Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a anunţat marţi că liberalii nu vor participa la dezbaterea şi votul asupra moţiunii simple iniţiată de PSD împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, context în care liderul grupului UDMR, Mate Andras, le-a cerut liberalilor să participe la şedinţă întrucât mai sunt şi alte legi de votat, precum Legea conversiei, în timp ce liderul grupului PSD, Florin Pâslaru, le-a transmis liberalilor că ”parlamentarii vin la serviciu să voteze legi, să voteze moţiuni”.
”Astăzi, după opinia noastră, prin abuzarea procedurilor parlamentare a fost programată dezbaterea moţiunii simple pe justiţie. Grupul nostru parlamentar consideră că nu poate participa la o asemenea dezbatere strict electorală, la o asemenea dezbatere care nu are niciun fel de legătură cu justiţia. PSD-ALDE doreşte prin această dezbatere de fapt să aibă discursuri populiste de campanie, doreşte să schimbe atenţia asupra modului în care liderii PSD şi ALDE, cu mari probleme de integritate, vor fi pe listele parlamentare şi, în consecinţă, luptă împotriva justiţiei. (...) Declaraţiile nefericite ale doamnei Prună nu înseamnă să facem rău României, nu înseamnă să anunţăm că luptăm pentru justiţie, când de fapt luptăm împotriva justiţiei. În consecinţă, grupul parlamentar PNL nu va participa nici la dezbaterea moţiunii, nici la votul final de astăzi”, a declarat Nicolăescu, în plen.
În replică, preşedintele Camerei, social-democratul Florin Iordache, a precizat că din punctul de vedere al PSD moţiunea simplă trebuia dezbătută în 24 de ore.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Dacă citeaţi Regulamentul, spune foarte clar că, în momentul în care preşedintele Camerei primeşte o solcitare de moţiune simplă, în termen de şase zile stabileşte data dezbaterii moţiunii. Ieri am primit solicitarea şi în termen de 24 de ore, din punctul nostru de vedere, trebuia dezbătută. Dumneavoastră demonstraţi încă o dată că nu vă interesează problemele reale, demonstraţi încă o dată că justiţia nu e o prioritate pentru partidul dumneavoastră. Noi considerăm că într-adevăr problemele reale care au fost identificate în justiţie în ultima perioadă interesează românii. (...) Cu sau fără dumneavoastră, dezbaterea pe moţiunea simplă va avea loc începând cu ora 14.30”, a spus Iordache.
Pe de altă marte, liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, i-a rugat pe liberali să revină în sală la votul final pentru a vota Legea conversiei.
”Stimaţi colegi, eu ţin minte că în luna martie am mai iniţiat şi a fost şi UDMR semnatarii unei moţiuni simple (...). Rolul Parlamentului e tocmai de a dezbate o moţiune simplă şi se îndreaptă moţiunea simplă unui ministru. Ministrul este în acel scaun datorită votului dat de Parlament. (...) Eu vă rog respectuos nu plecaţi astăzi din plen. Votaţi legea conversiei, nu plecaţi, că daţi în oamenii care aşteaptă această lege”, a spus liderul grupului UDMR.
Pe de altă parte, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Florin Pâslaru, le-a transmis liberalilor că ei sunt în Parlament ”pentru a vota legi şi moţiuni”.
”Noi, deputaţii, venim la serviciu ca să facem legi, să votăm moţiuni. Atunci când Guvernul greşeşte, noi apelăm la acest instrument parlamentar şi amendăm Guvernul în totalitatea lui printr-o moţiune de cenzură sau un ministru printr-o moţiune simplă. Ceea ce a spus doamna ministru Prună a umplut cana prin greşelile pe care le face. (...) Dacă nu vreţi să veniţi la vot, e treaba dumneavoastră, dar nu ştiu cum veţi răspunde colegilor sau societăţii civile spunând că nu vreţi să veniţi nici la votul final. Aţi ţinut foarte mult să se voteze acea conversie, iar acum nu vreţi să veniţi la votul final”, a spus Pâslaru.
În replică, Nicolăescu susţine că, dacă anumite legi nu vor putea fi votate la plenul de marţi, este pentru că PSD îi obligă pe liberali să aibă o asemenea atitudine, în sensul în care să nu fie ”părtaşi la denigrarea României, la lupta împotriva Justiţiei”.
Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, depusă de PSD, va fi dezbătută şi votată marţi în plenul Camerei Deputaţilor, a decis luni Biroul Permanent al Camerei, prima moţiune ce o viza pe Prună fiind iniţiată de ALDE şi respinsă în luna aprilie a acestui an. Moţiunea simplă ”Şi minciuna poată să ucidă” prin care se cere demiterea Ralucă Prună va fi dezbătută începând cu 14.30.
Liderul PNL Alina Gorghiu a declarat, marţi dimineaţă, pentru News.ro, că nu va participa la dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor a moţiunii simple la adresa ministrului Justiţiei şi consideră că toţi parlamentarii PNL ar trebui să boicoteze aceste dezbateri, precizând că liberalii nu doresc să gireze un demers de precampanie al majorităţii parlamentare, iar problema penitenciarelor trebuie abordată cu dezbateri constructive, nu cu circ în Parlament.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...