Deputatul PNL Ioan Cupşa a anunţat, miercuri seară, că victimele violenţei domestice vor fi mai bine protejate şi că agresorii vor purta ”brăţări electronice” la glezna piciorului. Faza pilot a proiectului, cu costuri estimate la 3,5 milioane de euro, va începe imediat ce legea va fi probulgată. Actul normativ este în circuitul parlamentar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Le dăruim agresorilor brăţări electronice!  Pe de o parte, agresorii vor fi timoraţi, speriaţi de posibilitatea de a fi uşor traşi la răspundere penală, de a fi condamnaţi. Pe de altă parte, organele de ordine devin mult mai eficiente în intervenţiile lor pentru a proteja victimele, vor putea interveni de îndată! Victimele şi posibilele viitoare victime ale violenţei domestice vor fi mult mai bine protejate prin demersul nostru din Camera Deputaţilor. Femeile, dar nu numai ele,  vor fi mult mai bine protejate de riscul iminent ca viaţa, integritatea fizică sau chiar libertatea să le fie puse în pericol, să devină victime ale agresorilor aflaţi adeseori în imediata lor apropiere”, a scris Ioan Cupşa, miercuri seară, pe pagina sa de Facebook.

Cupşă anunţă că proiectul legislativ urmează să fie dezbătut în Comisia juridică  din Camera deputaţilor.

”Ca urmare a încheierii dezbaterilor cu reprezentanţii societăţii civile şi cu reprezentanţii autorităţilor care vor fi implicate în realizarea acestui proiect, ca urmare a faptului că am reuşit să identificăm soluţiile normative cele mai bune, precum şi resursele materiale şi umane necesare, vom trece imediat la adoptarea în Comisia juridică  din Camera deputaţilor a unui raport favorabil şi vom adopta, mai apoi, prin vot în plenul Camerei iniţiativa având identificatorul PLX 129/2020, iniţiativă legislativă care reglementează folosirea ,,brăţărilor electronice”, a sistemelor electronice de supraveghere! Dând astfel un suport practic solid pentru aplicarea Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi Legii 151/2016 privind ordinul european de protecţie! Ordinele de protecţie vor deveni eficiente, fie ele provizorii, fie ele europene,  şi mai puţine persoane vor fi agresate şi vătămate”, a mai scris deputatul.

Potrivit lui Ioan Cipşa, faza pilot va costa circa 3.5 milioane de euro şi ar putea demara de la 1 martie 2022.

”Faza pilot, având costuri estimate de aproximativ 3.490.000 Eur, va începe deîndată ce legea va fi promulgată. Sistemul de supraveghere va trebui să fie deplin funcţional la nivel naţional începând cu data de 01 martie 2022, identificarea şi crearea/cumpărarea de soft-uri, cumpărare dispozitive hard, implementare proceduri practice şi instruire persoane având nevoie de trecerea unei perioade de cca 1 an de zile... Am prioritizat supravegherea electronică a victimelor şi a agresorilor, aplicarea legii privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a ordinului de protecţie european, ca fiind prima etapă, devansând supravegherea electronică a inculpaţilor arestaţi, a celor aflaţi în control judiciar sau a condamnaţilor care îşi execută pedeapsă în regim semideschis sau deschis! Extinderea acestei supravegheri electronice, absolut necesară şi în ceea ce priveşte inculpaţii şi condamnaţii, va deveni operaţională abia în anul 2025. Trebuie să fim pragmatici şi să gestionăm resursele materiale şi umane  cât mai eficient!”, a mai scris deputatul pe reţeaua de socializare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.