Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal. Prin iniţiativa legislativă este instituită o nouă situaţie în care legitima apărare este prezumată, precum şi al agravării răspunderii pentru unele infracţiuni contra persoanei şi contra patrimoniului, pentru infracţiunile de ultraj, ultraj judiciar şi tulburare a ordinii şi liniştii publice. Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a precizat că scopul modificărilor legislative este acela de a crea un spaţiu public sigur pentru copii şi familiile acestora, în care să benenficieze de protecţie persoanelor vulnerabile, în faţa faptelor antisociale cu violenţă. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat, astăzi, iniţiativa legislativă de modificare a Codului Penal pe care am iniţiat-o alături de domnul senator Nicolae Ciucă. Le mulţumesc colegilor mei deputaţi care au înţeles importanţa acestor modificări pentru un climat social sigur şi nu au denaturat sensul lor. Avem o responsabilitate majoră faţă de cetăţenii acestei ţări, iar înăsprirea punctuală a unor pedepse are rol descurajator pentru cei care săvârşesc infracţiuni. Scopul reglementărilor este de a proteja viaţa şi de a avea un spaţiu public sigur pentru copiii şi familiile noastre, în care să acordăm protecţie persoanelor vulnerabile, în faţa faptelor antisociale cu violenţă”, a scris Lucian Bode, miercuri pe Facebook.
 
MInistrul de Interne a subliniat că aceasta nu este o lege împotriva celor care respectă regulile democratice ale exprimării publice paşnice, ci „va oferi cadrul necesar pentru întărirea autorităţii statului, care să sancţioneze mai dur acele infracţiuni, mai ales în forma lor agravantă, care aduc atingere integrităţii fizice a persoanelor”.
 
„A fost creată multă emoţie în jurul acestui proiect, dar în urma dezbaterilor parlamentare, am ajuns la o variantă echilibrată, cu puternic rol preventiv şi de descurajare. Cei care nesocotesc legea şi o fac uzând de violenţă fizică sau profitând de capacitatea limitată de reacţie a victimei, trebuie să răspundă pe măsură şi să fie sancţionaţi mai dur!”, a conchis Bode.

Astfel, conform proiectului de lege, la art. 189 „Omorul calificat” este introdusă o nouă literă care prevede că „Omorul săvârşit în vreuna dintre următoarele împrejurări: profitând de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate infirmităţii sau altor cauze”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De asemenea, la art. 193 „Lovire sau alte violenţe” este introdus un nou alineat care prevede majorarea cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei pentru lovire sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice care în prezent sunt pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, atunci când victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului, victima este minor, fapta este săvârşită în public sau făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Aceleaşi prevederi de majorare cu o treime a limitelor speciale ale pedepsei pentru fapta prin care sunt produse leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, şi care e pedepsită în prezent cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

Pentru infracţiunile menţionate mai sus, „acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu”, mai arată propunerea legislativă.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.