. Ceea ce îmi mai doresc de la IICCMER.... e bine că discutăm despre ceea ce s-a întâmplat dar mi-aş dori ca cei care au avut de suferit în comunism să nu mai aibă acea frustrare că tot cei care îi pedepseau sunt la putere, tot ei sunt cei care au preluat puterea şi îşi văd de treabă liniştiţi. Poate dacă am găsi o variantă ca ceea ce se discută aici, cercetări, dezbateri, să ajungă pe masa procurorilor ar fi excepţional pentru că doar aşa le putem cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru libertate şi la Râmnicu Sărat şi la Gherla şi la Sighet. Eu am speranţa că cei care sunteţi aici veţi duce mai departe o flacără a celor care s-au jertfit pentru democraţie în cei 45 de ani, voi trebuie să arătaţi că oamenii aia nu au murit degeaba şi au şansa să le fie reparată suferinţa.", a încheiat deputatul liberal Gabriel Avrămescu.
Cea de-a XIV-a ediţie a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a debutat, luni, la Râmnicu Sărat şi are ca temă ,,Pedagogia Memoriei şi Datoria Neuitării''.
Timp de 5 zile participanţii la cursurile universităţii vor avea ocazia să afle de la reprezentanţii, IICCMER, experţi străini, istorici şi cercetători ce a însemnat comunismul şi post comunismul românesc şi est-europeni.
La ceremonia de deschidere au participat reprezentanţi ai Preşedinţiei, ai primului ministru, ai Guvernului, parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei locale şi studenţi. Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat – Pedagogia Memoriei şi Datoria Neuitării'' este prima de acest fel din România destinată studierii sistemului represiv comunist.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.