Ordonanţa de urgenţă anunţată de către Marcel Ciolacu şi discutată în sedinţa de Guvern de miercuri, care modifică legislaţia pentru a putea comasa alegerile europarlamentare cu cele locale, trebuie să ajungă pe masa Curţii Constituţionale, precizează partidul REPER. Astfel, deputaţii Andrei Lupu şi Oana Cambera, solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională imediat după ce Executivul va publica ordonanţa de urgenţă în Monitorul Oficial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Conform comunicatului de presă al partidului REPER, sunt mai multe motive pentru a ataca la CCR această ordonanţă de urgenţă: actul normativ afectează drepturile electorale ale cetăţenilor, este în contradicţie cu acte aflate deja pe rolul Parlamentului şi încalcă bunele practici în materie electorală ale Comisiei de la Veneţia.

„Am anunţat de săptămâni bune că această comasare are toate ingredientele pentru a fi neconstituţională. În primul rând, instrumentul folosit, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului, ilustrează modul abuziv de acţiune al PSD şi PNL. Am ajuns să fim martorii unor încălcări repetate ale dispoziţiilor Constituţiei, care ne spun clar că ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, ca să nu mai vorbim de faptul că tot Constituţia prevede că ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile electorale, ceea ce se întâmplă, în mod evident, în momentul de faţă.La rândul ei, Curtea Constituţională a întărit în mai multe rânduri aceste principii. Mai mult, cu doar două săptămâni în urmă am depus în Parlament un proiect de lege care interzice desfăşurarea în paralel a mai multor tipuri de alegeri. Potrivit deciziilor anterioare ale CCR, Guvernul nu poate adopta ordonanţe care să fie în contradicţie cu acte aflate deja pe rolul Parlamentului. De asemenea, România are anumite obligaţii în virtutea tratatelor la care este parte, obligaţii care includ şi respectarea actelor organelor Consiliului Europei, deci şi Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia care prevede expres importanţa evitării modificării legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri, tocmai pentru a asigura predictibilitatea” a declarat deputatul REPER Andrei Lupu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Marcel Ciolacu insistă să argumenteze în mod eronat că şi alte state europene desfăşoară simultan alegeri europarlamentare şi alegeri locale dar uită să menţioneze că aceste state aveau demult stabilite aceste alegeri şi că nu au făcut o scamatorie de ultim moment pentru a-şi salva mandatele în Parlamentul European.

„Buna organizare a alegerilor ţine de asigurarea democraţiei unei ţări iar partidele care ne conduc o tratează cu lipsa de profesionalism cu care ne-au obişnuit. S-au trezit la sfârşitul lui februarie, cu trei luni înainte de alegerile europarlamentare, că nu le ies calculele electorale şi au decis că nu este nicio problemă dacă încalcă drepturi precum dreptul de a vota şi de a fi ales al unor cetăţeni. Să nu uităm că anul trecut PNL a introdus pragul de 6 luni pentru a vota în locul unde ai reşedinţa – ei bine, un cetăţean de bună credinţă care s-a mutat în Bucureşti şi şi-a declarat reşedinţa în luna aceasta ar fi putut vota pentru primarul sectorului în care locuieşte, dacă alegerile locale ar fi fost organizate în toamnă, aşa cum era normal. Alegerile locale ne bat la poartă, iar aceşti cetăţeni nu vor putea vota acolo unde au reşedinţa. Cu toate astea, Guvernul amână de la o săptămână la alta adoptarea acestei ordonanţe, demonstrând mai degrabă că pentru ei nu este o urgenţă să clarifice legislaţia electorală, ci mai degrabă să inducă o stare de imprevizibilitate pentru toate autorităţile statului. Foarte relevant, deşi vorbesc mereu despre cetăţenie activă şi promovarea valorilor democratice în rândul tinerilor, cele două partide de guvernare fac ca studenţii să fie în mod special afectaţi de această măsură pentru că se vor afla în sesiune şi majoritatea dintre ei nu se vor putea deplasa pentru a vota acolo unde au domiciliul. PSD şi PNL ignoră tinerii”, a afirmat şi deputata REPER Oana Cambera.

Deputaţii Andrei Lupu şi Oana Cambera anunţă, de asemenea, că vor ataca în instanţa de contencios administrativ orice acte subsecvente pentru organizarea alegerilor, solicitând suspendarea acestora până la soluţionarea de către instanţă a sesizării Curţii Constituţionale.

„Nu putem permite ca cel mai important proces democratic dintr-un stat, alegerile, să se desfăşoare în baza unor acte asupra cărora planează suspiciunea încălcării prevederilor Constituţiei şi a actelor de drept internaţional. Dacă guvernul Ciolacu nu înţelege să respecte regulile în vigoare, îl vom obliga apelând la instanţe, cu consecinţa directă a amânării alegerilor” au declarat aceştia.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat marţi că, până la 1 iunie, trebuie făcute demersurile pentru a putea fi comasate alegerile europarlamentare cu cele locale pe 9 iunie. Premierul a adăugat că modificarea Codului administrativ va fi făcută prin ordonanţă de urgenţă, nu prin proiect, ca să devină lege.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.