Deputata REPER Cristina Rizea a anunţat că, după un an, a câştigat în instanţă, iar Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral trebuie să furnizeze un document de interes public, realizat din bani publici şi anume studiul geologic şi geomorfologic de delimitare a falezelor Mării Negre, pe sectorul litoral Capul Midia – Vama Veche.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„De treizeci de ani, ne plângem de dezorganizarea şi haosul urbanistic care au acoperit litoralul românesc. De treizeci de ani, se construieşte direct pe plajă, în zonele de protecţie ale lacurilor riverane mării Negre, se distrug habitate şi zone sălbatice fără nicio reglementare, în timp ce autorităţile centrale şi cele locale, într-un ping pong continuu, plasează responsabilitatea de la unii la alţii. Între timp, noi constănţenii pierdem enorm: în loc de echilibru între urbanism şi natura, avem betoane peste betoane, terenuri private acolo unde ele ar trebui să fie publice. Acest studiu, realizat din bani publici şi obţinut de la ABADL după o acţiune în instanţă, ne clarifică tocmai această controversă între domeniul UAT-urilor riverane Mării Negre pe care se poate construi şi domeniul statului, zonele de protecţie, unde nu se poate legal construi. Ceea ce mi se pare absurd este că, deşi aveau la dispoziţie această documentaţie, instituţiile statului au continuat să dea avize şi autorităţi în zonele protejate. Construcţiile de pe plaja Corbu, în rezervaţia Delta Dunării, sunt un astfel de exemplu. Nu singurul, din păcate. Cred că astfel de documente nu trebuie ascunse publicului cu atât mai mult cu cât ele sunt plătite din banii contribuabililor, din contră, ele trebuie aduse la cunoştinţă tuturor pentru cunoaştere şi informare”, a declarat Cristina Rizea, deputată REPER de Constanţa, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Potriviti sursei citate, studiul conţine delimitarea graniţei dintre teritoriul care aparţine Statului, prin Apele Române, şi cel din proprietatea primăriilor de pe aproape tot întinsul litoralului, între Capul Midia şi Vama Veche şi cartografieri în care teritoriul UAT-urilor şi cel al statului sunt separate de o linie roşie, iar ce se află la Est de acesta, legal reprezintă bun public, însă în realitate, o mare parte din faleze, taluzuri şi plajă a fost intabulată abuziv şi împărţită în sute de parcele care au fost vândute sau concesionate.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.